• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 01 Ocak 1970 02:00

Kayak Federasyonu'nun bayrak skandalını hukukçular yorumladı...

Kayak Federasyonu'nun bayrak skandalını hukukçular yorumladı...
ERKHABER Hukuk Danışmanı Avukat Çağrı Arısoy, olayın çok vahim bir hata ve hukuken suç olduğuna dikkat çekti...

ERKHABER /ERZURUM - Türkiye Kayak Federasyonu’nun snowboard milli takımı sporcularının kullandığı board tahtasının üzerine Türk bayrağını temsil eden ay yıldız ile süsleyip, sporcuları o şekilde yarıştırmasının yankıları sürüyor. Konuyla ilgili  birçok kurum ve kuruluş, Kayak Federasyonu’na yönelik sert tepki içeren açıklamalarda bulunurken, skandalı bir de hukukçu gözüyle değerlendirdik.

KARIŞIK

 

ERKHABER’in Hukuk Danışmanları’ndan olan Avukat Çağrı Arısoy, siz değerli okuyucularımız için konuyu değerlendirdi ve yapılanın büyük bir hata ve hukuken suç olduğuna dikkat çekti, “Federasyon ‘hatalı bir uygulama’ açıklaması yapmaması halinde adli ve idari başvuru yollarını kullanacağım” dedi.

Avukat Çağrı Arısoy’un konuyla ilgili değerlendirmesi şöyle:

 

Sayın Erk Haber yetkilileri, geçtiğimiz gün yayınladığınız bir haber vesilesi ile Şanlı Bayrağımızdaki kırmızı zemin üzerine ay-yıldızın  Kayak Federasyonu’nun snowboard takımı tarafından snoboardlarında kullanıldığını üzülerek okudum. Bu yaklaşımdan rahatsız olmuş vatansever bir avukat olarak yapılan hatanın hukuki tespitini ifade etmek isterim;

Bayrağımız ile ilgili kanuni düzenlemede yer alan yasaklara ilişkin kısım 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu’nun 7. maddesinde şöyle yer almaktadır;

Yasaklar

Madde 7 - Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez.

Görüldüğü üzere ayakla basılan yerlere konulması yasaklanmıştır. Yani sporcularımızın kayaklarında işleme olarak kullanılması kanunen yasaktır.

Ayrıca 2893 Türk Bayrağı Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin bilgiler içeren Türk Bağrağı Tüzüğünün 26 maddesinde yer alan düzenleme uyarınca; “Madde 26 - Bayrak, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk olarak veya taşıdığı manevi değeri zedeleyecek biçimde kullanılamaz; 21 inci madde hükümleri dışında, ne maksatla olursa olsun, örtü olarak serilemez; oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz; elbise ve üniforma olarak giyilemez. Bu yerlere, masalara, kürsülere vb. eşya üzerine Bayrağın şekli yapılamaz.

Hiç bir siyasi parti, kuruluş, dernek, vakıf tarafından amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön ve arka yüzünde, Bayrak, esas ve fon olarak kullanılamaz.

Bayrağa sözle, yazıyla veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli itina gösterilmeden kullanılamaz. bayrak sembolü kanun kapsamı ve tüzükte yer alan sınırlamalar dışında kullanılamaz.

Tüzükte yer alan açıklamada, Kayak Federasyonu’nun, bayrağımızı, ayağa  giyilen kayaklarda kullanımının açıkça yasak olduğu görülmektedir.

 

Bayrak Koruma Kanunu’nun çizdiği sınırların dışarısına çıkılması halinde hem Türk Ceza Kanunu’nun 301. Maddesinde yer alan aşağıdaki suç açısından sorumluluk doğurabilecektir, hem de Kabahatler Kanunu kapsamında idari para cezası sorumluluğu olacaktır.

Devletin egemenlik alametlerini aşağılama

MADDE 300. (1) Türk Bayrağını yırtarak, yakarak veya sair surette ve alenen aşağılayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu hüküm, Anayasada belirlenen beyaz ay yıldızlı al bayrak özelliklerini taşıyan ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenlik alameti olarak kullanılan her türlü işaret hakkında uygulanır.

 

 

 

Yine yukarıda yer alan Türk Ceza Kanunu kapsamı dışında değerlendirilmesi halinde ise 2893 Türk Bayrağı Kanunu’nun 8. Maddesinin son fıkrasında yer alan “Bu Kanun hükümlerine aykırı davranışta bulunanlara, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde mahalli mülki amir tarafından Kabahatler Kanunu'nun 32 nci maddesi uyarınca idarî para ceza verilir.” Hükmü ile kabahat kapsamındadır. Dolayısı ile idari para cezasını gerektiren bir eylemdir.

Erk Haber’in kıymetli yetkilileri, yukarıda yer alan kanuni düzenlemeleri bir tarafa bırakalım. Herhangi bir şekilde yerde gördüğümüz bayrağı, ekmeği, dini içerikli yazıları gördüğümüzde kaldırıp öperek alnına koyan bir milletiz. Hiçbir kanuni düzenleme olmasa dahi bu uygulamayı yapmalarını doğru bulmadığımı belirtmek isterim.

Bizim bayrağımıza bağlılığımız bir ABD vatandaşına göre farklıdır. Söz gelimi onların ayakkabılarının, kıyafetlerinin üzerine bayraklarını koymaları bizim milli değerlerimiz ile bağdaşmaz. Kahraman Ordumuz Afrin’de  “Bayrak yere düşmesin” diye mücadele ederken, Kayak Federasyonu’nun bu hatalı davranış nedeni ile kamuoyundan özür dileyeceğini tahmin ediyorum. Yapılan yanlışlığın bir hata nedeni ile yaptığı kanaatindeyim. Adli yahut idari başvuru yollarını kullanmayı Kayak Federasyonu’nun yapılanın “hatalı bir uygulama” olduğu yönünde kamuoyunu bilgilendirmesi sonrasına erteliyorum. Saygılarımla.