• ŞEpnolat üst

Sesimizi duyan var mı?

  • Büyükşehir-1

“Birliğin, dirliğin harcı(!)”, “Erzurum’un Holdingi” birçok hissedarı bulunan şehrin öz sermayesiyle kurulmuş Aşkale Çimento yani Erçimsan A.Ş.’den bahsediyorum. Her yıl ülkenin ilk beş yüz şirketi arasına girdiği iddia edilen Erçimsan A.Ş.’de işler iyi gitmiyor. Hissedarlar tedirginYüzde 18’lik ortak olan Büyükşehir Belediyesinin duruma müdahale etmesini bekliyorlar.

 

1993 yılında özelleştirme yoluyla satılan ve Erzurumluların topladığı paralarla kurulan Erçimsan A.Ş.’nin satın aldığı Aşkale Çimento zor günler geçiriyor. Şirketle ilgili bir çok detayı gazeteci Zarif Yıldız yazdı. Ben fazla ayrıntıya girmeyeceğim. Çok ortaklı olan ancak sanki bir aile şirketiymiş gibi yönetilen Erçimsan A.Ş.’nin bankalardan kullandığı kredileri ödeyemediği ve borcun eski parayla katrilyonlarca liraya ulaştığı söyleniyor.  

 

2005 yılında Trabzon Çimento Fabrikası, 2006 yılında Gümüşhane Çimento Fabrikası, 2009 yılında Van ve Erzincan Çimento Fabrikaları, 2015 Yılında Sançim (Bilecik) Çimento Fabrikası ve 2016 yılında Kavçim (Samsun) Çimento Fabrikasını satın alan Erçimsan A.Ş şu günlerde bir bir bu fabrikaları satıyor.

 

Neredeyse aldığı fiyatların yarı fiyatına fabrikaları elden çıkaran ve ciddi bir finans krizi yaşayan Erçimsan A.Ş. halka açık olmasına rağmen, bir çok hissedarı olmasına rağmen, Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ve Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı ve İcra kurulu başkanı Fatih Yücelik diğer ortaklara danışmadan, hissedarlara sormadan kararlar alıyor.

 

Şirketin bu yıl yapılması gereken Mali Genel Kurulu bile yapılmadı. Şirket yönetim kurulunu da Ankara’ya taşıyan Yücelik ailesi gözlerden uzak, kapalı bir yönetim anlayışı sergiliyorlar. Hissedarlara karşı sanki hiçbir sorumlulukları yokmuş gibi davranıyorlar. Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik’in zamanında hisselerin büyük bir kısmını satın alarak büyük hissedar olduğu biliniyor.

 

Hissedarlar ise tedirgin, “ Şirketin hisse bedelleri yakın geçmişte, 800$ ila 1000$ bandında değişiyordu. Bu gün geldiğimiz noktada 2500 TL’ye düşmüş durumda. Bunun tek sebebi kötü yönetimdir. Bilecik fabrikamız satıldı, hem de yarı fiyatına. Borç katrilyonlarca lira. Şirketin mal varlığı borçları karşılıyor mu bilmiyoruz? Bize kimse çıkıp seyri anlatmıyor. Kapalı bir kutu, aile şirketi gibi yönetiyorlar. Ailenin bütün fertleri neredeyse yönetimde. Kendisi, iki oğlu, damadı. Adamlar o kadar rahatlar ki bu yıl yapılması gereken Mali Genel Kurulu bile yapmadılar. Bizler hissedarlar olarak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’i göreve davet ediyoruz. Bizim gücümüz yetmiyor, sesimizi kimse duymuyor. Büyükşehir Belediyesi bu şirketin 18’lik hissedarı. Bizim hakkımızı da savunmak ona düşer. Ne oldu da Erçimsan A.Ş. batma noktasına geldi. Yarın bu borçlarla yüzleşmek, hisselerimizin iyice değer kaybetmesini, Şirketin batmasını istemiyoruz. Bir an önce müdahale edilmeli. Yarın çok geç olabilir. Bu borçlarla Büyükşehir Belediyesi de yüzleşecek, çünkü hissedar.” diyerek, Başkan Mehmet Sekmen’den yardım istediler.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ali Çetin 06 Eylül 2022 15:06

    Şikayet Edin SPK ya, C.Savcılığına, Genel Kurulu neden yapmıyorlar. Yapmak zorundalar.Yapmamaları bile suç.

  • Ali Çetin 06 Eylül 2022 15:05

    Erçinsam kurulmadan önce Yücelikler Erzurum Gürcükapı'da boya satıyorlardı ! Hisse arttırımı yapılırken bir sabah Lütfü Yücelik artan hisseleri Vakıfbank'tan aldığı kredi ile op diye eline geçirdi .! Hiç kimse farkında değildi. Çünkü Erzurum'da hisse nedir? kimse bilmiyordu ,bilenlerde 3-5 kemikle susuyorlardı. Çimento piyasasında yer edindiler. Bir kaç toplantı ile gazetecileri de ayakta uyuttular , gazeteciler de Erçimsan öyle - erçimsan böyle diye manşetlere taşıdılar.. Erzurum'un ayakta kalan tek fabrikası ! tek şirketi, birileri öyle bir vole vurdu ki Erzurumluya, millet belini doğrultamadı. Efrahim Güngör isimli kıymetli bir işadamı bu adamlara karşı çıktı ama, toplantıda adamı susturdular, hatta terbiyesizlik ettiler. Efrahim Gürgör emek verdiği o şirkette geri plana çekildi, ' lanet olsun size ' dedi.. Efrahim Güngör mühendis, iyi bir iş adamı, dürüst esnaf..O haksız kazançlar birilerinin torunundan bile çıkar! Erzurumlunun birikimlerini önce İHLAS toptan götürdü, sonra da Yücelikler... Yüceliklerin keyfi harcamaları var. uçakta özel yer, inince özel karşılama, VİP hizmet.. her büyük şehirde Erçimsan'ın özel makam araçları .. Ne ki babam neyi yönetiyorsunuz ? Gören de Başbakan sanır. Masrafları irdeleyin çok kötü koku çıkar burnunuzu tutun..

  • Dds 06 Eylül 2022 09:59

    Lahanayı yiyende hım hım. Sapına geldi mi meeee. Bu şirket yıllardır böyle yönetiliyordu. Kimsenin sesi çıkmıyordu. İşler sarpa sarınca yetiş Mehmet Başkan.

  • MUHAMMET TEPE 06 Eylül 2022 08:41

    KANUNEN BÖYLE BİRŞEY YAPMALARI YASAL İSE SEKMEN NE YAPSIN ?? BUNLARA YETKİYİ VERENLERİN YEDİLER MEMLEKETİ