• Büyükşehir-1
EKONOMİ Haber Girişi : 11 Temmuz 2018 13:24

ETSO Meclis Başkanı Özakalın: “İran’la ticareti objektif kriterlere göre yapalım”

ETSO Meclis Başkanı Özakalın: “İran’la ticareti objektif kriterlere göre yapalım”
İran’ın Batı Azerbaycan Eyaleti’nde bulunan Maku Serbest Bölgesi’nin Yatırım Müdürlüğü yetkilisi Seceat Necefalizade, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın’ı ziyaret etti.

ERKHABER / ERZURUM - İran’ın Batı Azerbaycan Eyaleti’nde bulunan Maku Serbest Bölgesi’nin Yatırım Müdürlüğü yetkilisi Seceat Necefalizade, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın’ı ziyaret etti. 
Maku Serbest Bölgesi’nin Türk yatırımcılara sağladığı imkanları anlatmak için Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki illeri ziyaret ederek ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle görüşmelerde bulunan Seceat Necefalizade, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’ndeki (DAİB) ziyaretinin ardından ETSO’ya geçti. DAİB Denetim Kurulu Üyesi Volkan Dölekli ve Genel Sekreter Yardımcısı Melih Leylioğlu ile birlikte ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın’ı ziyaret eden Necefalizade, burada Maku Serbest Bölgesi’yle ilgili bilgiler verdi. İki ülke ticaretini artırmak için özellikle Türkiye’nin doğusundaki illerle olan ticaretin artırılmasına ve ilişkilerin güçlendirilmesine büyük önem verdiklerinin altını çizen Necefalizade, İran’la ticaret yapmak isteyen Türk firmalarına Maku’da sağlanan kolaylıklardan söz etti. Serbest bölgeler arasında ticaret yapmanın bürokrasiyi azalttığını dile getiren İranlı yetkili, ikili ticarette yaşanan sıkıntıların birlikte çalışarak çözülebileceğini vurguladı. 
Ziyaretten memnuniyet duyduğunu dile getiren ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın ise, tek taraflı ticaretin bir anlam taşımayacağını, iki ülke tacirlerinin de kazanacağı, iş adamlarının ülke pazarlarına rahat ulaşabileceği düzenlemelerin fiiliyatta hayata geçirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. 
Türk firmaların İran’daki bankacılık sisteminde yaşadığı zorluklar, bürokrasi ve gümrüklerdeki bir takım uygulamaların iki ülke ticaretinin gelişmesinin önündeki büyük engeller olduğunu kaydeden ETSO Meclis Başkanı Özakalın, “Maalesef bu sıkıntılar çözülmeden yapılan işbirliği anlaşmaları hem sözde kalıyor, hem de sürdürülebilir olmuyor. Ancak iki ülke arasındaki ticaretin güçlendirilmesi ve ticaret hacminin artırılması yönündeki iyi niyetli girişimleri bizler de her zaman destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu. 
Türk firmalarının İran’da, İran’daki firmaların da Türkiye’de, özellikle de Erzurum’da yatırım yapmasını sağlamanın ilk şartının gerçek bir ihtiyaç analizi yapmak olduğunu söyleyen Özakalın, “Böylelikle işbirliklerimizi ve yatırımlarımızı doğru ve objektif kriterlere göre yapmış oluruz” dedi. 
Necefalizade, ETSO’nun ardından Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nı (KUDAKA) ziyaret ederek yetkililerle görüştü. 

KARIŞIK