• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 28 Ekim 2021 14:14

Vali, belediye başkanları ve siyasilerden 29 Ekim mesajları...

Vali, belediye başkanları ve siyasilerden 29 Ekim mesajları...
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 98. Yıldönümü olan 29 Ekim nedeniyle Vali Okay Memiş başta olmak üzere, belediye başkanları ile siyasiler, kutlama mesajları yayınlad

ERKHABER / ERZURUM - Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 98. Yıldönümü olan 29 Ekim nedeniyle Vali Okay Memiş başta olmak üzere, belediye başkanları ile siyasiler, kutlama mesajları yayınladı, Cumhuriyet'in önemine dikkat çektiler. Yayınlanan mesajlarda Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarının Cumhuriyeti ilan ederek, yüzyılın olayına imza attığına dikkat çekilip, "“Başlangıcından sonuna kadar her safhası eşsiz mücadelelerle dolu olan Kurtuluş Savaşı, milletimizin üstün fedakârlıkları sonucunda kazanılmış görkemli bir zaferdir" denildi.. 

KARIŞIK

VALİ MEMİŞ: CUMHURİYETİN TEMELLERİ ERZURUM'DA ATILMIŞTI

Erzurum Valisi Okay Memiş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.  
Vali Memiş mesajında şu ifadelere yer verdi: 
“Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 98. Yıldönümünü, millet olarak büyük bir coşku, mutluluk ve gurur içerisinde kutluyoruz. Şanlı tarihimizde nice devletler kurmuş olan ecdadımız, tüm imkânsızlıklara rağmen istiklal aşkıyla bağımsızlığına kavuşabilmek için milli mücadele neticesinde yeniden tarih yazarak şanlı Cumhuriyetimizi ilan etmişlerdir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923 tarihli oturumunda anayasa değişikliği kararı alınmasının ardından Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilan edildi. Aynı oturumda ise Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk seçildi. Cumhuriyetimiz farklı kültür, inanç ve düşünceleri teminat altına alarak, birlikte yaşama idealimizin kaynağı olmuştur. Büyük bir devlet geleneği ve barış medeniyetinin mirasçıları olan bizler, birbirimize sımsıkı kenetlenmek suretiyle, daha da yükselerek, aydınlık yarınlarımızı hep birlikte kuracağız. Bugün milletçe Cumhuriyetimizin ilanının 98. yıldönümünü büyük bir mutluluk ve heyecanla Cumhuriyetin temelinin atıldığı illerin başında gelen dadaşlar diyarı Erzurum’da kutlamanın bir başka mutluluk ve sevincini yaşamaktayız. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır ancak; Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” sözlerinden bize düşen görev; Cumhuriyetimizi ilelebet korumak, kollamak ve yaşatmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü istiklal kahramanlarımızı, şehit ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, Cumhuriyetimizin 98. Yıldönümünü kutluyor, bu büyük bayramımızın coşku ve heyecanı içinde tüm halkımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” 

BAŞKAN SEKMEN: GÖRKEMLİ BİR ZAFER

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 günü Samsun’da başlattığı ve Erzurum’da doruğa yükselen kurtuluş ve özgürlük mücadelesi, nihai hedefine Cumhuriyetimizin ilanıyla ulaşmıştır” dedi.  
Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımlayan Başkan Sekmen, mesajında şu görüşlere yer verdi: 


