• Büyükşehir-1
SİYASET Haber Girişi : 15 Mayıs 2024 12:38

CHP İl Başkanı Serhat Can Eş: Bu kutsal kitabın neresinde yazıyor?

CHP İl Başkanı Serhat Can Eş: Bu kutsal kitabın neresinde yazıyor?
CHP Erzurum İl Başkanı Serhat Can Eş, açtı ağzını yumdu gözünü.

ERKHABER / ERZURUM - Esnaf ve Kefalet Kredi Kooperatifleri aracılığı ile Esnaf ve Sanatkara kullandırılan düşük faizli kredilerin faizleri %150 artışla 01.05.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeniden güncellendi. Üstelik bu faiz oranları geçmişte kredi kullananlar için de uygulanacak. 

KARIŞIK

 

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Erzurum İl Başkanı Serhat Can Eş hükümete seslenerek, “ Sizin ekonomi yönetimindeki beceriksizliğinizin faturasını esnafa ödetmek en hafif tabiriyle vicdansızlıktır.” dedi. 

 

Esnaf Kefalet Kooperatifleri’nin kredi faiz oranlarının düşük olmasıyla ilgili, “Esnafımıza can suyu”, “Esnafımızın yanındayız.” sloganlarıyla AK Parti iktidarının reklam yaparak oy aldığını belirten Serhat Can Eş, “Bir sürü esnafımız, ağır ekonomik koşullar altında bu kredileri kullandılar. Hesaplarını, ödeme planlarını ona göre ayarladılar. Şimdi bir anda faiz oranına yüzde 150’lik zam yapmak nedir? Hele hele bu yaptığınız zammı, geçmişte kredi kullananlara uygulamak, bu nasıl bir akıl tutulmasıdır? Siz esnafı yok ederek mi enflasyonla mücadele edeceksiniz?” dedi. 

 

"Bu karardan derhal geri dönülmelidir.” diyen CHP Erzurum İl Başkanı Serhat Can Eş, “Erzurum’da zor şartlarda ayakta durmaya çalışan TESK’in verilerine göre 17 binin üzerinde kayıtlı esnaf var.  Hiç hesapta olmayan yeni faiz artışları borçlu esnafı çok daha zor durumlara sürükleyecek. Esnaf BAĞKUR primlerini bile ödemekte zorlanıyor. BAĞKUR Primini ödeyemediği için bir çok esnafımız sağlık hizmeti alamıyor. Kirasını ödeyemiyor, faturalarını ödemekte zorlanıyor. Siz bu esnafa al sana uygun faizli kredi deyip kandırıp, kredi kullandırıp, sonra bu faiz oranını yüzde 150 artırıyorsunuz. Bu ekonomik koşullarda, yaptığınız bu uygulama, ne İslam’a ne vicdana uyar. Siz hiç Allah’tan korkmuyor musunuz? Siz saraylarda keyif çatacaksınız, manda yoğurdu, Medine hurması, kestane balı  yiyip, Alman marka makam arabalarına bineceksiniz, milyon liralık çerezler tüketeceksiniz diye mi ticaret yapıyor bu insanlar? Esnaf evine doğru düzgün ekmek götüremiyor. Çocuğuna harçlık veremiyor. Bu kadar mı vatandaştan bi habersiniz?” dedi. 

 

Ecevit hükümetinin, başbakanlık önüne bir esnafın yazar kasa atmasıyla sonlandığını hatırlatan CHP İl Başkanı Serhat Can Eş, “ 2001 yılında atılan o yazar kasa hükumetin sonunu getirmişti.

 

Esnaf bir ülkenin ekonomisinin bel kemiğidir. Ülkelerin gelişmişlik düzeyi orta direk olarak tabir edilen esnafının çokluğuyla ölçülür. Siz Türkiye’de orta direği bitirdiniz. Zengin ve fakir kaldı. Bu ülkenin yüzde yetmişi fakir oldu. 22 yılda ülkeyi getirdiğiniz nokta bu. Yandaş olanların, meşhur beşlinin milyarlık vergi borçlarını sileceksiniz, Kobi diye tabir edilen küçük esnafın, önceden çektiği kredinin faizini yükselteceksiniz? Sonrada ben Müslümanım, İslami kaideleri görmezden gelemem diyeceksiniz. Bu kutsal kitabın neresinde yazıyor? Söyleyin de biz de bilelim. Allahtan da mı korkmuyorsunuz?” dedi. 

 

 

Esnaf kuruluşlarına da seslenen CHP İl Başkanı Serhat Can Eş şunları söyledi  “Esnaf Odalarına sesleniyorum, kuruluş amacınıza uygun hareket edin. Bu Esnafın hakkını kim koruyacak? Nerede Erzurum Esnaf Odaları, Kooperatif başkanları, bu uygulamayı kabul mü edeceksiniz? Nerede Erzurumlu esnafın oyunu alarak, milletvekili seçilen hükumetin mebusları? Bu haksız uygulamaya karşı çıkacak, mecliste bunu gündeme getirecek bir tane milletvekili yok mu bu şehrin? AK Parti’nin MHP’nin İl Başkanları esnafın bu kadar ezilmesini görmezden mi geleceksiniz?”  

 

 

İşte geçmişte kullanılan kredileri de kapsayan yeni faiz düzenlemesi ve oranları; 

% 7,5 olanlar % 17, 

% 8,5 olanlar % 18, 

% 9,5 olanlar % 21, 

% 12,5 olanlar % 24, 

% 15 olanlar % 24, 

% 17,5 olanlar % 25, 

% 20 olanlar % 26, 

% 22,5 olanlar % 27,

% 24 olanlar % 28, 

% 25 olanlar % 29 olarak güncellendi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.