• Büyükşehir-1
EKONOMİ Haber Girişi : 28 Mayıs 2022 18:26

Erzurum'dan Türkiye'ye yayılan marka: YARDIMCIM BORU

Erzurum'dan Türkiye'ye yayılan marka: YARDIMCIM BORU
Erzurum’da üretilen borular, Türkiye’nin dört bir tarafında kullanılıyor. Yardımcım Plastik Boru Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Yardımcı, “Ürettiğimiz boruları Türkiye’nin dört bir tarafına satıyoruz" dedi.

ERKHABER / ERZURUM - 1.Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Yardımcım Plastik Boru Fabrikası’nda üretilen polietilen borular, şehre önemli katma değer sağlıyor.

KARIŞIK

 

Yardımcım Plastik Boru Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Yardımcı, “Ürettiğimiz boruları Türkiye’nin dört bir tarafına satıyoruz. Hedefimiz üretim bandını genişleterek, önümüzdeki yıllarda ihracata başlamak”  dedi.   

Sefa Yardımcı ile boru fabrikasını gezdik, üretimle ilgili bilgiler aldık. 

 


SİNAN ÖZÇAYLAK; Yüksek yoğunluklu Polietilen boru nedir, nerelerde kullanılıyor? 


SEFA YARDIMCI: Polietilen, çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir termoplastiktir. İsmini monomer haldeki etilenden alır, etilen kullanılarak polietilen üretilir. Plastik endüstrisinde genelde ismi kısaca PE olarak kullanılır.

Polietilen yoğunluk ve kimyasal özellikleri temel alınarak çeşitli kategorilerde sınıflanır. HDPE, petrolden elde edilen, yüksek yoğunluklu polietilen malzemedir. İsmi İngilizce karşılığı olan ‘ High Density Polyethylene ‘ kelimelerinin kısaltılmasından gelmektedir. Yaklaşık olarak, 1.75 kg petrolden, 1 kg HDPE hammadde elde edilir. HDPE’ nin suya ve kimyasal maddelere direnci çok iyidir. Mekanik özellikleri de çok iyi olup, özellikle darbe ve çekime dayanımları yüksektir. Normalde çekme dayanımı 225 – 350 kgf/cm² civarındadır. Sıcaklık dayanımı  50 °C ye kadardır. Geniş bir kullanım alanına sahip olan HDPE, basınçlı borular, gaz dağıtım boruları beyaz eşya ve makine parçaları, elektrik ve elektronik eşya imalatında kullanılmaktadır. Ayrıca Polietilenin özellikleri sayesinde, basınçlı temiz su sistemlerinde kullanılan boru tipleri içerisinde en iyi alternatiflerden biri olmasını sağlar. Yeraltı ve yerüstü basınçlı su şebeke hatları, deniz deşarj projeleri, balık üretme çiftliği üretim kafesleri yapımında kullanılırlar.

 


SİNAN ÖZÇAYLAK: Üretim bandınızda kaç farklı boru tipi üretiyorsunuz? 

SEFA YARDIMCI: Fabrikamızda 20mm’den 250mm’ye kadar üretim yapabiliyoruz. 20mm - 63mm, 50mm – 250mm’ye üretim bandına sahibiz. 
Hedefimiz yakın bir zamanda, üretim bandı sayımızı artırarak,  16 mm ile 1600 mm çap aralığında, PN4 ( 4 atm ) – PN32 ( 32 atm ) basınç sınıflarında, 110 mm’ e kadar olanlar ( 110 dahil değil ) isteğe bağlı kangal ya da boy olarak üretilebilmek.  Üretim bandımıza yapacağımız bu eklemeyle ihracatta da Erzurum’a katkıda bulunmak istiyoruz.  

 


 

SİNAN ÖZÇAYLAK: Türkiye’de nerelere satıyorsunuz? 

SEFA YARDIMCI: Son 18 ayda; Sakarya’dan, Kahramanmaraş’a, Erzurum’dan, Hatay’a Türkiye’nin dört bir tarafında şu ana kadar 40 kurumla çalışıyoruz. 

 


 

SİNAN ÖZÇAYLAK: Kaç kişi istihdam ediyorsunuz?
SEFA YARDIMCI : Yardımcım Plastik bünyesinde yaklaşık 50 kişi istihdam ediyoruz. 

 

 

SİNAN ÖZÇAYLAK: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?


SEFA YARDIMCI: Yardımcı Plastik kurulduğu günden itibaren yenilikçi, kaliteden ödün vermeyen ilkeleri ve dinamizmi ile çevresinde saygınlık kazanmış bir firma. Firmamızın tüm faaliyetlerinde Toplam Kalite anlayışı esas alınmıştır. Ürün ve Hizmet Kalitesinde Standard bilinci ile hareket eden kuruluşumuz; TSE Kalite Uygunluk Belgesi, Kalite Yönetim Sistemi belgeleri, ile faaliyetlerini sürdürmekte.  Şu anki üretim bandımızda; Damla Sulama Boru ve Ek Parçaları, Yağmurlama Sulama Boru ve Ek Parçaları, Polietilen Basınçlı İçme Suyu Boruları ve Polietilen Alçak Yoğunluklu Kangal Borularının üretimini yaparak, yurt içinde satışını gerçekleştiriyoruz.  Erzurum’a Katma Değer sağlamak adına gayret gösteriyoruz, istihdamı artırmak ve ihracata dönük yatırımlar yapmak istiyoruz. Türkiye’de önemli bir marka değere sahip Yardımcım Plastik’in ürünlerini tüm dünyaya satmak istiyoruz. Kalkınmanın yerli sermayeyle olacağının bilincindeyiz. İçinden geçtiğimiz zor ekonomik koşullarda, şunu biliyoruz ki üretim yapmak ekonominin lokomotifidir. Ne kadar çok üretir, ne kadar çok marka değeri oluşturursanız, hem dışa bağımlılığınız azalır, hem de ekonominiz sağlam temeller üzerine oturur. Biz bu bilinçle, sermayemizi üretim yapmak için yönlendirdik. Önce yaşadımız şehir olan Erzurum’a sonrasında da ülkemize ekonomik katma değer sağlamak amacındayız. Bu vizyonla çalışıyoruz. Sizlere de bizlere gösterdiğiniz ilgiden ötürü teşekkür ediyorum.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.