• ŞEpnolat üst

Andımız'ı koyun gibi dinlemek öyle mi?

  • Büyükşehir-1

"CHP iktidara gelirse yapacakları ilk şey Andımız'ı okutmak olacak. Andı okumak için sabahları yine okul kapılarında koyun gibi dizilmek olacak" diyor AKP Diyarbakır İl Başkanı. Talihsiz ve çirkin lafi söyleyen kişinin ilintisini belirlemek adına  Parti ve İl Başkanı kimliğini verdiğim için üzgünüm. Yoksa  AKP -CHP derdinde değilim ve ona takılmıyorum. Kimin geleceğine, kimin gideceğine millet iradesi karar verecek ve herkes de çıkan iradeye saygı gösterecek. Hayatının 45 yılını eğitime adayan bir öğretmen ve bir eğitim yöneticisi olarak " koyun" gibi tabirinden ve hakeretamiz ifadeden çok çok rahatsızım ve çok üzgünüm. Bir üzüntüm de bu tür saçma çıkışlar karşısında her söze laf üstüne laf  yetıştirebilen bilinen kesimlerin suskunluğudur. 

 

Bütün etnik kimlikleri ötekileştirmeden ortak ve eşit vatandışlık kimliğinde buluşturarak bir Türk milleti diye millet ve bir Türk devleti diye bir devlet oluşturduk. Elbette her milletin ve her devletin ortak simgeleri, ortak kültürel ritüelleri de olur. Îşte Andımız da çocuklarımızda Türk milletine mensup olma duygusunu ve bilincini oluşturmak, ortak değerlerde buluşturmak için okutulan simgesel bir metin. Tıpkı Istiklâl Marşı'nda ve diğer birçok metinlerde olduğu gibi. Andımız metninde; etnik aidiyetçilik ve ırkçılık arayanların zamirlerinde gizli bir zihniyet ve niyet taşıdıkları şüphesizdir. Artık TC. kimliğine de itirazlar zaten olağan hale geldi.  Kusura bakmayın, ama her yorulduğunuz yerde sizin güzel hatırınız için bir han kuracak halimiz  yok.

 

Arkadaş onu okutma, bunu okutma, onu deme, bunu deme derken, ortada ortak bir millet, ortak bir devlet kalır mı? Ortak bir kültür ve ortak bir millî kimlik kavramından söz edilebilir mi? Söyler misiniz çocuklarımızın devletle, milletle ünsiyeti nasıl sağlayalım? Milletin değerleriyle bağını nasıl oluşturalım? Siyaset uğruna bu simgeler ve ritüellerden rahatsız olanlar; mehter marşlarının bir ezgisinde de "Ceddin deden, neslin baba/ Ey kahraman Türk milleti" ifadeleri yer alıyor. Şimdi bu mısraları da mı çıkaralım ve mehteri yeniden rafa mı kaldıralım? ne diyorsunuz?  Netice itibariyle bilinmeli ki bütün etnik kimliklerle ve aidiyetlerle biz hep birlikte bir ve biriz ve biz hep birlikte Türk milleti ailesinin mensuplarıyız. Lütfen birliğimizi ve dirlığimizi çirkin ve kirli siyasetinize kurban etmeyiniz. Bu geçici arıza giderilecek ve Andımız'ın yeniden okutulacağı günlerin geleceğini umuyorum. 

Zihniyetleri ve niyetleri bilinen kesimlerin ve kimselerin o güzel hatırları için her bir gün örelenmeye çalışılan ortak değerlerimizden vaz geçecek halimiz yok.  Arif Nihat Asya ne diyor?

 

Onlardan kaldı bu toprak
Biz gezip tozmayalım mî?
Yabanlar kıskanır diye
Destan da yazmayalım mı?

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.