• ŞEpnolat üst

Milli Eğitim Bakanı sayın Ziya Selçuk...

  • Büyükşehir-1

Bakanlar Kurulu nihâyet açıklandı. Kabinede yer alan Bakanlar arasında, eğitim camiasında ve toplumda en olumlu tepkiyi ve beklentiyi alandan gelen eğitimci kişiliğiyle, Milli Eğitim Bakanlığı'na atanan Prof, Dr. Ziya Selçuk aldı. Eğitim alanında "Rehberlik- Davranış Gözleme, Iletişim-Gelişme- Öğrenme, Okul Deneyimi ve Uygulama, Diikkat Eksikliği ve Hiperaktif Çocuklar" gibi, bilimsel eserleri bulunan ve "Çoklu Zeka Kuramı" alanında da çalışmalar yapan ve müdürlük dönemimde, Talim Terbiye Kurulu Başkanı iken; müfredat proğramlarının yeniden dúzenlenmesini sağlayan Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk'un, bazı pedegojik paylaşımları ile birlikte, sıcağı sıcağına bazı endişelerimi ifâde etmek ve beklentilerimi de iletmek istedim...

 

Sayın Selçuk bilmem ki, önündeki ideolojik engelleri ve saplantıları yıkabilir mi ? Eğitimi yeniden çağdaş ve bilimsel normlara oturtabilir mi? Eğitimde bozulan sistemde, çağdaş yapısal teform ve düzenlemeleri yapabilir mi? Bakanlığı bir sendikanın ipoteğinden ve güdümünden kurtarabilir mi? Andımızı yeniden okutabilir mi? Bilimselikten uzak, hurafelerle örülü müfredat proğramlarına el atabilir mi? Öğretmenlere sosyo-ekonomik alanda gerekli imkân ve fırsatları sağlayabilir mi? Yönetmde "ehliyet-liyakat" ölçüsüne yeniden dönüşümü sağlayabilir mi? Bakanlık yönetimini "acemi nalbant"lardan arındırarak, gerçek eğitimcilere teslim edebilir mi? Okulları siyaset arenası olmaktan kurtarabilir mi?

 

Başörtüsü dışında, okullarda cizgisinden çıkmış ve öğretmenliğe yakışmayan, öğrencilere "rol-model" olmadan uzak hırpani kılık- kıyafetlere bir dur ve son diyebilir mi? Çocuklarımızın kobay olarak kullanıldıği sınav sistemlerine bir çeki-düzen verebilir mi? "Dindar-kindâr" neslin ötesinde ve uzağında daha "ahlàklî-vicdanlı" bir neslin gelişimine ve yetişmesine imkàn veren bir eğitim anlayışına ve inşasına yol açabilir mi? Özet olarak sıraladıklarımdan şüpheliyim..

 

Sanmıyorum ama, şâyet yönetme irade kendisinde olursa, ki zannetmiyorum, birikimiyle, alandan gelen ve akedemisyen kişiliğiyle, sayın Ziya Selçuk eğitim için bir şans olabilir. Bir süre zaman tanımakta fayda var... Benim de kendisinin Bakanlığa gelişinden memnuniyet duyduğum ve oluşan olumlu beklentinin, bir hüsrâna dönüşmesinden ve yine "eski tas-eski haman" olmasından korkarım...

 

Sayın Selçuk'tan olumlu bir kaç tespit ve paylaşım...

 

"Hastayı röntgenine rötuş yaparak iyileştiremeyiz. Eğitim,ferdi ve milli seviyede değil, insan merkezli evrensel medeniyet düzeyinde iyileşir.”

 

“Mükemmel bir müfredat yetersiz öğretmeni kanatlandırmaz; .kötü bir müfredat iyi öğretmene engel olmaz. Yeni bir özdeyiş:)”

 

“Mesele uzaysa, enerjiyse, tıpsa bilgi geleceğe yönelik ele alınıyor. Mesele dinse, bilgi hep geçmişe dönük konuşuluyor maalesef. Oysa bilgi can'lıdır. An'da yaşar. Can'ı olmayan, sadece geçmişe dönük olan bilgi çürür, çürütür, atalar dini olur”

 

Bütün günahların en büyüğü, yaptığınız eğitim hakkında kuşku duymaya başladığınız halde, eğitmeye devam etmektir' der Gurdjieff. Pusulası vicdan olan tüm öğretmenlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum.”

 

“Gerçek liderlikler asır geçse de etkisini koruyor. Başta Atatürk olmak üzere Misak-ı Milli neferlerine minnet ve şükranla.”

 

“Insani sakatlayan kapitalizmden, toplum hedeflerine dayali bir egitim sisteminin tamamladigi sosyalist bir ekonomiyle kurtulunur."A.Einstein”