• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 24 Ağustos 2018 18:38

İçişleri acı bilançoyu açıkladı

İçişleri acı bilançoyu açıkladı
İçişleri Bakanlığı, bayram tatilinin ilk 6 gününde meydana gelen 69 kazada 87 kişinin öldüğünü açıkladı.

ERKHABER / ERZURUM - İçişleri Bakanlığı, Kurban Bayramı’nda vatandaşların huzur ve güven içerisinde seyahat etmelerini sağlamak için başta otobüs kazaları ve kaza kara noktalarında yaşanan can kayıplarını önlemek, karayolu trafik akışını sağlamak amacıyla 17-27 Ağustos 2018 tarihlerinde 11 gün süreyle sahada yaklaşık 140 bin trafik personeli, otobüslerde yolcu olarak denetim yapacak merkezden görevlendirilen 227 personel ve alınan tedbirleri gözden geçirmek ve denetlemek için 32 polis başmüfettişi ile 24 saat esasına göre trafik tedbirleri aldı. Ayrıca bakanlık, geleceğin teminatı çocukların aileleri üzerindeki yaptırım etkisini kullanarak “Bu Bayram Ben de Trafik Polisiyim” “Hatalı Sürücüye Kırmızı Düdük” kampanyası ile farkındalık oluşturarak alınan tedbirleri destekledi. 

KARIŞIK

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Son 10 yılda tescilli araç sayısı yüzde 65 artmış. Karayollarının fiziki yapısındaki iyileştirmeler ve bölünmüş yollar nedeniyle seyahatler daha güvenli hale gelmiştir. Polis ve jandarmanın almış olduğu yoğun trafik tedbirlerine rağmen, bayram tatilinin ilk iki günü, arefe ve bayramın ilk üç günü olmak üzere 6 günlük can kaybı 10 yıllık ortalama ile aynı düzeydedir" bilgisi verildi.

69 ölümlü kazada 87 can kaybı yaşandı 

Açıklamada, "Buna göre, bayram tatilinin ilk 6 gününde 69 ölümlü kazada 87 can kaybı yaşanmıştır. Kaza oluş türleri incelendiğinde, en fazla kazanın 27 ile tek taraflı yoldan çıkma, devrilme, savrulma, engelli cisme çarpma, 25 kazanın yandan çarpma, arkadan çarpma ve karşılıklı çarpışma, 17 kazanın ise yayaya çarpma şeklinde meydana geldiği görülmüştür. Yaya kazaları 2017 yılı Kurban Bayramı tatiline göre yüzde 42 oranında artmıştır. 2017 yılında toplam kaza içinde yüzde 14 olan motosiklet kazası oranı ise yüzde 1’e düşmüştür. Tespit ettiğimiz ve tedbir aldığımız 17 ildeki 20 kaza kara noktasında 1 ölümlü kaza meydana gelmiştir" denildi.

Bayram tatilinden dönenler için bakanlıktan önemli uyarı 

"Trafik kazalarındaki can kayıpları her zaman olduğu gibi bizleri yine büyük bir üzüntüye boğmuştur" denilen açıklamada tatilden dönenler için şu uyarılar yapıldı: 

"Özellikle, bayram tatilinin son günleri olan 25-26 Ağustos 2018 Cumartesi ve Pazar günleri tatil dönüşü nedeniyle karayolu güzergahında aşırı yoğunluk olacağı öngörüldüğünden, vatandaşlarımızın bayram sevincinin hüzne dönüşmemesi ve toplum olarak hepimizi derin üzüntüye boğan can kayıplarının yaşanmaması için alınmış olan tüm trafik tedbirlerinin yanında, vatandaşlarımızın; dönüş planlamalarını trafik yoğunluğunun artacağı bu tarihleri dikkate alarak yapmalarını, kazaların büyük kısmı seyahatin varış noktasına yakın mesafelerde gerçekleştiğinden, vatandaşlarımızın varış noktasına yaklaştığında yorgun ve uykusuz araç kullanılmaması açısından özellikle bu noktalarda olmak üzere araç dışında kısa süre dinlenmelerini ve yolculuğun tamamında ise her iki saatte bir 10 dakika mola vermelerini, aşırı hızlı ve yorgun/dikkatsiz araç kullanmama, takip mesafesine uyma, yol kenarlarında ve tesis girişlerinde yol üzerine park veya duraklama yapmama gibi kurallara titizlikle uymalarını, araca (otobüsler dahil) bindikleri andan itibaren muhakkak emniyet kemerlerini takmalarını, kırmızı düdük kampanyası çerçevesinde çocuklarımızın, aşırı hız, emniyet kemeri, cep telefonu kullanma ve sigara içme konusundaki uyarılarını dikkate almalarını kendileri, sevdikleri ve ülkemiz adına önemle rica ediyor, tüm vatandaşlarımıza 'kazasız' dönüş yolculukları ve 'iyi bayramlar' diliyoruz."