• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 03 Aralık 2016 12:24

M.Sinan ÖZÇAYLAK Yazdı...YAKIŞMADI MURAT HOCA!

M.Sinan ÖZÇAYLAK Yazdı...YAKIŞMADI MURAT HOCA!

Murat Ertaş hocayı uzun yıllardır tanırım. Erzurum’u kendine dert edinen, şehrin özellikle kültür ve sanat alanında gelişimi için ciddi çaba sarf eden, bu çabasını da ŞEHİRDER’i kurarak taçlandıran bir isim. ŞEHİRDER’in “Kanuni Sultan Süleyman” etkinliği hariç bir çok etkinliğini de beğeniyorum. 

KARIŞIK

Ancak medyaya yansıyan çocuk akademisinin fotoğraflarını görünce gerçekten çok şaşırdım. Yıllarını eğitime vermiş bir isim böylesi bir yanlışlığın altına nasıl imza atar diye  düşünmeden edemedim. Fotoğrafta başlarında takke olan erkek çocukları, başları bağlı kız çocukları din eğitimi alıyor. Şimdi bu yazdıklarımdan kimse din eğitimine karşı olduğumu çıkarmasın. İsteyen istediği gibi çocuklarına eğitim aldırabilir. Ancak bunun bazı kriterleri olmak zorunda. Dört yaşındaki bir çocuğa din eğitimi verecek olan öğretmenin alanında uzman olması gerekiyor. Belirli bir pedagojik formasyona sahip olması gerekiyor. Erzurum’da bir çok sıbyan mektebi var ve bu kurumlarda din eğitimi veriliyor. Kimsenin denetime tabi olan bu kurumlara bir şey söylediği yok. Ama her önüne gelen din eğitimi vermemeli. Murat hocam bu çocuklara din eğitimi veren kişinin herhangi bir cemaatin müntesibi olmadığını, o doğrultuda eğitim vermediğini nasıl garanti edebilecek? Bu ülkede “muhafazakar Müslüman gençler yetiştiriyoruz” diyenlerin o gençleri nasıl zehirlediğini, devlete nasıl düşman ettiklerini,  çok önce değil 15 Temmuzda görmedik mi? Derin bir uçurumun kıyısından daha yeni dönmüşken bu kadar hassas olan bir konuda  nasıl denetim yapılmaz? Bunu kabullenmemiz nasıl beklenebilir? Eğitim işi bu kadar layüsel olamaz olmamalı. Bunu en iyi Murat Ertaş hocam bilir. 

İkinci problem bir kreş yada anaokulu gibi hizmet veren bu yerin iddialara göre kaçak olması. Yani herhangi bir denetime tabi olmaması. Bu tarz kurumlar ya milli eğitime yada aile ve sosyal politikalar bakanlığına bağlı olmak zorunda. Açılması için bir sürü kriteri var. Bahçesinin olmasından, dersliklerinin güneş görmesine, havalandırmasına, yangın merdivenine bir çok kriteri yerine getirmezseniz bu eğitimi veremezsiniz. Yine bunu en iyi bilenlerden biri Murat Ertaş hocamdır. 

 

Murat Ertaş hocanın iyi niyetinden şüphem yok. Ancak bu faaliyet maksadını aşan hatta tehlikeli diyebileceğim bir girişim. Murat hocam, gerekli kurumlara müracaatlarını yaparak, yönetmeliklerdeki şartlarını yerine getirinceye kadar derhal bu faaliyeti durdurmalı. “Kaş yapayım derken göz çıkarmamalı”.