• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 20 Kasım 2010 13:20

Kamil Hoca duygulara tercüman oldu: Yatta vergi yoksa, doğalgazda da olmasın!

Kamil Hoca duygulara tercüman oldu: Yatta vergi yoksa, doğalgazda da olmasın!
MHP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın, Erzurum'a doğalgaz indirimi yapılması için başlattığı mücadelesini sürdürüyor...

ERKHABER / ERZURUM - MHP Erzurum Milletvekili Pof. Dr. Kamil Aydın, Bayburt ve Gümüşhane’ye yapılan doğalfgaz indiriminin başta Erzurum olmak üzere tüm Doğu illerine yayılması yönündeki önergesiyle ilgili TBMM’de konuşma yaptı. Aydın, “Gelin yapılan bu düzenlemeyi diğer iller için de yapalım” dedi.

KARIŞIK

 

MHP tarafından verilen önerge ile ilgili “önerge sahibi” Meclis’te söz alan Erzurum Milletvekili Aydın, konuşmasında şunları söyledi:

Bizlerin seçilmişler olarak yüce Mecliste yapmakla mükellef olduğumuz en önemli iki şeyden bir tanesi, milletin ali menfaatlerine uygun genel birtakım sıkıntıları dile getirmek olduğu gibi, düzenlemeleri yapmak olduğu gibi, aynı zamanda temsilcisi olduğumuz, seçildiğimiz bölgenin de yerel birtakım sıkıntılarının çözülmesine katkıda bulunmak için buradayız. Bu, bizim hem siyasi hem ahlaki sorumluluğumuz.

 

“YATLARDA KDV NASIL SIFIRLANDIYSA, DOĞALGAZDA DA YAPILABİLİR!”

Malumunuz Doğu Anadolu Bölgesi gerçekten -kış geldi şu anda- zorlukların yaşandığı bir bölge. Çocukluğumdan hatırlıyorum ben, küçük bir memur ailesinin evladıydım, yaz gelirdi, herkes tatil, gezi planlaması yaparken bizim temmuz, ağustos aylarımız -babamızın dar geliriyle- bir sonraki kışın odununu ve kömürünü almayı hesaplamakla geçerdi çünkü yazın biraz daha ucuz olurdu, kışa kalırsa pahalı olurdu. Şimdi, böyle zor, hayat şartlarının yoğun olduğu bir coğrafyadan geliyoruz.

Bu meyanda -özellikle geçen sene de bir kanun teklifi verdik- yerimizden, kürsüden bir dakikalık söz hakkıyla, her türlü fırsatta dile getirmeye çalıştığımız bir husus vardı. Neydi? O günler de yatlarla, kotralarla, gemilerle ilgili vergi indirimlerinin konuşulduğu günlerdi, biz de dedik ki bunlar elit, mikro bir gruba hitap ediyor, makro bir gruba, halkın çoğunluğuna hitap eden, bir bölgenin hemen hemen hepsini kapsayan bir iyileştirme yapalım, doğal gazda da vergi indirimine gidelim ama yanıt alamadık, gerekli cevabı göremedik. Fakat geçen günlerde yine bölgemizde iki ilimize ait doğal gazda bir indirim anlaşması yapılmış, EPDK'nın araya girmesiyle bir indirim gerçekleştirilmiş yüzde 9 civarında. Çok sevindik çünkü o iller de bizim, benim kanun teklifimi o iller de kapsıyordu zaten. Gümüşhane ve Bayburt adına çok sevindik ve bu işte katkısı olanlara da çok teşekkür ediyorum. Ama bu işi sadece Bayburt, Gümüşhane'yle sınırlı tutmamak lazım.

 

“ARDAHAN, KARS, MUŞ, AĞRI VE DİĞER İLLERE DE YAYILMALI”

Doğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekten eksi 40'ları gören Erzurum merkezinden bir pergel çizdiğimiz zaman, Ardahan'ı da, Kars'ı da, efendim, Ağrı'yı da, Muş'u da kapsayan geniş bir yelpazeden bahsediyoruz. Biz diyoruz ki: Artık bu tür imkânları madem ki sağlıyoruz, böyle bir imkânımız var, bunu genişe, genele teşmil edip aynı imkânı Doğu Anadolu'da bu işten muzdarip diğer illerimize de sağlayalım. Niye? Çünkü gerçekten, bakın, sosyal bir devlet bunu yaparsa bir zarara uğramaz. Ben reel birtakım sonuçlar üzerinden bir iki şey söyleyeyim isterseniz. Evlerde, yakıtın pahalı olmasından dolayı, inanın bir odaya toplanıp tek odada yakıyorlar. Bu da hastalıklara neden oluyor, Erzurum'da kış aylarında yüksek solunum hastalıkları ağırlıklı müthiş bir hastane kuyrukları oluyor. Bunun, inanın devletimize, bütçemize yükü çok fazla. Gelin o sağlığa harcadığımız ekstra yükü hafifletip doğal gazda gerçekten yapılan düzenlemeleri diğer iller için de yapmaya çalışalım. Bu anlamda biz her türlü desteği sağlamaya hazırız çünkü aksi takdirde biz bunu bir çifte standart olarak algılarız. "Ha, demek ki herkes eşittir, bazıları daha eşittir derecesi düşük olsa da." böyle algılarız ve bunun peşini de bırakmayız çünkü bu bizim ahlaki ve siyasi sorumluluğumuz dâhilindedir, sözümün başında ifade ettiğim gibi.

 

“GÜZEL ŞEYLERE ‘GÜZEL’ DEMESİNİ BİLİYORUZ”

Ben şimdiden yetkilileri tekrar duyarlı olmaya çağırıyorum. Yapılan bu güzel şeyi... Bölgede, efendim, biliyorsunuz, cazibe merkezleri oluşturuldu ve biz de büyük bir katkı verdik, destekledik; bütün illeri kapsadı. Yapılan güzel şeylere "güzel" diyoruz. Bu da 2 ille sınırlı kalmamalı, Erzurum'u artık kimse kandırmamalı. Yani yüksek hızlı trende yaptığınız şeyi burada da yapmayın lütfen. Efendim, lojistik merkez olacakmış, onun için yüksek hızlı tren Sivas'tan Erzincan'a genleşti, Erzincan'dan Erzurum'u atladı, Kars'a genleşti.

 

“YHT DE NİYE ERZURUM BYPAS EDİLDİ?”

Yani tamam, güzel şeyler, vallahi takdirle karşılıyoruz. Kars'a kadar gitsin ya, Kars da bizim sınır taşımız ama Erzurum niye orada baypas edildi? Efendim, lojistik merkez olacakmış, yük taşıma ağırlıklı olacakmış. Sanki biz ilimden, irfandan hiç anlamıyoruz. Tam tersine, Erzincan'dan sonra düz ovaya iniyorsun, hızlı tren için çok ideal bir yer. Aynı şeyi şimdi doğal gazda yapmayın. Bakın, evet, Binali Yıldırım var; evet, Ahmet Bey var; evet, Naci Ağbal var; Recep Akdağ da bizde var, e siz de bizdesiniz. Erzurum'a yapılan bu haksızlığı, bölge illerine yapılan bu haksızlığı hep beraber ne olur giderelim diyorum.

 

“AK PARTİLİ VEKİLE KIZDI, ‘KOTRADAKİ 0 VERGİYİ İZAH ET BAKALIM’ DEDİ

Bu arada önergeyle ilgili olarak AK Parti Grubu adına konuşan Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız’ın “lütfen bilgiyle ve gerçeklikle konuşalım” sözlerine sert tepki gösteren MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, “Tabii, ben kürsüde konuşurken gerçekten iki düşünüp bir konuşan bir insanın. O bölgede yaşayan bir insan olarak, o bölgede yaşayan şehir merkezindeki 400 binin sesi olmaya çalıştım. Şu anda onlar sizin o imkân diye sunduğunuz sobasını özleyen insanlar "Ben daha güzel ısınıyordum, doğal şartlarda tezek yakıyordum, bundan daha şerefli, daha haysiyetli, hasta olmadan ısınıyordum." dediler. Ben bunları söylemedim. Şimdi, Allah aşkına, o zaman vergiyi sıfırladığınız mevzuatlardaki o kalemlerin izahını nasıl yapacaksınız? Çıkın şu elmastaki, incideki, boncuktaki, kotradaki sıfırladığınız vergilerin izahını yapın da, o zaman ne kadar bilgi ve belgeye dayalı konuştuğunuzu anlayalım.