• ŞEpnolat üst

İstemeyi bilmek...

  • Büyükşehir-1

Yıl yanlış hatırlamıyorsam 2014 yılıydı. Dönemin Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, ilk kez gündeme getirmişti. “Erzurum’a Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB ) kurulsun” diye. Gerekli girişimleri yapmış, o dönem Diyarbakır’da yeni kurulmuş olan TDİOSB ziyaret edilmiş, incelemeler yapılmış ve model belirlenmişti. Proje hazırlanıp, bakanlığa, siyasilere sunulmuştu. 

 

Dönemin milletvekilleri, açıklamalar yapmış, “ Erzurum için son derece önemli olan bu projeyi gerçekleştireceğiz, Erzurum’un tarım ve hayvancılık şehri olarak anılması için son derece önemli bir adım. Bunu gerçekleştirebilirsek, besicinin kazancını ciddi biçimde artırarak, üretimin artması ve katma değer sağlanmasını sağlayacağız”  diye beyanatlar vermişti. 

 

Yıl 2022… 

Erzurum’a TDİOSB yapılmasını bırakın, artık lafı bile edilmiyor. Siyasiler unuttu, Hakkı Hınıslıoğlu’nun Borsa başkanlığı sonrasında bu konuyu kimse gündeme almadı. Hınıslıoğlu’ndan sonra Borsa Başkanı seçilen ekip içinen önemli mesele, şehrin en önemli sorunu Coğrafi İşaret Belgesiydi. Su Böreğine, coğrafi İşaret Belgesi aldılar ya gerisi mühim değildi. Kim uğraşacak TDİOSB ile? 

 

Uğraşanlar, istemesini bilenler başardı. 

Bakın Ordu’ya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, Tarım Bakanı Vahit Kirişçi’nin onayıyla, TDİOSB kuruluyor. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ordu ziyareti sırasında talepte bulunduğu dev proje Mesudiye ilçesinde hayata geçiyor.

 

2021 yılı TUİK verilerine göre Erzurum’da 860 bin 404 büyükbaş hayvan varken, Ordu’da yalnız, 162 bin 834 büyük baş hayvan var. Erzurum’da 900 bin 623 küçükbaş hayvan varken Ordu’da sadece 187 bin 119 küçükbaş hayvan var. Erzurum 14 Milyon 484 Bin 660 dekar Mera alanına sahipken,  Ordu yalnızca 697 bin 280 dekar Mera alanına sahip. Yani hayvancılık noktasında Erzurum büyükbaş hayvan varlığı bakımından ordunun 5 katı, küçükbaş hayvan varlığı bakımından 4 katı, mera varlığı bakımından tam 20 katı büyükken TDİOSB Erzurum’a değil, Ordu’ya kuruluyor. 

 

Erzurum bu iş için 2014 yılından beri ( sözde ) uğraşırken, Ordu, Cumhurbaşkanının Ordu ziyareti sırasında sözü alıp, projenin takipçisi olup işi koparıyor. 

 

Peki TDİOSB neden önemli?

Bakın Ordu’da kurulacak olan, 100 adet besi işletmesinin, hayvan barınaklarının, gübre fabrikasının, et entegre tesisinin, yem üretim tesisinin, soğuk hava depolarının, hayvan hastanesinin, biyogaz tesisinin olacağı sanayi bölgesinde, yaklaşık olarak 6 bin ton et üretimi yapılacak ve ilk etapta bin 500 kişiye dolaylı olarak 3 bin kişiye istihdam sağlanacak. 15 bin büyük baş hayvan kapasitesine sahip olan organize sanayi bölgesine 200 milyon lira kamu yatırımı yapılacak, 1,5 milyar lira özel sektör yatırımı yapılacak. Anlayacağız Ordu ihya olacak. 

Ben inanıyorum ki Cumhurbaşkanına bu proje doğru bir biçimde anlatılabilseydi, bu yatırım Ordu’dan önce Erzurum’a yapılırdı. İstemesini bilmek lazım, Biz şehir olarak bunu bir türlü beceremiyoruz. 

 

Hala geç kalmış sayılmayız. 

Erzurum’da göreve geldiği günden bu güne Hayvancılığın gelişmesi noktasında belediyenin imkanlarıyla bir çok önemli hizmetin altına imza atan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen bu işi başarabilir.Milletvekilleri, Belediye Başkanları, STK’lar ( STK’ları laf olsun diye söylüyorum, birkaç kişi hariç, Erzurum’u dert edinen STK Başkanı olmadığını biliyorum) bir araya gelip, Cumhurbaşkanına gitmeyi başarabilirlerse Erzurum’a da, Ordu’ya yapılanın en az 5 katı büyüklüğünde bir TDİOSB kurulması sağlanabilir.  

Erzurum işte o zaman, geçmişte olduğu gibi et ihraç eden konumuna yeniden gelebilir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Taha Tuğlular 08 Ağustos 2022 20:55

    Ne olacak bu şehirin sahibi yok. Sahipsiz bir şehir tabii ki bu duruma düşecektir. Bu şehirin sadece bu değil, birçok değeri, ya trabzona, ya Diyarbakır'a ya da böyle küçücük şehirlere gitti. Peki bu şehirin vekilleri nerdeler? Neden bu şehire sahip çıkmıyorlar? Bu onların görevi değil mi? Hele bakınız ki hayvancılıkta bu şehirin dörtte biri kadar olan bu şehire böyle bir tesis nasıl kurulur. Yarın Erzurumludan nasıl oy isteyecekler? Bu tesis Dadaşlara yakışmiyordu ? Siyaset , kurtlar sofrasından en büyük payı alan aslan gibidir. Tilkilerin hiç esamesi okunmaz. Dadaş şehri, bu duruma düşecek bir şehir miydi. Tabii ki sahipsiz olunca olacağı budur. Vah benim Dadaş şehrim vaaaah Vaaaaah!..

  • Sorgulayan 08 Ağustos 2022 18:47

    Erzurum istemeyi bilse de Erzurum Erzurum'a kimse bir şey vermez çünkü Erzurum'a bakışları yamuk bu iddiamı bir çok örnek ile ispatlayabilirim. Şu stadyum olayı en güzel örnek sen iktidarın döneminde Türkiye'nin her tarafında yeni stadyumlar İnşa edeceksin iş Erzurum'a gelince ipe un serecek yo zinhar olmaz diyeceksin bu ayıptır günahtır.