• ŞEpnolat üst

Kılıçdaroğlu'ndan Erzurum itirafı: Biz ihmal ettik!

ERKHABER / ERZURUM - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erzurum Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde düzenlenen CHP Grup Toplantısı'nda gündemi değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde Erzurum'u yeniden Doğu'nun Paris'i yapacaklarının sözünü verirken, "Ülke kalkınacaksa İstanbul ile birlikte Erzurum'u da, Ağrı'yı da Kars'ı da kalkındırmalıyız. Yok öyle sadece İzmir, Ankara, İstanbul" dedi. 

 

CHP olarak yıllardır Erzurum'dan tek bir vekil dahi çıkaramadıklarının altını çizen Kılıçdaroğlu, "Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk başkanı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Erzurum milletvekiliydi. Erzurum’un hem bizim tarihimizde hem CHP tarihinde özel bir yeri var. Peki soru şu, madem bu kadar önemli, madem tarihsel açıdan bu kadar derinlikli olan bir kent, acaba neden CHP’ye sempati göstermedi? Neden bir tek milletvekili bile uzun süredir CHP’den çıkarmadı? Önemli bir soru. Bu sorunun cevabını siz değil, ben vereyim. Bu işin sorumlusu bu işin kabahati; Erzurumlularda değil, CHP’lilerde, yani bizlerde. İğneyi önce kendimize batıracağız. Gelmedik, sofranıza oturmadık, çayınızı kahvenizi içmedik. Ankara'da tumturaklı nutuklar attık. ‘Erzurumlu bize oy versin.’ Niye oy versin kardeşim? Yani otur derdini dinle. Bunları yapmadık. O nedenle Erzurum'a aynı zamanda Erzurumlular ile kucaklaşmaya ve helalleşme geldik. Bunu da bütün Erzurumluların bilmesini isterim" diye konuştu. 

 

"ERZURUM, KİŞİ BAŞINA GELİRDE SÜREKLİ KAN KAYBEDİYOR"

Erzurum'un son yıllarda ciddi bir kan kaybı yaşadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bakın, Erzurumlu kardeşlerim. 30 Eylül 2017. Devleti yöneten kişi televizyonda konuşuyor diyor ki ‘Erzurum neden ülkemizin ilk 10 şehrine girmez’ diyor. Güzel bir laf değil mi? Doğunun Paris'i olarak biliniyordu. Rahmetli babam Patnos'ta görev yaparken, ben üniversiteye giderken; gelir önce Erzurum'da bir gece yatardık. Sonra buradan trenle veya otobüsle Ankara'ya giderdim. Erzurum bütün doğunun özlemle görmek istediği bir kentti. Mağazaları bütün doğuda güneydoğuda konuşulurdu. Erzurum'un misafirperverliğini hepimiz biliriz. Tarımın hayvancılığın başkenti olarak bilinirdi. 20 yıldır yönetiyorsun, 62. sırada. İş adamları buralarda büyüyemiyorlar, gelişemiyorlar. Burada altyapı yetersizliği. İnterneti olmayan binlerce çocuk var. Erzurum, kişi başına gelirde sürekli kan kaybediyor. Sürekli gelir düşüyor, sürekli. Bakın bu konuda da vereyim. 2018’de 5.655 dolardan 5.176 dolara düşmüş durumda. Kan kaybediyor Erzurum. 19 yılda yüzde 64 daraldı, Erzurum, tarla alanı söylüyorum. 668 bin tondan 308 bin tona düştü tarlalardan elde edilenden, yüzde 28 azalma görüyoruz. Son bir yılda kredi borcu yaklaşık 7.4 milyar arttı. Yaklaşık 19 milyardan 26 milyara çıktı. Vatandaş kredi ile geçiniyor, başka çaresi yok. Gelir düzeyi düşük, ciddi bir yoksulluk var. Sağlık, sosyal güvenlik primlerinin ödemiyorlar. Her dört gençten birisi de işsiz.

