KKTC’de seçimleri “muhalefet” kazandı. % 65 katılımlı seçimlerde CTP lideri Tufan Erhürman % 62.8 gibi büyük bir çoğunlukla sandıktan çıktı. Ankara’nın, daha doğrusu Cumhur İttifakı’nın desteklediği mevcut Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise % 35.7’de kaldı. % 65'i düşük bir katılım gibi görenler ve bu seçimlerin Kıbrıs Türk halkının iradesini asla temsil edemeyeceğini ve bu nedenle de bu seçimlerin iptal edilmesini isteyen kimi kişi ve çevreler var. Akıl yürütmek olan diyalektik bir analiz ve sorgulama yapalım.
2020 yılında yapılan ve Ersin Tatar'ın kazandığı seçime katılım oranı %50 olmuştu. ve Ersin Tatar birinci turda %29.8 oy almış ve ancak ikinci turda % 51.69 oy oranıyla seçilebilmişti. Tufan Erhürman ise %65 katılımla hem ilk turda ve hem de % 63 gibi çok yüksek bir oy oranıyla seçimi kazandı. Ülkemizden bir örnek. 2007 yılında ülkemizde yapılan referanduma katılım % 67 olmuş ve refarandum kabul edilmişti. Yine Avrupa ülkelerinin hemen tamamında % 50 gibi bir katılımla seçimler yapılmakta ve bu seçimler yasal olarak geçerli. Ersin Tatar 2020'de % 50 katılımla ve % 51.69 oy oranı ile kazandığı seçim Kıbrıs Türk halkının temsil edecek. Ama 2020'ye göre daha yüksek % 65 gibi bir katılımla ve %63 gibi gibi daha yüksek bir oy alan Tüfan Erhürman Kıbrıs Türk halkını temsil edemiyecek öyle mi? Azerbaycan'da son seçime katılım oranı % 37 olmuştu. Bu katılım oranı dúşük diye kabul edilmeyecek mi? Demokrasilerde katılım oranı úzerinden sonuçlar ve kazanan belirlenir.
Endişelenmeye mahal yok. Kaybeden Ersin Tatar gibi kazanan yeni cumhurbaşkanı Tufan Hürman da hiç şüphesiz Türkiye ile birlikte yol yürüyecek, ortak politikalar belirleyecek. Çünkü Kuzey Kıbrıs şahısların ötesinde ve çok üstünde vazgeçilemez milli bir davadır. Kuzey Kıbrıs Türkiye'nin himayesi altında olsa da entellektüel fikir insanı, kıymetli bir yazar Taha Akyol Karar gazetesindeki bugünkü yazısında şöyle diyor: "Kuzey Kıbrıs bağımsız bir devlettir. Türkiye'nin Akdeniz'deki bir vilayeti değildir. Türk halkının ortaya koyduğu meşru seçim iradesine saygı duyulmalı" Bu değerlendirmelere katılmamak mümkün mü? Bu bakımdan ben de adaylardan birine taraf olmanın hiç de şık ve hiç de doğru ve hiç de yararlı olmadığını düşünenlerdenim.









