• ŞEpnolat üst

Eğer Borsa'yı da şirketi gibi yönetiyorsa vay üreticinin haline…

  • Büyükşehir-1

Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral’dan bahsediyorum. Aynı zamanda Oral Et Entegre Tesisleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Hakan Oral, Şirketinin yaklaşık 70 milyon liraya varan borçlarını ödeyemediği için konkordatoya baş vurmuştu. Bu borçların 20 milyonuna yakının piyasaya, ve 50 milyon liraya yakının ise bankalara olan borçlar olduğu biliniyor. 3 aylık geçici mühlet kararından sonra Erzurum Asliye Ticaret Mahkemesi Cuma günü son kararını verdi. 

 

İşin bu kısmı Oral’ın ticareti ile ilgili. Ancak Hakan Oral aynı zamanda Erzurum’un en önemli sivil toplum örgütlerinden biri olan  Ticaret Borsası’nın da Başkanı. Şirketi borçlarını ödeyemez hale gelmiş olan birinin Ticaret Borsası Başkanlığı koltuğunda oturması ne kadar etik. Ticaret Odaları ve Borsa seçimlerinde şirketiniz adına oy kullanıp, aday olabiliyorsunuz. Hakan Oral’ın şirketi bu halde iken Borsa Başkanlığı koltuğunda oturmaya devam etmesi  doğru mu? Şirketini bile yönetememiş ve iflasın eşiğine gelmiş bir ismin Borsayı sağlıklı bir biçimde yönetmesi ne kadar mümkün? 

 

Erzurum’da dürüst bir esnaf kredi kullanmak istediğinde bankalar adeta pöstekinin kıllarını saydırıyor. 100 bin liralık bir kredi için neredeyse 500 bin liralık teminat talep ediyor. Ayrıca müteselsil kefil istenirken, Hakan Oral’ın şirketine 50 milyon liraya yakın kredi kullandırılırken, bu teminatlar istendi mi merak ediyorum. Oral’ın aldığı kredilerin büyük bir kısmını Kredi Garanti Fonundan kullandığı iddia ediliyor. Hakan Oral Ticaret Borsası Başkanı olmasaydı, bu kredileri, bu kadar kolay kullanabilir miydi?  Ödenmeyen her kredi Erzurum’un kredi notunu düşürüyor. Bir çok esnaf bu durumdan zarar görüyor. Banka müdürlerinin kredi kullandırma limitleri düşüyor. 

 

Neyse konuya dönecek olursak, Erzurum Ticaret Borsasının seçilmiş meclis üyeleri var. Bu meclis üyeleri Başkan Oral’dan istifasını talep etti mi, ettiyse ne yanıt aldı, açıkçası merak ediyorum?  Zira üretici sizlere oy verirken haklarının korunması yönünde oy vermedi mi? Oral’ın alacaklıları arasında Ticaret borsasına üye üreticiler var mı? Bunu sorguladınız mı? Piyasaya 20 milyon liraya yakın borç olduğu söyleniyor. Mağdurlar arasında hiç mi üyeniz yok? 

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na da seslenmek istiyorum. Bu durumun kanuni bir yaptırımı yok mu? Yani kendi şirketini iflasın eşiğine getirmiş ve konkordato müracaatında bulunmuş, şirket yetkilileri, hala başkanlık koltuklarında nasıl oturabiliyorlar? Sizin gönlünüz rahat mı? Borsayı da kendi şirketi gibi yönetmeyeceğine nasıl kefil olabiliyorsunuz? 

 

Hakan Oral’ın Allah yardımcısı olsun. Daha fazla mağdur oluşmaması için, Hakan Oral’ın  Borsa Başkanlığını bırakıp, işinin başına geçip, şirketini düzlüğe çıkarmaya çalışması daha doğru olmaz mı? 

 

Eğer Borsayı’da şirketi gibi yönetiyorsa vay üreticinin haline…

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Özcan Öner 11 Ekim 2021 17:00

    Şayet ortada bir art niyet yoksa paralar başka yerlerde değerlendirilmediyse Hakan beye destek olunmalı. Yatırımları çok büyük. Bu şehir adam harcıyor. Değerlerine sahip çıkamıyor.