 

"BU BÖLGENİN ÖZEL EKONOMİ BÖLGESİ OLARAK İLAN EDİLMESİ LAZIM"

Grup toplantısında iktidara gelmeleri halinde Erzurum'a yapacakları projeler hakkında da açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: Erzurum için ne yapacağız? Bu bölge için ne yapacağız? Havza bazlı planlama yapmamız lazım. Erzurum coğrafi olarak da tarihi olarak da çok önemli bir yerde. Toprak büyüklüğü açısından Türkiye'de dokuzuncu büyük il. Dolayısıyla bu bölgenin özel ekonomi bölgesi olarak ilan edilmesi lazım. Ortak projeler ve ortak hedeflere kilitlenmesi lazım. Erzurum dışında Kars, Iğdır, Ağrı, Tunceli, Bitlis, Van, Muş ve Bingöl’ün bu bölgede havza bazlı tarım ve hayvancılığın merkezi olması lazım. Bu bölge, özel yatırım alanlarıyla özel yatırım alanlarıyla teşvik edilmesi lazım. Küçük ve büyükbaş hayvan ücretsiz olarak dağıtılacak her yıl. Tarım ve hayvancılığın gelişmesi için et işleme tesisleri, deri işleme tesisleri, yem fabrikaları, tarım aletleri, tarımsal ürün paketleme tesisleri, tarım ilaçları, karbon sıvı gübre ve tekstil üretimi de bu bölgede olacak. Bu dediğim 9 ilde bunların tamamı olacak ve merkezi de.

"30 MİLYAR DOLARLIK BİR MERKEZ OLACAK" 

Tarım ve Hayvancılık Uluslararası Borsası, Erzurum’da kurulacak. Bizim projemiz 750 bin kişiye istihdam alanı sağlayacak. Hedef, 30 milyar dolarlık Orta Doğu et borsasının ana merkezi olmak. 30 milyar dolarlık bir merkez olacak burası. Büyüyeceksek hep beraber büyüyeceğiz. Erzurum da büyüyecek. Kars da büyüyecek, Van da büyüyecek. 85 milyonun hakkını hukukunu koruyacağız. Her yerin ekonomik durumuna göre coğrafi koşullarına göre öngörülen yatırımları yapacaksınız.

 

"5 YILDA 1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM DEMEK" 

Bu söylediğim, beş yıl içinde 1 milyar dolarlık yatırım demektir. Bu bölgeye yapılacak 1 milyar dolarlık yatırım demektir. Diyeceksiniz ki ‘1 milyar doları nereden bulacağız?’ Türkiye Cumhuriyeti Devleti için 1 milyar dolarlık para, çok büyük bir para değil. Beşli çetelerin bir köprüsüne kaç lira garanti veriyorlar biliyor musunuz? 35 milyar dolar, bir köprüye. Ben o paraların tamamını söke söke alacağım siz meraklanmayın. 

 

"ALVAR BARAJI'NI YAPAMAZLAR"

İktidarın Erzurumlu'ya verdiği sözleri tutmadığını savunan CHP Lideri, "Sizin meşhur bir barajınız vardı. Alvar Barajı. 13-14 senedir, ‘Yapacağız, yapacağız.’ Yapamadılar, yapamazlar. Arkadaşlarımız bakanlığa soruyor Alvar barajı ne zaman bitecek diye. Gelen cevap, 'yatırım programına alındığında...' şeklinde. Yani daha yatırım programına bile alınmamış. Bitiremezler kardeşim, Bunlar beşli çeteye hizmet ediyorlar. Bu kardeşiniz ise halka hizmet edecek, beşli çeteye değil" iddiasında bulundu.    

 

  • 4 / 1 Kılıçdaroğlu'ndan Erzurum itirafı: Biz ihmal ettik! 0

  • 4 / 2 Kılıçdaroğlu'ndan Erzurum itirafı: Biz ihmal ettik! 1

  • 4 / 3 Kılıçdaroğlu'ndan Erzurum itirafı: Biz ihmal ettik! 2

  • 4 / 4 Kılıçdaroğlu'ndan Erzurum itirafı: Biz ihmal ettik! 3

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • ramazan03 Ağustos 2022 13:15

    Çözüm önerileri ve projeler için teşekkürler Kılıçdaroğlu. İktidar partileri de ceketimi koysam seçilir anlayışından vazgeçip merceğine Erzurum'u alsın artık. Rekabet ettiğimiz bir çok ilin çok çok gerisine düştük.