• Büyükşehir-1
EĞİTİM Haber Girişi : 09 Eylül 2023 11:49

Eğitimde yeni dönemi Emre Aksakallı anlattı...

Eğitimde yeni dönemi Emre Aksakallı anlattı...
Liselerde sınıf tekrarını da içeren düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ERKHABER / ERZURUM - Liselerde sınıf tekrarını da içeren düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

KARIŞIK

Buna göre; liselerde 50 ortalamayla sınıf geçme uygulamasına son verildi. Alt sınıf dahil 6'dan fazla derste başarısız olan öğrenci sınıfta kalacak. Kalınan sınıf kademesi ertesi yıl tekrar okunacak.

 

AÇIK LİSEYE GEÇİŞLERE KISITLAMA

Açık liseye geçişler de zorlaştırılıyor. Yönetmeliğe göre, istisnai durumlar hariç açık liseye geçiş mümkün olmayacak.

 

DEVAMSIZLIK KURALI DA DEĞİŞTİ

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle devamsızlık kurallarında da değişikliğe gidildi. Özürsüz devamsızlık süresi 10 günü aşan öğrenciler not ortalamasına bakılmaksızın başarısız sayılacak. Özürsüz 2 gün üst üste devamsızlık yapan öğrencinin durumu velilere bildirilecek.

 

Yeni düzenlemenin eğitime getirdiği yenilikler ile ilgili, BİLKENT ÜNİVERSİTESİ E.E.B.E ÖĞRETİM ÜYESİ ve Bilkent Malatya Okulları Koordinatörü Emre Aksakallı İle bir görüşme gerçekleştirdik.

 

Emre Aksakallı: “Bu düzenlemeler eğitimcileri motive eden bir gelişme oldu. Okul yılları salt bilgi aktarmanın dışında gençleri belli bir yaşam disiplinine sokma sürecidir. Bir yetişkin 3 gün mazeretsiz işe gitmezse istifa etmiş sayılır, işinde başarısız olursa kovulur. Bunlar sınıfta kalmanın yaşamdaki izdüşümüdür. Sınıfta kalmak yaşamla ilgili ‘kazanma ve kaybetme’ düşüncelerine alıştırmaktır. Üniversiteye kadar bu kaygıyı yaşamadan gelen biri, bunu iş hayatına, evlilik hayatına ve sosyal yaşantısına da taşır. Son 10 yıldır lisede sınıfta kalmanın bir efsaneden ibaret olduğu algısı yaygınlaştı. Öğretmenler biliyor ki sınıf geçme konusundaki rahat sistem; davranış, disiplin, akademik ciddiyet gibi kavramları ortadan kaldırdı. Sınıfta uyuyan, video çeken, disiplinsiz tavırlarla öğretmenle dalga geçenlerin bu davranışının altında bedel ödemeyeceğini bilmek yatıyordu. Bir şekilde sınıfı geçeceğini bilen Öğrenci kuralları suistimale daha açık hale gelir. Bu yeni kararın, sınıfta öğretmene gösterilen saygı, sınıf içi huzur ve öğrenme ortamı ile kaliteye çok faydası olacak.

 

 

ÇOK GEÇ KALINMIŞ VE YERİNDE BİR KARAR

EMRE AKSAKALLI; “Eğitim camiasında, liseler için herhangi bir engelle karşılaşmadan geçilebilecek bir eğitim kademesi olduğu düşüncesi dillendiriliyor ve bu eleştiriliyordu. Bu karar, Bakanlığın öğretmenlerin arkasında durduğunu, gerektiğinde öğrencinin sınıf tekrarı yapabileceğini gösteriyor. Bir diğer eleştiri de sınıf geçeceğini bilen öğrencilerin dersler üzerindeki tutum ve motivasyonlarının olumsuz yönde etkileneceği yönündeydi. Hem öğrenciler hem de öğretmenler için doğru bir karar olduğunu düşünüyorum.

 

YÖNETİCİLER YERİNDE BULUYOR.

Konuyla ilgili görüştüğüm lise müdürleri, kararın eğitim dünyasına olumlu yansıyacağını belirterek şunları söylediler: Yönetmelikte Sınıf tekrarına ilişkin maddeler yer alıyordu ancak ilgili müdürlüklerin, yetkililerin okul idarelerine tavsiyeleri ile öğrenciyi sınıfta bırakmama uygulaması zaman içinde teamüle dönüşmüş, lisede sınıfta kalma kaldırılmış gibi bir hava oluşmuştu. Sınıfta kalmanın zorlaşmasıyla birlikte öğretmenin otoritesinin zayıfladığına yönelik şikâyetler alıyorduk, dediler.

 

Emre Aksakallı son olarak şunları belirtti, “Milli Eğitim Bakanımız Yusuf Tekin, eğitim camiasını özümsemiş bir isim, bu sorunlara hâkim biri olduğu için konuyu dikkate aldı ve harekete geçti. Devamsızlıkla ilgili de son sınıfta okula gelmeyen öğrencilerle ilgili okul idareleri sıkıntı yaşıyordu. Bunun önüne geçilmesi de faydalı bir uygulama. Ümit ediyorum eğitim camiasına başarılar getirir.

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.