• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 23 Haziran 2016 15:09

Yüksek irtifa kamp merkezi Erzurum

Yüksek irtifa kamp merkezi Erzurum

Levent Çakmur yazdı...

KARIŞIK


Bir Yüksek İrtifa Kamp Merkezi popülaritesi almış başını gidiyor.

Yüksek irtifada yapılan antrenmanın özellikle takım sporlarında antrenman çeşitliliğinden başka bir şey olmadığını belirtmek isterim. Erzurum’un Yüksek İrtifa Kamp Merkezi vurgusunun tüm üst düzey yöneticilerin dilinden düşmüyor olması Yüksek İrtifa da yapılacak antrenmanlarla branşların iyi anlaşılmasından geçiyor.

Futbol sahalarının yapılması, modern tesislerle görünümün güzelleştirilmesi bizi mutlu ediyor. Ancak bilimsel olarak takım sporlarının Yüksek irtifada yapmış olduğu antrenmanın uzun vadede bir anlamı yok. Yüksek İrtifada yapılan antrenman ne işe yarar birisi bu sayın bürokratlarımıza anlatırsa en azından ısrarla Yüksek İrtifa, Yüksek İrtifa deyip takımları antrenmana çağırmazlar.

Futbol takımlarının hocaları Erzurum’u tercih etmesi mevsimsel olarak sıcak olan kamp merkezleri yerine iklimi yaz döneminde antrenman yapmaya müsait olan Erzurum’a gelmeleri bu yüzden. Tanıtımımızı yaparken havanın güzelliğini modern tesislerimizi gündeme taşıyalım ama Yüksek İrtifa için futbol takımlarına vurgu yapılması çok gerçekçi gelmiyor bana. Yüksek İrtifa Kamp Merkezi fikrinin nasıl çıktığını bilen birisi olarak kısaca anlatayım.

Yüksek İrtifa antrenman metotları ferdi sporlarda kullanılan bir metot. Dönemin Gençlik Spor İl Müdürü Fatih Çintımar’ın bir projesi ile Atletizm başta olmak üzere ferdi sporlar için başlayan bu fikir daha sonra Büyükşehir Belediyesinin Kayakyoluna futbol sahalarını yaptırması ile gelişmiş oldu. Ancak tüm tesisler ile birlikte, yapılan her yer Yüksek İrtifa Kamp yeri olarak anılmaya başladı. Ben futbolda Yüksek irtifa Kamp merkezi olarak vurgu yapılmasını da pek doğru bulmuyorum. Çünkü Yüksek İrtifa Kampları ferdi sporlarda daha çok karşımıza çıkan bir metod. Bir yarışma öncesi deniz seviyesinden yüksek rakımda antrenman yapılması çıkılan yüksek irtifada azalan oksijenin kaslara oksijen taşıması için kandaki alyuvar sayısının artmasına neden olmakta. Artan bu alyuvar sayısı da kaslara oksijen taşımasını fizyolojik olarak yapmakta ve Yüksek rakımda uzun süreli kalma neticesinde 3-4 gün aynı yükseklikte kalınması sonucu vücut ortama uyum sağlamakta. Bu da deniz seviyesindekiyada daha düşük rakımdakidayanıklılık karşılaşmaları için avantaj sağlayacak performansın kazanılmasını sağlamakta.

Şimdi yapılan bu futbol sahaları Erzurum için çok güzel yazın iki ay boyunca TFF Antrenör kursları ile sezon öncesi gelen futbol takımlarının sezon öncesi kamp yapmaları Erzurum’un tanıtımına katkısı olduğu kadar bizlerin de o takımların antrenmanlarını izleme şansı bulmamıza yardımcı olmakta. Ancak bu kadar yatırım ve sahanın yapılması diğer 10 ay boyunca bir şey yapılmaması işletme maliyetleri ile birlikte büyük bir yük getireceğini düşünüyorum. Onun içinde kullanılmayan dönemlerde alt yapılar için bu sahaların kullanılması, çocuk futbol şenlikleri şeklinde çocukların kullanımına açılması faydalı olacaktır.

Gelelim ferdi sporlara geçenlerde Erzurum’da yapılan Uluslararası CHALLENGE CUP Atletizm yarışmalarına 8 ülkeden çok sayıda sporcu katıldı. Bu yarışmalarda elde edilen sonuçlara baktığımızda 23 Olimpiyat kotası almaya hak kazanan çeşitli ülke sporcuları için Erzurum daha anlamlı bir hal aldı. Yalnızca kota alınmasının yanı sırabu yılın bu kategori yarışlarındaki en iyi 100 m sonucu, en iyi 4x100 sonucu Avrupa’da en iyi Dünyada 4. sonucu,100m deAvrupa’da en iyi Dünyada 3. Derece elde edildi. Yüksek İrtifa merkezi olma yolunda ilerleyen Erzurum için bu sonuçlar Dünya ve Avrupa Atletizm camialarının da dikkatini Erzurum’a çekmiş oldu. Burada anlatmak istediğim meselede bu.

Yapılan tüm futbol sahalarına eyvallah, ancak Atletizm içinde aynı çabayı göstermemiz gerekmez mi? Tanıtım sadece futbola değil Atletizm için, Yüzme için hatta geçen yıl olduğu gibi Buz Pateni, shorttrackbranşlarına da aynı tanıtım çabası ile dünyadaki spor kamuoyuna Erzurum’u tanıtırsak o zaman Erzurum Spor Merkezi de olur Kamp Merkezide.