Beştaş’a haddini Aydın bildirdi

ERKHABER / ERZURUM - Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) dünkü oturumda Yeşil Sol Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın Erzurum ile ilgili “Erzurum geçmişte Ermenilerindi” ifadelerine MHP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın sert tepki gösterdi. Aydın, “Erzurum hiçbir zaman bir Ermeni kenti olmamıştır” dedi!

 

TBMM’de “Uluslararası Anlaşmalara İlişkin Kanun Teklifleri” başlığıyla yapılan görüşmeler esnasında söz alan Yeşil Sol Partili milletvekili Beştaş’ın Erzurum ile ilgili değerlendirmeler yaparken sarfettiği sözler gerilime neden oldu. Sözde Erzurum’un hakkını savunmak maksatlı konuşma yaptığını savunan acak her kelimesi “bölücülük” içeren, şehre yapılan yatırımların “Kürt-Türk ayırımı yapılarak planlandığını ima eden Beştaş’ın “Orada yüz binlerce Kürt yaşıyor tıpkı Dadaş yurttaşlarımız gibi, Türk yurttaşlarımız gibi, geçmişte de Ermenilerin -biliyorsunuz- tarihî olarak illerinden bir tanesiydi” ifadesi, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın’ın tepkisini çekti.

 

Beştaş’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Aydın, “Tabii, gündemimiz farklı, uluslararası sözleşmeler sıralamasına göre bir konuşma yapma gibi bir sorumluluğumuz vardı ama kadim kentim Erzurum'la ilgili birtakım şeyler söylendiği için ben de kısa bir girizgâh yapayım, ondan sonra ana meseleye dönelim. Erzurum, tabii, tarihinin hiçbir döneminde kadim bir Ermeni kenti olmamıştır; elli beş yıllık yaşanmışlığım ve okumuşluğum ışığında söylediğim cümleler bunlar. Elbette ki her türlü etnik grupla, her türlü kimlikle, inançla birlikte yaşamıştır; bu, coğrafyaların aynı zamanda kadim bir geleneğidir ve her zaman bu böyle olmuştur ama 1048 Pasinler Savaşı sonrası Erzurum bir Türk İslam coğrafyası, toprağı olmuş ve o günden bugüne hep birlikte o gün o zaferi kazanan tüm etnik guruplar dadaşlık kimliği adı altında, Erzurumluluk kimliği altında bugüne kadar kardeşçe yaşamışlardır. Bölme ya da bölücülük nedir biliyor musunuz? Bilgelik ile bilgi arasında bir mukayese yapıyorum, bazen şaşırıyorum, diyorum ki: Acaba bilge mi olmak lazım, bilimsel yeteneği yüksek mi tutmak lazım yani entelektüel kapasiteye mi sahip olmak lazım? Bazen şaşırıyorum, birine sığınıyorum, bazen de ötekine sığındığımız hâller oluyor. Şimdi o hâletiruhiye içerisindeyim. Erzurum'un yetiştirdiği çok kadim bilge insanları var, feraseti çok yüksek; algısı, algılaması ve ifade etmesi çok yüksek. Onlardan birisi Naim Hoca diye bilinir; evlatları da benim arkadaşlarım, dostlarımdır. Der ki bilge insan: "Söz kantardır, insanı tartar; iyi konuşursan şerefin artar; sükût edersen vakarın artar; yalan söylersen ocağın batar." “ dedi. 

 

Beştaş’ın konuşmasında “Tekman, Hınıs, Karayazı ve Karaçoban. Onlarca köye gittim ve "duble yol" diyorlar ama binlerce, on binlerce yurttaşın yaşadığı köylerde yol yok. Diyeceksiniz ki: "Niye yok?" Çünkü oralarda yüzde 90'ın üzerinde Kürt yurttaşları yaşıyor. Çünkü Erzurum bilindiği ya da iddia edildiği gibi bir Türk şehri değil -tırnak içinde söylüyorum- hani sadece Türklerin yaşadığı, başka kimliklerin olmadığı, tek renkli bir il değil. Orada yüz binlerce Kürt yaşıyor tıpkı Dadaş yurttaşlarımız gibi, Türk yurttaşlarımız gibi, geçmişte de Ermenilerin -biliyorsunuz- tarihî olarak illerinden bir tanesiydi. Bununla ilgili yani ben bizzat gördüğüm için çok vahim olduğunu söyleyebilirim.” Sözleriyle Kürt ilçelerine. Ve köylerine hizmet götürülmediği iddiasını da sert sözlerle eleştiren Aydın, şunları söyledi: 

 

Erzurum adına 15 yıldır siyaset yapıyorum, 2 defa büyükşehir adayı oldum; ilçeleri, köyleri inanın ezberimde kilometrelerine varana kadar bilirim. Erzurum-Sivas arası 430 küsur kilometre, Erzurum'un 2 ilçe arasındaki mesafe de o kadar. Güneyimiz gerçekten her şeyiyle ne kadar değerli, kıymetli ve doğal güzellikleriyle var ise kuzeyi de aynı derecede, batısı da doğusu da. İmkânsızlıklar açısından, batısı, kuzeyi ne yaşıyorsa güneyi de onu yaşıyor, kalkınmışlık adına hangi yatırımlar söz konusu oldu ise inanın, güneyi de aynı, kuzeyi de aynı. Bir haftalık bir yaşanmışlığın değil, elli beş yıllık bir yaşanmışlığın ışığında söylüyorum.

Dolayısıyla biz, o ilçeleri birer birer, avucumuzun içi gibi bilerek, gezerek, görerek, deneyimleyerek, içselleştirerek, canlaştırarak ifade ediyoruz. Ben bu kürsüden hep "Erzurum" dedim dolayısıyla inanın, Karayazı'da, Karaçoban'da, Hınıs'ta, Tekman'da o kadar çok yakınım, akrabam var ki, yolları kaymak gibi asfalt; gittik, gördük.

Şimdi, doğru oturup doğru konuşacağız, eğri oturmaktan doğru konuşma çıkmaz dolayısıyla bugün, Tekman Barajı da yollar da oradan alınan oyun sayısı da belli yani şu anda 43-44 bin oy adına konuşup sanki 450 bin oyun temsiliymiş gibi ifadelerde bulunuluyor. Hâlbuki 450 binin 400'ü zaten yolunu seçmiş, söyleyeceklerini söylemiş siyaset adına dolayısıyla Erzurum'u bu tür böyle ufak hesaplara malzeme etmeye çalışmamak lazım çünkü hakikaten adı büyük bir şehir, şanı büyük bir şehir, bazen böyle adamı da çarpar.

 

 

MHP Erzurum Milletvekili Aydın’ın konuşması AK Partili ve MHP milletvekilleri tarafından alkışlarla karşılık buldu. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ekrem Tekin 07 Temmuz 2023 11:17

    Sayın Kamil Aydın milletvekilim Erzurum ve ilçelerin yollarının biliyorsanız öncelikle Erzurum merkezde bulunan Palandöken ilçesine bağlı apdurhaman Gazi mahallesi yolları görün ve Yakutiye ilçesine bağlı şükür paşada sanayii semtine bağlı olarak yolu görün ve Hınıs Tekman aşağı yolda giden yolu görün hep köstebek yuvasına dönmüş çukurda kaçıp Aras nehrine uçan arabalar oldu ve onlarca aileler aras nehirde boğularak hayatını kaybetti Tekman Palandöken yolu her kışın kapanıyor kış aylarında gelen araçlar orada kaza yaparak onlarca aileler hayatını kaybetti 2015 yılında söz vererek Palandöken ve Tekman tüneli yapılacaktı ne oldu