• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 07 Nisan 2017 14:14

Müsteşar Yazıcı: “İthal ettiğimiz her bir hayvan yurt dışının çiftçisini desteklemek demektir”

Müsteşar Yazıcı: “İthal ettiğimiz her bir hayvan yurt dışının çiftçisini desteklemek demektir”
Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Nusret Yazıcı, Erzurum’un yetiştirici bölge ilan edildiğini ve doğan her buzağı sahibine 4’üncü aya geldiğinde 750 TL destek verileceğini belirterek, “Erzurum’un istenilen potansiyelde olduğunu düşünmüyorum”

 ERKHABER / ERZURUM- Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Nusret Yazıcı, Erzurum’un yetiştirici bölge ilan edildiğini ve doğan her buzağı sahibine 4’üncü aya geldiğinde 750 TL destek verileceğini belirterek, “Erzurum’un istenilen potansiyelde olduğunu düşünmüyorum” dedi.
Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Nusret Yazıcı, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu’nu makamında ziyaret etti.
Erzurum Valisi Azizoğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Erzurum’un hayvancılık konusunda Doğu Anadolu’da merkezi bir konumda olduğunu söyledi.
“İthal ettiğimiz her bir hayvan yurt dışının çiftçisini desteklemek demektir”
Müsteşar Nusret Yazıcı, ithal edilen her hayvanın yurt dışındaki çiftçiyi destelediğini söyleyerek şöyle devam etti:
“Türkiye olarak şuanda yurt dışından 500 bin hayvan ithalatı gerçekleştiriyoruz. Damızlık hayvanları da dikkate aldığımızda 500 bin hayvanı buluyor. Hiç arzu ettiğimiz bir durum değil bu. İthalatı biran önce bitirip kendi kendimize yeterli hale gelmeye çalışıyoruz. Üzerinde çalıştığımız projeye milli tarım dememizdeki sebepte budur. Çünkü ithalat oldukça içerideki çiftçimizi tam olarak desteklemek ve istenilen seviyeye getirmek pek mümkün olmuyor. İthal ettiğimiz her bir hayvan yurt dışının çiftçisini desteklemek demektir. Bu manada Erzurum, Kars, Ardahan Doğu Anadolu Van’a kadar Bitlis’e hatta Muş’a kadar mera varlığı son derece geniş ve bereketli olan illerimizdir. Bu topraklarımızı değerlendirmek istiyoruz. Başbakanlığa gönderdiğimiz yeni kanun tasarısında meraların daha verimli ve aktif kullanılmasını öngörüyoruz. Hayvancılık yapanlara meraları uzun vadeli kiralamayı düşünüyoruz. Bu kiralama ile birlikte ticarete konu olmaksızın meralarda yem bitkilerinin ekimini sağlayacağız inşallah. Bu da elde olan potansiyelin değerlendirilmesi açısından çok daha verimli olacağını düşünüyorum.”
“Erzurum’un istenilen potansiyelde olduğunu düşünmüyorum”
Erzurum’un hayvancılık konusunda istenilen potansiyelde olmadığını düşünen Müsteşar Yazıcı, “Diğer taraftan damak tadımızda değişti tabi. Anadolu coğrafyası büyükbaştan ziyade küçükbaş hayvancılığa uygun topraklar. Ama damak tadımız büyükbaşa yöneldiğinden dolayı o tarafa doğru bir kayma söz konusudur. Bunun içinde önlemler almaya çalışıyoruz. İstiyoruz ki Erzurum’un ovalarında dağlarında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar olsun. Buradan çıkan bitkilerle sofralarımız sağlı etlerle dolsun. İstenilen potansiyelde olduğunu düşünmüyorum en Erzurum’un. Erzurum yetiştirici bölgesi ilan edildi. Burada doğan her buza 4’üncü aya geldiğinde 750 TL destek vereceğiz. Ayrıca hayvan alımı ve ahır konusunda da desteklerimizi vereceğiz. Burayı tam olarak hayvancılık üssüne dönüştüreceğiz” diye konuştu.
Ziyaret daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

KARIŞIK