• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 04 Eylül 2023 12:39

HİÇ BİR UYARIYI DİKKATE ALMADI

HİÇ BİR UYARIYI DİKKATE ALMADI
Eski Vali Okay Memiş'in inadı nedeniyle Narman Peri Bacaları, UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nden çıkarıldı.

ERKHABER / ERZURUM - Erzurum'un AFAD'a Başkan olan Valisi Okay Memiş'in inadı nedeniyle Oluşumu 300 milyon yıl öncesine dayanan ve Amerika'nın Kolorado Vadisi'ndeki Grand Kanyon ile benzerlik taşıyan Narman Peri Bacaları UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nden çıkarıldı.

KARIŞIK

 

Vali Memiş'in övüne övüne Peri Bacalarının tam ortasına yaptırdığı sosyal tesisin, doğal yapıyı bozması gerekçe olarak gösterildi.

 

 

 

 

Güya Bölgedeki turizmi geliştirmek adına Narman'da ki Peri Bacalarının tam göbeğine Sosyal tesis mantığıyla yaptırılan bina nedeniyle UNESCO  Peri Bacalarını Dünya Geçici Miras Listesinden çıkardı.

 

 

 

 

 

 

Dönemin valisi Okay Memiş, Memiş, "Yolun hemen kenarına iki katlı bir tesis yaptık. Bulunduğumuz lokasyona gelebilmek için yaklaşık 3,5 kilometrelik bir yoldan geçmemiz gerekiyor, bu yolu dizayn ettik. İnşallah standartlarını daha da yükselteceğiz. Çalışmalarımız komple bittiğinde tur otobüsleri buraya gelecek ve binlerce insanı buralarda ağırlayacağız. İnsanlar gelecekler bu panoramik manzarayı görecekler. Burada yapacağımız yine doğaya uygun tesiste misafirlerimiz dinlenecekler, sonra buradan vadinin içerisinden aşağıya kadar yürüyebilecekler. Yaklaşık 1 saatlik yürüyüş parkuru var bu alanda. Toplam alan 17 milyon metrekarelik bir alana sahip Narman Peribacalarında gerçekten güzel bir çalışma yaptık. Ayrıca atlı safari, ATV safarisi, bisiklet gibi etkinliklerde olacak. Gerekirse balonda düşünüyoruz. Artık binlerce misafirlerimizi burada ağırlayacak tesislere de kavuştuk" Bu sözlerle Sosyal tesisini anlatmıştı. 

 

 

 

 

 

 

UYARILARI DİKKATE ALMADI, İNAT ETTİ.     

Narman Eski Belediye Başkanı ve Peri bacalarının tanıtımı için Başkan olduğu dönemde ciddi bir emek sarfeden Yücel Ahmet İşleyen 2021 tarihinde uyarmıştı. 

 

 

 

 

 

 

Önceki dönem Belediye Başkanı Yücel Ahmet İşleyen, Erzurum Valiliği öncülüğünde Peri Bacalarının tam ortasına kurulan günü birlik tesisi eleştirerek, " Biz UNESCO geçiçi listesine girebilmek için akla karayı seçtik. Unesco Başkanı oradaki kara yolunu bile deplasa etmek isterken. Siz peri bacalarının içene tesis yaptınız. Asıl Listeye nasıl gireceksiniz çok merak ediyorum. Fizibilitesiz proje olmaz. Yer seçimi yanlış." diyerek 2021 yılında Dönemin Erzurum Valisi Okay Memiş'i uyarmıştı. 

 

 

 

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 2012'de Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınan peribacaları kesin liste için aday oldu diyen Başkan İşleyen, 2021 yılında Gazeteci Sinan Özçaylak'a açıklamalarda bulunarak, şunları söylemişti.  "  2004 yılına kadar herkes Narman Peribacaları'ndan bir haberdi, öyle bir şey yoktu. İşte 'bulanığın deresi' derdi bizimkiler. Orada acayip acayip şekiller var, neye yarar bilmiyordu kimse. Biz buranın tespitinden sonra tanıtımı için çok ciddi girişimlerde bulunduk. Ulusal televizyonlarda tanıtımlar yapıldı, rahmetli İbrahim Erkal'a klip çektik ve şu anda geldiğimiz nokta şudur; Narman Peribacaları UNESCO dünya mirasları geçici listesindedir. Asıl listeye girmesi halinde, bu bölge yerli ve yabancı turistler için çekim merkezi haline gelecek ve ilçenin bu manada kalkınması sağlanacaktı. Ancak Asıl listeye girebilmek öyle kolay değil. Başkanlığım döneminde UNESCO ve İstanbul Teknik Üniversitesi birlikte bir çalışma yapmış, ve ortak heyetin çalışmaları neticesinde bölgede bir yapılaşma olmayacak şekilde, bir proje hazırlanmıştı. Bu projeyi Erzurum'da hiç gören olmadı mı? Bakın burası 62 kilometrekare alan ve 3 ayrı vadiden oluşuyor. Bu alanın dışında günübirlik tesis kurulabilir. Kurulması da gerekiyor. Ancak getirip bu tesisi Peri Bacalarının ortasına yaparsanız, UNESCO'nun asıl listesine girmeniz imkansızlaşır. O bölgeye yapmayı planladığımız yolları bile UNESCO deplase etmek isterken, hiç bir fizibilete yapmadan, kimseye danışmadan, yapılan bu tesis bölgeye katkı sağlamak yerine darbe vuracaktır."

 

 

 

Şimdi AFAD'a Başkan olan Okay Memiş, konu ile ilgili bir açıklama yapmazken, Proje ortakları Büyükşehir Belediyesi ve Narman Belediyesi'nin nasıl bir tutum sergileyeceği de merak konusu oldu.  

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.