• ŞEpnolat üst

Katar ve çok görkemli stadyumlar...

  • Büyükşehir-1

Dünya kupası maçlarının ev sahipliğini müslüman bir ülke Katar yapmakta. Futbola ilgi duyan biri olarak maçları ilgi ve beğeniyle izlerken, öte yanda inşa edilen çok görkemli stadyumlara şaşkın bir hayranlık duymamak (!) mümkün değil. Ama çok hayıflandım.

 

Turnuvanın sona ermesinden sonra, yüz ölçümü 11 bin kilometre kare, nüfusu 2 milyon kadar olan ve dünyanın 4.büyük petrol zengini bu küçücük ülkede, su gibi hesapsızca harcanan paralarla yapılan ve çok muhtemeldir ki, atıl gibi kalacak böylesine muhteşem tesisler ve böylesine devasa stadyumlar nasıl kullanılacak çok merak ediyorum doğrusu?

 

Dünyanın en geri, en muhtaç ve en yoksul 50 ülkesinden maalesef 22'si islâm ülkeleri. Bu geçici ihtişam, bu depdebe ve bu kadar şaşaa karşısında bir tarafta alabildiğine zengin ve para harcamaya yer bulamayan müslüman Katar ve diğer tarafta yoksulluk içinde geçime muhtaç zavallı 22 islâm ülkesinin hâl-i pür melâlini bir an olsun düşündüm. Nazım'ın; çok acımasız insanlığa ve çok duygusuz varlıklı ülkelere seslenen şu mısralarını hatırladım.

 

Bir öyle şaşılası

dünya ki burası

bollukla ölüyor

Kıtlıkla yaşıyor

varoşlarda hasta, aç kurtlar gibi

insanlar dolaşıyor

ambarlar kilitli

ambarlar buğday dolu

Tezgâhlar

ipekli kumaşla dokuyabilir

Topraktan güneşe kadar giden yolu

İnsanlar yalın ayak

insanlar çıplak

Bir öyle şaşılası dünya ki burası

Balıklar kahve içerken

Çocuklar süt bulamıyor

İnsanları sözle besliyorlar

Domuzları patatesle

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.