“Başlangıcından sonuna kadar her safhası eşsiz mücadelelerle dolu olan Kurtuluş Savaşı, milletimizin üstün fedakârlıkları sonucunda kazanılmış görkemli bir zaferdir. Milletimiz, ülkemizin işgali karşısında ortak bir ruhla tek vücut olmuş, Gazi Meclisimizin açılmasıyla birlikte kurtuluşumuza ve ardından Cumhuriyetimize uzanan şanlı bir yürüyüş başlatmıştır. İnsanlık tarihi, milletlerin böylesine sarsılmaz bir ortak iradeyle kendi kurtuluş destanlarını yazdıklarına çok nadir şahit olmuştur. Aziz milletimiz, Cumhuriyetle birlikte milli bir devletin, onurlu ve eşit haklara sahip vatandaşları haline gelmiş, Devletinin tek ve gerçek sahibi olmuştur. Milletimizin yeniden dirilişinin en büyük nişanesi, çağdaş bir devlet kurarak tarih sahnesindeki seçkin ve saygın yerini yeniden alışının ifadesi olan Cumhuriyetimizin ilan edilmesiyle birlikte ülkemizin önünde yeni ufuklar açılmıştır.” 
Başkan Mehmet Sekmen, mesajında ‘Büyük, Güçlü ve Lider Türkiye İdeali’ne vurgu yaptı. Sekmen, mesajında konuyla ilgili şu kaydı düştü: 
“Dünya tarihinde milli mücadelesini yürüterek milli egemenliğe dayalı bir devleti kuran ve kahraman bir millete sahip tek ülke olmanın onur ve gururunu daima yaşıyoruz. Cumhuriyetimiz, gücünü, temelinde barındırdığı ortak tarih ve kader birliğinden, milletimizin bağımsızlığa olan inancından ve hedeflediği çağdaşlaşma idealinden almıştır. Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırma başarısını gösteren ülkemiz, her alanda sürekli gelişmekte, ‘Büyük, Güçlü ve Lider Türkiye’ idealine doğru emin adımlarla yürümektedir. Cumhuriyetimizin 98. yıl dönümünde Devlet Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde kalkınma hamlemizi büyük bir hızla sürdürmeye; dünya ile rekabet gücümüzü her alanda daha da geliştirmeye milletçe kararlıyız. Cumhuriyetimizin bizleri ulaştırdığı düzey, gelecek için hepimize ayrı bir heyecan ve ümit vermekte, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmekte, milletçe bağımsız yaşama azmimize daima güç katmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle, 98. yıl dönümünü kutladığımız böylesine büyük günde Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, O'nun kahraman silah arkadaşlarını, bu toprakları vatan yaparak bize emanet eden şehitlerimiz ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.” 

BAŞKAN UÇAR: DEMOKRASİ VE ÇAĞDAŞLIĞIN YOLU AÇILMIŞTIR

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar, 98 yıl önce ilan edilen Cumhuriyetin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde demokrasinin, çağdaşlığın yolunu açtığına vurgu yaptı.  
Başkan Uçar sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Tarihte eşine az rastlanır fedakârlıklarla kurulan Türkiye Cumhuriyetimiz, o günden bugüne emin adımlarla geleceğe yürümekte ve muasır medeniyeti yakalamış modern ve büyük Türkiye ideali yolunda hedeflerini gerçekleştirmektedir. Binlerce yıla uzanan köklü devlet geleneğimiz, her geçen gün daha da güçlenen demokrasimiz, temelinde insani değerler olan hassasiyetlerimiz ile sadece ülkemize değil aynı zamanda bölgemize ve tüm dünyaya da umut olmaya devam etmektedir. Bu umudun merkezi olmamızın temelinde, milletimizin; mertliği, cömertliği, şefkati, merhameti, kahramanlığı ve birçok özelliklerinin yanında, kuşkusuz millet hâkimiyetine dayanan Cumhuriyet yönetimi yatmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yıl dönümünün hayırlara vesile olmasını Allah’tan niyaz ediyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle, kahraman gazilerimizi de şükranla bir kez daha anıyor, Cumhuriyet Bayramımızı en içten dileklerimle kutluyorum.” 

