• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 23 Eylül 2022 13:12

KURAN KURSUNDAKİ TACİZ DAVASINDA FLAŞ GELİŞME

KURAN KURSUNDAKİ TACİZ DAVASINDA FLAŞ GELİŞME
Erzurum Ağır Ceza mahkemesinin sanık hakkında verdiği 119 yıl 6 ay hapis gezası bir üst mahkemeden döndü.

ERKHABER / ERZURUM - Gazeteci Sinan Özçaylak tarafından ortaya çıkarılan, Erzurum’da Diyanete Bağlı Bahattin Evgi Kur’an Kursundaki yatılı eğitim gören 7 çocuğun istismar olayıyla ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanık hakkında verdiği 119 yıl 6 ay hapis cezası bir üst mahkemeden döndü. 

KARIŞIK

 

Erzurum Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmasında istismarcı, 119 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Olay, 2021 yılının Mayıs ve Ekim ayları arasında Erzurum’un Palandöken ilçesinde bulunan bir erkek yatılı Kur’an kursunda meydana gelmişti. İddiaya göre kursta görevli olan H.A., yatılı olarak kursa gelen ve yaşları 10-14 arası olan erkek çocuklarına dokunarak taciz etmeye başladı. İlerleyen zamanlarda çocukları odalara kilitleyen H.A., çocuklara cinsel istismarda bulundu. Cinsel istismarda bulunmayı uzun süre devam ettiren H.A., yaşadığı anları da kamera kaydına aldı. E.K., oğlunun istismara uğradığını öğrenince durumu savcılığa şikayet etti. Olayla ilgili soruşturma başlatılmasının ardından gözaltına alınan görevli H.A. tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 


H.A. hakkında 12 yaşından küçüklerin nitelikli cinsel istismarı, müstehcen yayınları seyretmeye teşvik, müstehcen yayınlarda çocukları kullanmak, cebir ve hileyle hürriyetinden yoksun kılma, hakaret ve sarkıntılıktan dava açılmış,  Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmadan 119 yıl 6 ay hapis cezası çıkmıştı. 

 

Hukuk camiasında verilen karar bir çok davaya emsal olması bakımından önemsenmişti. 

 

Ancak verilen karar bir üst mahkemeden geri döndü. Kararın bozulma gerekçesi olarak, istismar mağduru çocukların duruşmada dinlenmek yerine, Çocuk İzlem Merkezi’nde dinlenerek alınan kamera kaydının duruşmada izlenmesinin, usulen hatalı olduğu ve çocukların duruşmaya çağrılarak detaylı dinlenilmeleri gerektiğinin gösterildiği öğrenildi. 

 

Üst mahkemenin kararına ilk tepki Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Müjde Tozbey’den geldi.

Ne yazık ki istinaf mahkemesi çocukların duruşmada dinlenmesi gerektiğine karar vererek, bu sebeple kararı bozdu. Bu durum, çocuğun üstün yararı ilkesinin çiğnenmesidir.

Çocukların duruşmaya çağrılması, kalabalık heyet, avukatlar ve istismarcının önünde tekrar yaşadıklarını anlatmaya çalışmaları kabul edilemez, çocuklarımızı tekrarlayan şekilde incitir, örseler, ağır travmaya maruz bırakır. Çocuklarımız aylardır psikolojik destek alıyorlardı.

Derneğimiz ilk duruşmada buna itiraz edecek. Çocukları duruşmaya götürmeyerek tepkimizi göstereceğiz. Çocuklarımızın incindikleri yeter, bir kez daha incinmelerine İZİN VERMİYORUZ.  

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.