• ŞEpnolat üst

Eli öpülecek öğretmen; sınıftan kovulan öğretmen

  • Büyükşehir-1

Artvin Kemal Paşa ilçesi Kaymakamı ziyaret ettiği Lise'de girdiği sınıfta " hoş geldiniz" diyerek kendisine elini uzatan öğretmeni " Haddini bil; sınıftan çık dışarıya bekle" diyerek kovduğu iddia edildi. Şayet haber doğru ise fevkalâde çirkin ve fevkalâde ilkel bir davranış... Kaymakam da olsa öğretmene karşı bu tavrı göstermesi haddi değil ve yetkisi de değil. Bu arada değerli meslektaşıma da üzüntülerimi ifâde ederek kendisi kınıyorum. Her türlü yaptırımı göze alarak sınıfı terketmeyip, sınıfı terkedecek kişi sizsinız diyerek kaymakama yol göstermesini beklerdim. Nerden nereye geldik. Hele öğretmene verilen değere bakın. Milli Eğitim Bakanlığı'nca bir öğretmenimizin zelil bir duruma düşürülmesine bakalım nasıl bir tepki verilecek? Kaymakamın bu yakışıksız ve kaba tavrına nasıl bir idarî ve nasıl bir cezai yaptırım uygulanacak? Yoksa yapılan bu hakaret de geçiştirilecek mi? 

 

Değerli bir eğitimci ve değerli bir büyük sosyoloğ hemşehrim sayın Nurettin Topçu'nun; öğretmenlik mesleğine ve okula ilişkin özlü değerlendirmelerini bu sayın Kaymakama da hatırlatmak istiyorum. "Mektep; kutsal çatısı altında siyasete asla yer verilmeyen, muallimin ilmi, ahlâkî otoritesinden başka otorite tanımayan, ruhların huzur bulduğu, disiplinin bina edildiği ideal çatıdır. Devletleri ve medeniyetleri yapan da yıkan da muallimlerdir. Devlet adamı muallimin emrinde bulunduğu müddetçe cemiyet ikbâl halinde yaşadı. Muallim devlet adamının bendesi (kölesi) olduğu zaman cemiyet bozuldu, felâketler baş gösterdi" diyor Kaymakam Bey..

 

Tekrar ediyorum haber doğru ise; sergilediğiniz bu çirkin, incitici ve yakışıksız muameleden dolayı öğretmen arkadaşımızın şahsında sizi tüm öğretmenlerden özür dilemeye davet ediyorum. Sebebi ne olursa olsun hiçbir şart ve hal altında öğretmen sınıftan kovulamaz. Şayet varsa bir kusuru ve yanlışı, ancak yasal işlem yaparsınız Kaymakam Bey...Bir düşünün bakalım; benzer bir davranışla İlin valisi sizi makamınızdan kovarsa; o ilçede Kaymakamlık yapabilir misiniz? Kaymakam Bey...Temsil ettiğiniz makam önemli bir makam Kaymakam Bey...Şerefü'l mekân, bil mekin" Yani Türkçe ifadesiyle, bir yerin şeref ve itibarı orada oturanla kaimdir.

 

Başöğretmenimiz Atatürk'ün "Dünyanın her tarafında toplumun en saygıdeğer unsurları öğretmenlerdir" sözünden hareketle, öğretmenin öğrencilerinin gòzü önünde sınıftan kovularak itibarının zedelendiği bu ülkede vah ki vah bizlere. Öğretmenlerin hak ve hukukunu korumanın çok uzağında kalarak siyasetle hemhal olmuş, sırf sendika üyelik aidatları ile meşgul olan ve benim üyem, senin üyen, bize yakın size yakın demeden yaşanıldığı iddia edilen bu muamele karşısında; tüm öğretmen sendikalarının ortak tepkilerinin ne olacağını merakla bekliyorum.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.