• ŞEpnolat üst

Erzurum, Türkiye'nin Davos'u olmalıdır...

  • Büyükşehir-1

Davos, İsviçre'nin doğusunda, Graubünden kantonunda bir kasaba. Kasaba Davos Vadisinde, denizden 1,560 m yüksekte, Landwasser Irmağı üzerinde yer alır. Kasaba Davos-Platz ve Davos-Dorf adlı iki köyden oluşur.

 

Erzurum Türkiye’nin Kuzey Doğu Anadolu’sunda denizden 1850 metrede yer alan binlerce yıl Asya’yı Avrupa’ya bağlayan ticaret ve ipek yolu bugün de petrol ve doğalgaz boru hatları üzerindeki yer alan tarihi hırkasında büyük uygarlıkların izlerini taşıyan kadim bir kenttir.

 

17 Ocak 2019 tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) düzenlediği, "Reel Sektör ve Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantıları'nın 12.'si Erzurum'da yapıldı.

 

Yapılan bu toplantıya-  Erzurum Aktif İş Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı eşim emekli öğretmen Hülya Saltuklu’nun yanında - katıldım. Katılım sadece odalara kaydı olan üyelerden oluşmaktaydı. Onun için ne sıfatla katıldığımı beyan etmek için bu cümleyi açıklama gereği duydum. Sanırım her dernek çağrılmamıştı. Çünkü Ticaret Odasına Kayıtlı vergi mükellefi ve deftere tabi olan dernekler çağrılmıştı.    

 

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu açılış konuşmasında böyle bir toplantının ilk defa Erzurum’da yapıldığını banka, oda ve borsa başkanlarının hazır bulunduğunu, sınırlı illerdeki temsilciliklerin bu toplantıya katıldığını ifade ettiler. Toplantının ekonomimiz açısından hayırlı sonuçlara vesile olacağı beyan edildi. 

 

Benim burada anlatmak istediğim şu; Dünya Ekonomik Formu her yıl Davos’ta yapılmaktadır. Hatta Davos’ta 1928 yılında bile Üniversite Kursları yapıldığını, bu kurslara katılanlardan birisinin de Einstein olduğunu kendi kitaplarından öğreniyoruz.

 

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası ile Erzurum Ticaret Borsası böyle geniş çaplı bir toplantıyı yüzünün akıyla yaptı. Demek ki Erzurum bu gibi daha çok toplantılara her bakımdan ev sahipliği yapabilir demektir. Bu toplantının kentimizde başarıyla yapılmasını sağlayan başta Lütfü Yücelik ve Hakan Oral olmak üzere emeği geçenleri tebrik ederim.

 

Bu toplantıda şu soruyu kendime sordum; Erzurum neden Türkiye’nin hatta bölge devletlerin Davos’u olmasın?

 

Erzurum bürokrasisini,  elleri taşın altında olan siyaset erbabını ve üniversiteleri de işin içerisine katarak Erzurum’u Türkiye’nin Davos’u yapabiliriz.  Davos olması için yeteri kadar kar, hava ulaşımı, termal sıcak su, konaklama ve insan kaynağı gibi fiziki alt yapı şimdilik yeterlidir. Geriye bu güveni tesisi edecek bir anlayış ve üst akıl birliği kalıyor.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temellerinin atıldığı bu kentin, dünya kenti olmaması için bir neden yoktur. Yeter ki, geleceğe dönük daha ne gibi başarılara imza atabiliriz sorusunu sorarak siyaset üstü oturup düşünelim ve konuşalım.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.