• ŞEpnolat üst

Mühendisler de atanamıyor; ama ağlamıyorlar...

  • Büyükşehir-1

Milli Eğitim Bakanı sayın Mahmut Özer, kendisini ziyaret eden ve atanmayan iki öğretmen adayına, sohbet arasında "Mühendisler de atanmıyor, ama böyle ağlamıyorlar" gibi mukayesesi yanlış ve yerine hiç oturmayan, öğretmenleri incitici bir ifâde, bir laf sarfetmiş. Bakanlık, bu hoş olmayan ifadelere yalanlama getirse de, sayın Bakan ile görüşen iki öğretmen adayı görüşme esnasında bu söz ve ifadelerin sayın Bakan tarafından aynen ifâde edildiğinden ısrarcı olmuşlar ve dolayisiyle Bakanlığın açıklaması pek inandırıcı olmamıştır. 

 

Sayın Bakanım; mühendisler kamu ve özel sektör dahil, sair pek çok alanlarda iş yapabilecekleri  alanlar mevcut iken; söyler misiniz, atanamayan bir öğretmen öğretmenlik yapmanın dışında hangi alanlarda çalışabilir veya istihdam edilebilir? Bir edebiyat, tarih, kimya, Türkçe, fen bilgisi, bir sınıf öğretmeni veya bir Beden Eğitimi öğretmeni bir mühendislik bürosu açabilir mi? Mühendisler gibi proje üretebilir mi? Para kazanabilirler mi? Çok düşük ücretli ve gelecek garantileri olmayan bazı özel okullarda geçici iş bulmaktan başka bir çare ve başka bir imkânları mı var atama bekleyen yüz binleri aşan öğretmenlerin? Öğretmenler ancak öğretmenlik yapar.

 

Çözüm belli: Cumhuriyetle oturtulan, fakat giderek bozulan öğretmen yetiştirme politikalarına hızla ve yeniden bir dönüş yapmak ve her yıl ülkemizin duyduğu ihtiyaç kadar öğretmen yetiştirmekten geçer. Başka bir çıkar yol da yok sanırım. Bizler mezun olduğumuz yıllarda, ilkokul öğretmenleri hemen iki ay içinde, yüksek öğrenimlerini bitiren öğretmen adayları ise mezuniyetlerinin hemen bir sonraki haftanın ilk gününde il merkezinde bir okula öğretmen olarak atanır ve ilk ayda maaş almaya başlardık. Sonraki günlerde Ankara'da gerçekleştirilen kura çekim yoluyla asıl görev yerleri belirlenirdi. Böylece mezun olmuş hiçbir öğretmen de açıkta kalmazdı. Dünden gelen ve günümüzde de hâlâ devam eden yanlış plânlama ve politikalarla ne yazık ki bu güzel düzen ve bu güzel işleyen çark bozuldu. 

 

Sayın Bakanım, yaptığınız öğretmen- mühendislik mukayesesi hatalıdır ve Milli Eğitim Bakanı olarak òğretmenleri üzen bir yorum olmuştur. Sizin mesleğiniz de mühendislik. Olabilir. Milli Eğitim Bakanı olmanızda bir beis yok.  Fakat milyonları aşan sayıda öğretmenimiz var. Ama dört Bakan yardımcınızdan biri bile öğretmen değil. Büyük bir eksiklik sayılmaz mi? Öğretmene verilen değer bu mu olmalı bu ülkede? Öğretmenlerin aidatları ile keyif çatan sendikalar acaba ne işle meşguller?

 

Sizlerden yardımcılarınızdan en azından birinin öğretmen olmasını beklemek hakkımızdır sanırım.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.