• ŞEpnolat üst

Ozanların dilinden Atatürk'süz Cumhuriyet!

  • Büyükşehir-1

Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin internet üzerindeki daveti ile dün akşam Ibrahim Erkal Sanat Merkezi'nde "Âşıkların- Ozanların Dilinden Cumhuriyet" programına katıldım. Ancak gerek programın açılışında ve gerekse programın ilk 30 dakikasında aşıkların deyiş ve atışmalarında Cumhuriyeti Atatürk ile ilişkilendiren tek bir mısra ve tek bir ifâdenin yer almaması karşısında hayli üzüldüm ve gecenin insicamını bozmamak adına müdahalede etmek yerine, programı terketmek zorunda kaldım. Cumhuriyete giden yolun ilk kilometre taşlarının döşenmesi ile haklı olarak övündüğümüz Erzurum'da, bir Erzurumlu olarak bilmem ki; Cumhuriyeti Atatürk'süz anlâmlandırmak mümkün mü? Bilmem ki; Erzurum Kongresi'ne iştirak edenlerin rûhu incinmez mı? Bilmem ki; Millì Mücâdele ve cumhuriyet tarihini nakışlayan kahramanlara haksızlık olmaz mı? Bu nasıl bir aymazlık Allâh aşkına?

 

Maksatlı olduğuna inanmak istemediğım böylesi bir vurdum duymazlığı ve hiç de yakışık almayan böylesi bir programı Belediye adına tertip eden yetkilileri, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Mehmet Sekmen'in dikkatine sunmak ve uyarılmalarını ümid etmek istiyorum.

 

Sahnede yer alan ve Atatürk'ten söz etmeyen bu sözüm ona ozanların kulaklarına belki küpe olur düşüncesi ile üstâdları sayılan rahmetli Şeref Taşlıova'nın "Atatürk ve Anadolu" şiirini kendilerine hatırlatmak istiyorum.

 

Biri bülbül oldu, birisi gül

Biri Anadolu, biri Atatürk

Biri sevgilidir, biri güzeldir

Biri Anadolu, biri Atatürk

 

Biri arı oldu, birisi kovan

Biri yaralının derdine derman

Biri büyük asker, büyük kumandan

Biri Anadolu, biri Atatürk

 

Biri örnek oldu bütün cihâna

Biri Türk milleti adına ana

Biri can adadı aziz vatana

Biri Anadolu, biri Atatürk

 

Biri kucaklayan, birisi saran

Biri aranılan, birisi soran

Biri kurtarılan, biri kurtaran

Biri Anadolu, biri Atatürk

 

Biri savaş yaptı bizi kurtardı

Biri bin bir türlü meyveler verdi

Biri üzerine bir devlet kurdu

Biri Anadolu, biri Atatürk

 

Biri bize kurdu cumhuriyeti

Biri ecdâdımın yurdu, cenneti

Biri bize verdi bu hürriyeti

Biri Anadolu, biri Atatürk

 

Biri insanlığa örnekler katar

Biri bu Şerefin kalbinde atar

Biri birisinin bağrında yatar

Biri Anadolu, biri Atatürk

Etiketler : fevzi budak
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.