• ŞEpnolat üst

Mine Kırıkkanat ve haddini aşan sözler...

  • Büyükşehir-1

Edirne'deki törenlerde, tören alanının yanından geçen bir kadının, "Atatürk ilâh değildir. Allâh'ın kanunları var. Atatürk Batı'nın kanunlarını getirdi" gevezilikleri üzerine başlayan tartışma sonrasında bir televizyon programında; Mine Kırıkkanat denilen bir yazar "10 yıl öncesine kadar bu kadar Atatürkçü değildim. Ama şimdi Atatürk benim ilâhım diyorum. Hiçbir kusurunu görmediğim gibi, Atatürk'e artık tapıyorum." gibi akla ziyân saçmalık ve zırvalıklarda bulundu. İşte ifrat ve tefrit arasında gidip gelen iki üç zihniyet ve iki tedâviye muhtaç hastalıklı kişilik.

 

Her iki Hanımefendi'ye ve özellikle Mine Kırkanat'a bir çift sözüm var. Atatürk kişisel hata ve sevabı ile bu millete hizmet etmiş bir büyük kahraman ve her insan gibi bir fânidir. Şüphesiz şahsı kusurları var; ama milletine karşı kusurlarından söz edilemez. Onu sevmek ve ona saygı duymak böyle absürt ve uçuk sözlerle onu ilâhlaştırmakla değil; ancak onu hayırla yâd etmek ve onu rahmetle anmakla olur. Atatürk'e yapılabilecek en büyük iftira ve en büyük hakaret ve en büyük saygısızlık, herhalde sizin bu haddinizi aşan bu saçma-sapan sözleriniz olabilir. Nihâyet Atatürk de bir insan ve her insan gibi bir ölümlüdür. Evveli ve ahırı olmayan tek ve sonsuz varlık yalnızca yüce Allâh'tır. İnanmayabilirsiniz; o sizin tercihiniz.. Ama böyle itici bir benzetmeyle Atatürk'ü yücelteyim derken, küçültmeye hakkınız yok...

 

Siz inanmazsanız da bilin ki, Atatürk de Allâh'ın kulu ve Peygamberimizin ümmetidir. Lûtfediniz Atatürk'ün din ve peygamberimizle ilgili görüşlerine bir göz gezdiriniz. Siz ve sizin gibilerin bu tür ipe- sapa gelmez hezeyânları, maalesef Atatürk'ün Anıtı'nı put kabul edenlere ve Kadir Mısıroğlu gibi insanlara çanak tutmaktan ve halkımızın Atatürk sevgisini azaltmaktan ve yeni ayrışmalara sebep olmaktan başka hiçbir işe yaramaz. Bizler millet olarak her iki hastalıklı ve patalojik zihniyetlerin çok uzağında ve hem de çok çok ötesinde Atatürk ve diğer kahramanlarımıza bakıyoruz

 

Biri, bir anıtı put olarak görüyör, o görüş üzerinden siz daha fâhiş bir söylemle, Atatürk'ü ilâh olarak görüyorsunuz. Nedir bu milletin siz ve siz gibi zihniyetlerden çekeceği? Bir topluma bundan daha büyük zarar verilemez. Unutmayınız ki, Atatürk ne puttur ve ne de ilâhtır. Her iki zihniyet de pagan dönemi insanların zihniyeti gibi. Yazıklar olsun ! Yaşadığınız ülkenin insanların millî ve mânevî değerlerine saygı, insan olmanın ve ahlâk sahibi olmanın bir gereğıdir. Sizler Atatürk gibi bir fâniye put veya ilâh gibi sıfat ve benzetmeleri nasıl ve ne hakla yakıştırabilirsiniz? Sevginizi veya nefretinizi bir başka biçimde ve ölçude ifâde edemez mısınız? Kısacası halk tabiriyle "Zırva tevil götürmez" Şeyh Sâdi'inin, sözünü bilmeyenlere öğüt yüklü bir sözünü hatırlatmak isterim."Hayvanlara konuşmayı öğretemezsiniz; barı susma edebini hayvanlardan öğreniniz." Lütfen ağzınızın fermuarına dikkat ediniz.

 

Her iki ifrat ve tefrit ikilemindeki zihniyetler için şunu söyleyebiliriz: Sözlerinizde daha uygun bir üslûp kullanmaya ve toplum değerleri karşısında daha itinâli ve ölçülü olmaya davet ediyoruz. Lütfen kantarın topuzunu kaçırmayınız ve işi şirâzesinden de çıkarmayınız.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.