• ŞEpnolat üst

Yetik Ozan

  • Büyükşehir-1

Yetik Ozan -Turgut Günay- rahmetli Türkeş'in kızı Tümay Hanım'la evliydi. Genç yaşında ne yazık ki talihsiz bir biçimde hayata veda etti. Akademik hayatına Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde başladı. Türk milliyetçiliği fikrinin ve düşüncesinin geniş kitlelere ulaştırılmasında önemle yer alan, katkı sunan seçkin bir kültür ve bilim insanıydı rahmetli Turgut Günay. Kendisiyle yakından tanışırdık. Firkati mahlasıyla ve koşma tarzında kaleme aldığı doyumsuz şiirleriyle halk şiirine yeni bir derinlik; yeni bir imaj, yeni bir söyleyiş, yeni kafiye biçimleri ve yepyeni özgün imgeler kazandıran bir büyük şairdir Yetik Ozan.

 

Geçtiğimiz Cumartesi günü Gümüşhane Türk Ocağı Başkanı sayın Dr. Talat Ülker tarafından Erzurum Türk Ocağı'nda "Milli bilinç oluşturmada sanatın rolü ve Yetik Ozan" başlığı altında zevkle ve ilgiyle izlenen ve şiirlerinin oluşturduğu güzel bir edebi sunum yapıldı. Milli kültürümüzle barışık olmaya zemin hazırlayan buram buram Türklük kokan şiirleri nefistir ve Türk dünyasından esintiler taşır onun şiirleri. Şiirden hoşlananların zevkle okuyacakları bir şairdir Firkati mahlasını kullanan Yetik Ozan

 

Yetik Ozan'ı çok okunan ve çok beğenilen "Umut" başlıklı şiiriyle bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyorum.

 

UMUT

 

Akça sakalımdan, akça saçımdan

Kut bulup yaşıma eresi balam

Ben göremem, öyle geçer içimden

Azatlık gününü göresi balam

Son gülü kopardı güz toprağımdan

Kanmadı o kanlı göz toprağımdan

El için sürdüğüm öz toprağımdan

Gün ola elleri süresi balam

Ben en yaşlı çınar sen en genç söğüt

Sana vereceğim anca bir öğüt

Kırıl da eğilme, yiğit ol yiğit

Böyledir Türklüğün töresi balam

Başın börklenende kayguya dalma

Aç, susuz kal ama umutsuz kalma

Büyüdükçe dalda şu kızıl elma

Büyüsün ülkünün yöresi balam

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.