• ŞEpnolat üst

An Gelir şiiri ve Attila İlhan...

  • Büyükşehir-1

Entellektüel bilgi ve birikimiyle Türk edebiyatına ve Türk şiirine önemli katkılar sağlayan bir edebiyatçı ve büyük bir şairdir Attila İlhan. 1946 yılında açılan şiir yarışmasında Cahit Sıtkı ' Otuz Beş Yaş' şiiriyle birinci ve henüz lise öğrencisi iken ve kimselerin henúz tanımadığı bir şair Attila İlhan 'Cebbaroğlu Mehemmed'in Hıkâyesi' isimli şiiriyle ikincilik ödülünü alarak şiir dünyasına adım attı ve ünlendi.

 

Geniş bir okuyucu kitlesine sahip ve Türk şiirinin şapkalı şairi olarak bilinen ve şiirlerinin bağımlıları haylı fazla olan bir şair. Şiirde Orhan Veli ve iki okul arkadaşının başlattıkları Garip Şiir Akımı'na ve İkinci Yeniciler denilen şiir anlayışına ve akımına da karşı çıkarak toplumcu ve gerçekçi şiir akımını başlattı. Şiirimize yeni bir ses, çoşkulu bir anlâtım ve kendisine özgü bir tarz ve duyarlılık getirdi. Romanlarında Öz Türkçe akımına karşı çıkarak konuşulan ve yaşayan Türkçe'nin kullanılmasını savundu. 'Sisler Bulvarı' ve ' Ben Sana Mecburum' gibi şiir kitapları ile genç kuşak şairlerin üzerinde oldukça etkili oldu.

 

'An Gelir' Attıla İlhan'ın yazdığı en önemli şiirlerinin başında gelir. Attila İlhan bu şiirinde hayatı her yönüyle ele alır ve onları okuyucuya ayrı ayrı aktarır. İnsan yaşamından bazı anları psikolojik tahlil etme konusunun işlendiğini görmekteyiz. Şiirinde kullandığı cümlelerle, telmih, simgeler ve imgelerle okuyucuyu düşündürmek amacı taşır. Şiirini 'An Gelir Attila İlhan ölür' olarak bitirir ve okuyucuya herkes bir gün ölecektir mesajını verir.

 

AN GELİR

 

An gelir

Paldır küldür yıkılır bulutlar

Gökyüzünde anlaşılmaz bir heybet

O eski heyecan ölür

An gelir biter muhabbet

Çalgılar susar, heves kalmaz

Şatârâbân ölür

Şarabın gazabından kork

Çünkü fena kırmızıdır

Kan tutar / tutan ölür

Sokaklar kuşatılmış

Karakollar taranır

Yağmurda bir militan ölür

An gelir

Ömrünün hırsızıdır

Her ölen pişman ölür

Hep yanlış anlaşılmıştır

Hayalleri yasaklanmış

An gelir şimşek yalar

Masmavi dehşetiyle siyaset meydanını

Direkler çatırdar yalnızlıktan

Sehpada pir sultan ölür

Son umut kırılmıştır

Kaf dağı'nın ardındaki

Ne selam artık ne sabah

Kimseler bilmez nerdeler

Namlı masal sevdalıları

Evvel zaman içinde

Kalbur saman ölür

Kubbelerde uğuldar Bâkî

Çeşmelerden akar Sinan

An gelir

-Lâ ilâhe illallah-

Kanunî Süleyman ölür

Görünmez bir mezarlıktır zaman

Şairler dolaşır saf saf

Tenhalarında şiir söyleyerek

Kim duysa / korkudan ölür

Tahrip gücü yüksek- Saatli bir bombadır patlar

An gelir

Attila İlhan ölür

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.