ÖZ: DÜŞMANIN UYUMADIĞINI BİLİYORUZ

AK Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz, Cumhuriyet’in ilanının 98. yıldönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı. Mesajında istiklal mücadelesine vurgu yapan Öz, “Türk milletine kefen biçmeye kalkanlar tarih boyunca hak ettikleri cevabı almıştır.” dedi.  
“Türkiye’nin güçlü olmasını istemeyenlerin varlığı gizli bir sır değil” diyen Başkan Öz, istiklal mücadelesiyle elde edilen kazanımlardan asla taviz verilemeyeceğini kaydetti. Cumhuriyetin dış düşmanlarla savaşarak kurulduğunu belirten Başkan Öz, “98 yıl evvel elde edilen kazanımları iç düşmanlara kurban edelim istiyorlar. Hayır, biz düşmanın uyumadığını ve plan üstüne planla saldırmaya devam ettiğini biliyoruz. Farklı olan sadece maşa kullanıyor olmalarıdır yoksa savaş devam ediyor. Dışarıdan aldığı destekle devletine kafa tutmaya kalkışan kahpeler bugüne kadar hak ettikleri cevabı aldılar, bundan böyle de almaya devam edecekler” dedi. 
 

“Vatan sahipsiz değildir” 
Mesajında TBMM’de oylanan tezkere görüşmelerine de değinen Başkan Öz, “Türk askeri Anadolu’nun dışına çıkmasın ve Anadolu insanı geçmişte olduğu gibi şehit haberleriyle yatıp kalksın isteyenler, birilerine ‘hayır’ oyu telkin ettiler. Fakat bilinmelidir ki bölücü terör örgütlerinin gösterdiği yolda ilerleyenler bu vatanın sahiplerinin yanında kaybetmeye mahkumdurlar. Bu vatan sahipsiz değildir ve asla hainlere geçit verilmeyecektir. Yanlış çıkarımlarla ‘hayır’ oyu kullananlar, doğrunun Cumhur İttifakı’nın gösterdiği tarafta olduğunu pek yakında görecekler.” dedi. Başkan Öz, şunları söyledi: 
 

“Artık oyun kurucuyuz” 
“Yakın bir zamanda yaşanan büyükelçiler olayı da göstermiştir ki Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti iktidarıyla yükselişe geçen ve kabuğunu kıran Türkiye, oyun kurucu ve bedel ödetici bir ülkedir. Yokluk, kan ve gözyaşı ile kurulan Cumhuriyetimiz bugün kalkınmanın altın sayfalarını yaşamaktadır. Bugün emin adımlarla 2023 hedeflerine yürüyen Türkiye Cumhuriyeti, yüz yıl sonra yeniden sahneye konulan karalama kampanyası ve algı operasyonlarıyla da savaşarak hürriyetini ve şerefini korumaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetin ilanının 98. yıl dönümünü kutluyor, bu yolda canını seve seve veren şehit ve gazilerimizi derin bir saygıyla selamlıyor, minnet ve rahmetle anıyorum.” 

MHP İL BAŞKANI KARATAŞ: ŞEHİTLERİMİZE MİNNET BORÇLUYUZ

MHP Erzurum İl Başkanı Naim Karataş 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını yayımladığı mesajıyla kutladı.  
Cumhuriyet değerlerine sahip çıkılmaya devam edileceğine işaret eden İl Başkanı Karataş “Cumhuriyetimizin özgürce yaşatılmasına vesile olan şehitlerimize minnet borçlu olduğumuzu vurgulamamız gerekiyor. Tam bağımsız olmamızın teminatı olan cumhuriyetimizin sahiplenmesi noktasında MHP olarak duruşumuz sonsuza kadar sürecektir. 
Cumhuriyetimizin 98. yıldönümünü ilk günkü heyecanı ile tekrar yaşamanın gururu içerisindeyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün 98 yıl önce kurduğu, demokrasi ve özgürlüğümüzün temelini oluşturulan Cumhuriyetimiz, ebediyete kadar yaşayacak ve bu kutlu emanet her daim dimdik ayakta kalacaktır. 
Türk milletinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, Milli Mücadele kahramanlarına, muhterem şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyorum. Onların emanetini sonsuza kadar yüceltip koruyacağız” ifadelerine yer verdi. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.