• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 20 Temmuz 2016 08:06

'Kadına yönelik şiddetle mücadele il eylem planı' çalıştayı

'Kadına yönelik şiddetle mücadele il eylem planı' çalıştayı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün yararlanıcısı olduğu ‘Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi’ kapsamında Erzurum’da ''Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı Çalıştayı'' başladı.

ERKHABER / ERZURUM - Erzurum Vali Yardımcısı Hatice Bayar Özdemir başkanlığında, Palandöken Kayak Merkezi’nde bir otelde yapılan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı Çalıştayı’na Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Şermin Zil, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.
Çalıştayın açılış konuşması yapan Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu son günlerde ülkede yaşanan gelişmelere değindi.
15 Temmuzda yaşanan darbe girişimine tepki gösteren Ustaoğlu, süreç konusundaki düşüncelerini paylaşırken, gözyaşlarını tutamadı.

KARIŞIK

SÜREÇTEN SAĞLIKLI REFLEKSLERLE ÇIKMALIYIZ
Ustaoğlu, bu süreçten sağlıklı reflekslerle çıkmanın önemine değinerek şunları söyledi: ‘’Ordu içinde örgütlenmiş paralelci cunta tarafından gerçekleştiren bu hain kalkışma, halk ettiği cevabı en etkili şekilde almıştır, almaya devam edeceğinden de hiç kuşkumuz yoktur. Bu menfur girişim sırasında demokratik hukuk devletini sarsılmaz bir iradeyle savunan ve cuntacılara karşı siyasal tarihte eşine az rastlanır bir şekilde dik duran başta sayın cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetimize, güvenlik güçlerimize ve demokrasi nöbetinde olan halkımıza minnettarız. Darbeci ihanet odaklarına yönelik olarak ortaya konulan bu demokratik duyarlık ve cesaret her türlü takdirin ötesindedir. Şüphesiz ki ülkemizin ileri demokrasiye ve gerçek bir hukuk devletine ulaşma yolundaki azim ve kararlığı artarak devam edecektir. Milli iradesi için şaha kalkışmış milletimiz sayesinde ülkelimizin yarınlara dair umut ve hedeflerini daha da güçlü şekilde sahipleniyoruz, bu kararlılığımızın göstergesi olarak bugün buradayız. Bizlerde nöbetimizi işimizin başında olarak planladığımız çalışmaları gerçekleştirerek tutuyoruz. Siz değerli katılımcılarımızın sürecin normalleşmesine azami katkı sağlayacağına inanıyoruz. Allah bize bir daha 15 temmuz gibi bir gün yaşatmasın ve şehitlerimize Allah’tan rahmet yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Allah’ın izniyle bu milleti kimse bölemeyecektir. Yüce Türk milleti ilelebet birlik ve beraberlik içinde yaşayacaktır, sağlıklı reflekslerimizle bu süreçten güçlenerek çıkacağız’’
Kadına şiddet en önemli sorunlardan biridir
Kadına şiddetin en önemli sorunlardan biri olduğunu belirten Ustaoğlu, ‘’Bilindiği üzere Dünyada ve ülkemizdeki gelişmelere rağmen kadına yönelik şiddet maalesef en önemli sorunlarından biridir. Aynı zamanda bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizin kadın erkek eşitliğinin sağlanması ve kadının güçlendirilmesi konusunda yasal düzenlemelerin hepimizin bildiği gibi tamamlanmış durumda. Bu düzenlemelerin kadına yönelik şiddetle mücadelede çok önemli ilerlemeler sağlandığını, ancak kadına yönelik şiddetle mücadeledeki yasal düzenlemeler kadar bu düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması mağdura için oldukça önemlidir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın kadına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğu inancı ile şiddete karşı. Bakanımızın da sürekli telaffuz ettiği gibi sıfır tolerans etkisi ile çalışmalarımı kararlı bir şekilde sürmektedir’’ dedi.
Ustaoğlu, Bakanlığın yararlanıcısı oldukları projenin iki temel bileşende oluştuğunu ve teknik destek bileşeni kapsamında 26 ilde kadına yönelik şiddet konusunda destek hizmet sunan temel kurum ve kuruluşlara mevcut durum analizleri ve eğitimi ihtiyaç analizlerinin gerçekleştirildiğini ifade etti.
Vali Yardımcısı Hatice Bayar Özdemir, ise yaşanan darbe girişim sürecine değinerek, şunları söyledi: ‘’Yaşanan sıkıntılı süreçten dolayı içimiz buruk, kalbimiz yorgun ama gidecek çok yolumuz var. Yolumuz uzun, işimiz çok. Allah birliğimizi, dirliği bozmasın. Allah o şehitlerimizin şefaatine bizi nail etsin. Şehitlerimizin ailelerine sabırlar versin. Allah darbe girişiminde bulunanlara kahhar ismiyle muamele etsin. Bu vesileyle demokrasi şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum’’
Kadına şiddetle ilgili toplantıların farkındalık oluşturduğunu belirten Özdemir, Erzurum’un Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi’ kapsamında bulunan 26 ilden biri olmasının memnun edici olduğunu söyledi.
Projeye her konuda destek olacaklarını belirten Özdemir, çalıştayta emeği geçenlere teşekkür etti.
Çalıştayda ayrıca kurulacak olan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonu’nun yapısı, il eylem planlarının hazırlanma ve raporlama süreçleri tartışıldı.
Çalıştayın 21 Temmuz’da sona ereceği bildirildi.