• ŞEpnolat üst

Öğretmenlerin maaşı yeterli mi?

  • Büyükşehir-1

Bir mukayese yaparak güvenlik mensuplarımıza ve diğer kamu görevlilerimize bir haksızlık bir küçümseme ve bir saygısızlık içinde bulunmayı asla düşünmem. Ama gelir dağılımında acilen giderilmesi gereken bir çarpıklık var ülkemizde. Göreve yeni başlayan bir bekçinin 5000, yeni başlayan bir polisin 6000 TL aldığı, göreve yeni başlayan bir öğretmenin ise, 4000 TL alması ölçülü bir gelir dağılımı ile bağdaşmamakta... Gelir dağılımının pek adil ve ölçülü olmadığı az sayıda ülkelerden biriyiz.

 

Güvenlik mensuplarımız şüphesiz aldıkları maaşın fazlasını hak etmekte; fakat göreve yeni başlayan bir öğretmenin de en az bu miktar üzerinden maaş almalarını bekleriz. 40 yillık bir öğretmenin maaşı 4800, emekli maaşı ise 3600 TL bilemediniz 3800 TL civarinda..Polisin, bekçinin, memurların ve öğretmenin maaşının yanında öylesine uçuk kaçık maaş ve ücretler alan meslek grupları var ki, sistem içinde başka bir adaletsizlik... Paylaşımım ve örneklemelerim sadece bir tespit... Maksat sorunumuzu dile getirmek kimseyi üzmek değil... Gelir dağılımında adilâne ölçüyü belirlemek, nimette ve külfette dengeyi sağlamak ve öğretmeni hak ettiği yere koymak zorundayız.

 

Öğretmenlerin birçok meslek mensubuna göre hak ettiğinden çok daha düşük maaş almaları eğitime ve eğitimciye verdiğimiz değerin bir ölçüsüdür. 1970'lı yıllarda bir lise öğretmeninin aldığı maaş ve ücret bir kaymakamın maaşının üstünde idi. Nereden nereye geldik.Vaktiyle en iyi ve en dolgun maaşı alan öğretmenlerdi. Ülkemiz ve geleceğimiz açısından öyle de olması bir zorunluluk... Öğretmenler yeni atanmış lise mezunu bir sağlıkçı ve bir imamla aynı maaşı almakta... Avrupa ülkelerine bakıldığında ise gelir düzeylerinin en yüksek olduğu meslek gruplarının içinde öğretmenlerin yer aldığını görüyoruz.

 

Öğretmen sendikaları bu alanda yoğun mesai harcama yerine, hâlâ çok sıradan tayin-terfi işleri ile vakit geçirmekte ve öğretmenleri kendilerine değer vermeyenlere ve siyâsete meze yapmakla meşguller... Aynı tavrı Mecliste öğretmen kökenli milletvekillerinin kılını kıpırdatmadıklarında da görüyoruz.. Öğretmenler 3600 Ek göstergenin bir an evvel uygulamaya konulmasını bekliyor ve ümit ediyorlar.

 

Millet olarak zor günler geçiriyoruz. İdlip şehitlerimize, Elâzığ ve Malatya depreminde, çığ felâketinde ve uçak kazasında hayâtlarını kaybedenlee rahmet; yaralılara acil şifâlar diliyorum.

Etiketler : fevzi budak
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Memet GÜRBÜZ 09 Şubat 2020 20:21

    Geçim sıkıntısı olan öğretmenden verim beklemek iyimserlikten öteye bir şey olur. Fevzi Abi, iyiki varsın. Selam ve saygılarımı sunarım.