• Büyükşehir-1
GÜNCEL Düzenleme Tarihi : 26 Şubat 2023 18:52 Haber Girişi : 10 Şubat 2023 13:43

Yenişehir'deki binaların korkutan görüntüleri...

Yenişehir'deki binaların korkutan görüntüleri...
ETÜ raporunda "beton ömrünü tamamlamak üzere" vurgusu yapılan 30-40 yıllık binaların, taşıyıcı kolanları ve kirişlerindeki betonların ekonomik ömrünü doldurduği fotoğraflara da açıkça yansıdı... 
LEVENT AKPINAR'IN ÖZEL HABER

 

KARIŞIK

ERKHABER / ERZURUM - Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7,6 şiddetindeki iki ayrı depremde 10 ilde meydana gelen yıkımlarda şu ana kadar 18 bin kişinin ölümü sonrasında dün ERKHABER'in gündeme taşıdığı Erzurum'un Palandöken İlçesi'ndeki binaların yüzde 70'inin riskli durumda olduğunu ortaya koyan "deprem raporu" gündeme bomba gibi düştü. 

Deprem uzmanlarının ve yer bilimcilerinin Türkiye'deki bundan sonraki riskin "Bingöl-Yedisu fay hattı" olduğunu ısrarla dile getirmesi ve olması muhtemel 7.4'lük depremin Erzurum'u da etkileyeceği gerçeği kentte tedirginliğe neden olurken, özellikle Yenişehir bölgesindeki evlerin depreme dayanıksız olduğunu tespit eden rapor, tedirginliği iyice artırdı. 

1980'li yıllarda yapılan binaların fotoğraflarını çeken Levent Akpınar da, Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Dilek Okuyucu, Arş. Gör. Burak Gedik çalışma ekibindeki inşaat mühendisleri Gökçe Kaan Savaş, M. Fatih Şuşarlıoğlu ve Tarık Kara tarafından yapılan “Sokaktan Tarama Yöntemiyle Binaların Bölgesel Deprem Risk Dağılımının Belirlenmesi” konulu çalışmada incelenen binaları fotoğrafladı. 

 

 

1980'li yıllarda oluşturulan ve ciddi nüfusa sahip Yenişehir bölgesindeki binalar tel tel dökülürken, ETÜ'nün hazırladığı raporun ne kadar gerçekçi olduğunu gözler önüne serdi. ETÜ raporunda "beton ömrünü tamamlamak üzere" vurgusu yapılan 30-40 yıllık binaların, taşıyıcı kolanları ve kirişlerindeki betonların ekonomik ömrünü doldurduği fotoğraflara da açıkça yansıdı... 

 

 

Bir çok binada kolan ve kiriş çatlakları gözle görülüyor. Bazı binalarda ısı yalıtımı için yapılan mantolama işlemleri binalardaki derin çatlaklarında görülmesini engelliyor. 

 

 

Uzmanlar özellikle Yenişehir bölgesinde, binalarda depreme dayanıklılık testinin yapılması ve gerekirse binaların mühürlenerek yıkılması gerektiğine dikkat çekerek, "Deprem bir doğa olayı, her zaman söylüyoruz, deprem öldürmez, çürük binalar öldürür diye. Özellikle Yenişehir bölgesindeki eski yapılar SOS veriyor. Bir an önce, vakit kaybetmeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerel yöntimler bu bölgede eski binaları test etmeli. 99 depremi öncesinde yapılan binaların bir çoğu deprem yönetmeliğine göre yapılmamış. Olası bir depremde can kayıplarının yaşanması kaçınılmaz"  dediler. 

 

ERKHABER'in dün "Yenişehir yüzde 70 riskli" başlığıyla kamuoyuna duyurduğu haber, geniş yankı uyandırdı. Bölge sakinleri başta olmak üzere Erzurum'un genelinden gelen tepkiler, kentin olası Yedisu depremine hazırlıksız yakalanması için süratle tedbirlerin alınmasının ne kadar zaruri olduğunu ortaya koydu. 

Yapılacak kentsel dönüşümün de yeni bina yapmaktan ziyade gerçek anlamda depreme dayanıklı konutlar inşa etmek olması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, "Bu konu öyle üstüne yatılacak, öylesine geçiştirilecek bir konu değli. Deprem geliyor derken, görmezden gelinmesi söz konusu bile olamaz" dediler. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Adem adem 11 Şubat 2023 14:29

    Benim oturdugum binada da ana kolonlar catlamis ve guclendirme icin demirler konuldu.belediyeye bilgi verdim .ama baskanin planlari aeasin da syan da kosk mahellesi yok denildi

  • Adem adem 11 Şubat 2023 14:27

    Ben de kosk mahellesinde oturuyorum oturdugum binanin kolonlari catlamis ve demir direkler konulmus kolonlari suan demir durekler tutuyor bina 1972 de yapilmis . Fen islerine bas vuruda bulundum basjanin planlarinda kosk mahellesi suanda yokmus . Kosk mahalleside incelenmesi adina destek bekliyoruz