• ŞEpnolat üst

30 Ağustos ve tarihi kasıtlı okumak.

  • Büyükşehir-1

İstıklâl Savaşı'na gölge düşürmek isteyenler ve ezber üzerinden tarih okuyan malum kesimler; Osmanlı'da kaybedilen 12 Ada ve Ege Adaları neden geri alınmadı veya bu adalar Lozan'da verildi gibi çelişkiler yumağı boş bir sloganı sürekli ve kasti biçimde tekrar ediyorlar. İzmir'e giren Türk ordusunun elinde sanki o tarihlerde Osmanlı'dan kalan zırhlı gemiler, savaş gemileri, hücümbotlar, çıkarma gemileri, uçaklar ve hava indirme birlikleri vardı da mı bu adalara yürümediler.

 

Ordumuz İzmir'e girdi hadi dediğiniz gibi 12 Ada ve Ege adalarına yürüyün deselerdi, askerimiz Adalara ne ile ve hangi çıkarma gemileriyle yürüyecekti? Askerlerimiz yüzerek mi adalara varacaklardı? Allah akıl fikir versin tarihi böyle okuyanlara? Abdülhamid döneminde 1878 yılında İngilizlere verilen Kıbrıs adasının üçte birini ancak 96 yıl sonra 1974'te alabildik. Yine 93 Harbi'nde ve Sultan Abdülhamid döneminde mağlubiyetimiz üzerine savaş tazminatı karşlığında Ruslara bırakılan Kars, Ardahan ve Artvin 42 yıl sonra Milli Mücadele yıllarında Ruslarla yapılan anlaşmalarla anavatana dahil edilebildi. 93 Savaşı'nda Balkan hakimiyeti kaybedilmiş, Balkan savaşlarıyla da Balkanlar tamamen elimizden çıkmış. Lozan'da buraları da almalıydık. Öyle mi? İlber Hoca'nın dediği gibi " Süngümüzü nereye kadar dayadıysak, oraya kadar olanını alabildık"

 

İstanbul'da saraya toplarını çeviren İngiliz, Fransız ve İtalyan zirhlılarına karşı Osmanlı'dan kalan zırhlılar mı dikebildik? Bırakın 12 adaları ve Ege Adalarını alma hikâyelerini de, Milli Mücadele zaferi olmamış olsaydı bırakın Osmanlı'da kaybettiğimiz toprakları, bugün için ne İstanbul, ne Ayasofya olurdu ve ne de Anadolu ve Trakya diye bir vatan toprağımız olurdu. Erzurum tabiriyle ahır sekilerinde anlatılan masallar üzerinden tarih okumalarıyla bir yerlere varılamaz. Milli Mücadele destansı bir zaferdir. Lozan ise Anadolu'nun yeniden bir kez daha vatan oluşunun tapusudur.

 

Sultan Abdülhamid vurgusu onu kınamak ve onu suçlamak maksadına yönelik değil; bir tespit yapmaktır. Düşman galip gelmiş, gücümüz yetmemiş ve bizden istediğini almıştır." Salavat kuvvete bağlıdîr" diye bir sòzümüz var. Olan bu. Atatürk de mağlup olmuş olsaydı bugünkü vatanımız dahi olmayacak ve her birimiz birer yurtsuz-vatansız "haymatlos" olacaktık. Bugün 100 yıl öncesine göre daha da kuvvetliyiz. Daha çok şeyimiz var. Yunanistan bir çok ada va adacığı işgal ediyor. Hadi gidelim ve bu adaları geri alalım. Ne dersiniz şanlı zaferimizi görmezden gelenler? Gözünü güneşe kapatanlar; gòzünüzü kapatsanız da güneş ışınlarını saçmaya devam eder.

 

Son söz: Keşke adaları vaktiyle kaybetmeseydik. Bu hepimizin içinde bir sızı. Ama adaların Lozan'da verildiğini veya neden geri alınmadığını söylemek bir cehalet ve çok kasıtlı bir söylem.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.