• ŞEpnolat üst

SANKİ SAĞLIK HİZMETİNİ BABALARININ HAYRINA VERECEKLER!

  • Büyükşehir-1

Kapitalizm ve küreselleşme günümüz dünyasında her şeyi metalaştırdı. Eğitimden sağlığa, hatta değerlere varıncaya kadar her şey için kurulan bu dünya pazarında, parası olan iyi tedavi oluyor, iyi eğitim alıyor vesaire, kısacası iyi yaşıyor.  

Son dönem Erzurum’da bir özel hastane sevdasıdır ki almış başını gidiyor. Erzurum’a bir yetmez 5 özel hastane diyenlerin sayısı hiç de küçümsenmeyecek kadar fazla. Öyle ki şehirde gündem, özel hastane. 

Ben bu konuda Sağlık eski Bakanı Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Recep Akdağ’la aynı yerde duruyorum. Ne demişti Akdağ hatırlatayım; “Türkiye hekim sıkıntısı yaşıyor ve Erzurum bunu en az hisseden illerden biri. Son yıllarda özel sektöre bir kaçış var. Bu durum Erzurum’da en az yaşansın diye gayret ediyoruz. Çok sayıda uzman üniversiteden ve şehir hastanesinden özele transfer edilirse ne olur?

 

Bakın Erzurum’un mevcut şehir hastanesinin uzmanlarıyla, yönetimiyle iyi hizmet etmesine ihtiyacı var. Özel hastaneye kimin ihtiyacı olur, parası olan zengin insanların ya da kamu hizmet veremiyordur, mecburen vatandaş verir parasını gider özel hastaneye. Ben bunu niye isteyeyim? Ben böyle bir adam değilim ki! Özel hastane zenginlere hizmet eden bir yerdir. Erzurum halkının yüzde kaçı herhangi bir özel hastaneye, mevcuda ya da açılması muhtemel olana rahatça gider, para öder? Yüzde 5’i ya da 10’u diyelim. Ben yüzde 90’ın hizmet almasına hayatını adamış bir insanım. Bakın Recep Akdağ’ın bakanlığı döneminde 2008’de Türkiye’de özel hastanelerin büyümeleri, gerek yerlerinde büyümeleri, gerek başka hastanelerin açılmaları, gerekse oraların doktor istihdam etmeleri kontrol altına alınmıştır. Bunun için bana ‘komünist bakan’ bile dediler. İstediklerini söylesinler benim için ihtiyacı olan dar gelirli vatandaşın hizmet alması önemli.

 

Bu konuyla ilgili bana gelip sorduklarında hep şunu söyleyeceğim, söylüyorum da. Hekimleri dışarıdan getirirseniz ben böyle bir fikri desteklerim ama şehirden alıp oraya götürecekseniz desteklemem. Bakanlık lisans ruhsat verir vermez o ayrı mesele!

 

Bana iki ayrı yerden geldiler. Böyle bir şey düşünüyoruz dediler, her ikisine de aynı şeyi söyledim. Şehir içinden transfer ederseniz ben buna şiddetle karşı çıkarım. Dışarıdan 50 doktor daha getirsin, hastanelerini açsınlar. Buna seviniriz. Ama kamudan, üniversiteden, şehir hastanesinden doktor transfer ederlerse beni fikren karşılarında bulurlar.”

 

Bunun örneklerini son dönemde yaşadık. Hele bir bakın Atatürk Üniversitesi’nde ne kadar alanında uzman kariyerli doktor varsa, bugün özel hastanede çalışıyorlar.  Atatürk Üniversitesi Hastanesi’nde o doktorlara neredeyse bedava tedavi olan hastalar, aynı doktora muayene olmak için şimdi binlerce lira ödemek zorunda. 

 

 

Ben de sistem olarak, başında “özel” olan hastaneye de okula da karşı olan biriyim. 

Sosyal devlet olabilmenin temelinde sağlık, eğitim gibi temel haklara insanların eşit bir biçimde ulaşması vardır. 

Neyse konu bu değil. 

 

Erzurum’da yeni bir hastane kurulması için gerekli girişimler yapıldı. Yenişehir’deki eski Aziziye Hastanesinin arazisinde, 8,5 dönüm arsa bu iş için Özelleştirme İdaresi tarafından ayrıldı. Belediyeler imar planlarına işlediler. Hatta yanlış bilmiyorsam, özel hastane yapmak için talip olanlar önümüzdeki günlerde yapılacak ihaleye girecekler. Aldığım haberlere göre, çok ortaklı olan bu oluşum, arsayı neredeyse bedavaya almaya çalışıyor. Sanki sağlık hizmetini babalarının hayrına verecekler!

 

Arsa çok pahalıymış? 

Erzurum’un en güzel yerinde, emlakçıların tabiriyle “yüzük kaşı”, “kupon” arsanın metrekaresini 5 liradan almaya çalışıyorlarmış. Bunun için Özeleştirme İdaresi nezdinde girişimlerde bulunuyorlarmış. Bakın Erzurum’da arsa fiyatları ortada. Anlamanız için bir örnek vereyim, daha yeni 50. Yıl Caddesinde ticari alan arsası metrekaresi 18 liradan satıldı. 

 

Özelleştirme İdaresi arsa için 100 milyon muhammen bedel belirlemiş. Bununda yüzde 30’unu peşin alacak, kalan miktarı da yanlış bilmiyorsan 3 yıla yayarak tahsil edecek. Yani vade farkı da hesaba katıldığında arsanın bedeli zaten 70 milyon civarında bir rakama metrekaresi 8 liraya denk gelecek. Sizce 50. Yıl Caddesi’nde 18 liradan arsa satılıyorken, bu yüzük kaşı arsanın metrekaresi 8 lira olur mu? 

Olmaz!!!

 

Ancak yatırımcı oluşum, bunu bile çok buluyormuş. “Verin 50 milyona yapalım hastaneyi, sonra da darphane gibi para basalım!” Yani metrekaresini 5 liraya almak istiyorlar.

Öyle yağma yok.  

Siz para kazanacaksınız diye devletin arazisini yok pahasına istemeniz en hafif ifadesiyle hiç de etik değil. 

Her ne kadar KAPİTALİZMİN altın kuralı “malı alırken kar edeceksin” olsa da, bunun da bir limiti olmalı… 

Buradan şehri idare edenlere, milletvekillerine, Özelleştirme İdaresine, Sağlık Bakanlığı’na bir hatırlatmada bulunmak istiyorum; Bu arsada tüyü bitmemiş yetimin hakkı var, haberiniz olsun!

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ercan YANMAZ 06 Aralık 2022 20:07

    Erzurum'a Özel hastane yapılması için bir neden yok.Şehir hastanesi bu işi fevkalede yerine getiriyor.Ozel hastaneye ihtiyac yok.Var olanında ruhsatını iptal etmek gerekir.Eğer var olanı iptal edemiyorsanız yeni ruhsatlar vermek lazım, Rekabeti artırmak için.Arsa meselesine sıra gelirse Çok haklısınız bu milletin hakkını bedavaya veremezler.