• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 13 Şubat 2023 15:15

Erzurum'un risk durumu ne? Halk cevap bekliyor...

Erzurum'un risk durumu ne? Halk cevap bekliyor...
Yaşanan ve 10 ilde yıkıma neden olan Deprem sonrasında imar barışı gündeme geldi. 10 İlde imar affı ile 294 bin 166 yapı kayıt belgesi düzenlenerek, yasan koruma altına alındığı biliniyor. Peki Erzurum?

ERKHABER / ERZURUM - Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde büyük bir yıkıma neden oldu. Deprem sonrasında imar barışı da gündeme geldi. Türkiye genelinde 3 milyon 152 bin yapı kayıt belgesi verildiği imar barışından, repremin etkilediği 10 ilde ise 294 bin 166 yapı kayıt belgesinin dağıtıldığı belirtiliyor. Yaşanan felaketin ardından da "İmar Barışı ile güvensiz, niteliği düşük konutlar yasal koruma altına alındı mı?" herkes bu soruyu ilgililere soruyor.

KARIŞIK

Deprem riski altında bulunan illerden biri olan Erzurum'da da vatandaş,  "imar barışından kaç konut yararlandı, risk durumları nedir?" diye soruyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 2018 yılında Erzurum gezisi sırasında, şehirde 45 bin kişinin imar barışı için başvurduğunu duyurmuştu. Kaçak katların, ruhsatsız yapıların, bir miktar ceza ödeyerek, yapı kayıt belgesi almasına dayanan imar barışı uygulamasında Erzurum'dan yapılan 45 bin başvurunun ne kadarına yapı ruhsat belgesi verildiği, ne kadarının yıkımına karar verildiği ve yıkımına karar verilenler varsa bu binaların yıkılıp, yıkılmadığı bilinmiyor? Erzurum kamuoyu da bu sorulara cevap bekliyor.

 

Özellikle, Bilim Akademisi üyesi jeolog Naci Görür'ün, 'Doğu Anadolu Fayı ile Kuzey Anadolu Fayı Bingöl Karlıova'da birleşiyor' diyerek Erzincan-Bingöl arasındaki deprem riskine dikkat çekerek, Kahramanmaraş depreminin ardından Yedisu Fayı’na dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, ‘’Erzincan, Bingöl, Karlıova arasında Yedisu fayının bulunduğu yer var. En son 1790'larda olmuş. Burası yakında kırılır. Çok beklemeyeceğimizi düşünüyorum’’demesi üzerine, vatandaşın tedirginliği de artmış durumda.

Bir an önce Erzurum'un yapı stokunun incelenmesi gerektiğine dikkat çeken Erzurumlular, "Artık ne olur deprem olmadan önlem alınsın. Acımız çok büyük. Ancak daha büyük acılar yaşamamak için yetkililer bir an önce harekete geçmeli"  dediler.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.