• Büyükşehir-1
KÜLTÜR - SANAT Haber Girişi : 20 Eylül 2017 13:53

Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz: Kültür ve turizmde atağa kalkıyoruz

Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz: Kültür ve turizmde atağa kalkıyoruz
Yaklaşık 6 ay önce göreve başlayan Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz ile bugüne kadar yaptıklarını, bundan sonra yapacağı projeler üzerine keyifli bir sohbet yaptık. Dilerseniz sözü fazla uzatmadan sizi bu sohbetimizle başbaşa bırakalım...

ERKHABER / ERZURUM - Kale restorasyonu, yeni müze binası, 1 milyon kitap kapasiteli kütüphane, kültür merkezi… Yaklaşık 6 ay önce göreve başlayan Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz ile bugüne kadar yaptıklarını, bundan sonra yapacağı projeler üzerine keyifli bir sohbet yaptık.

KARIŞIK

Dilerseniz sözü fazla uzatmadan sizi bu sohbetimizle başbaşa bırakalım...

 

ERKHABER: “800 yıl dokunulmayan Erzurum Kalesi’ni restorasyona alıyoruz”

CEMAL ALMAZ:Göreve başladığımda makam yaklaşık iki yıldır boştu. Allah nasip etti. Güzel işler bizim elimizle ortaya çıkmaya başladı. Göreve başladığımın ilk haftası Ankara’ya çağırdılar. Türkiye’nin dört iline 1 milyon kitaplı bir kütüphane yapılacağını söylediler. Ve bu illerden birinin de Erzurum olduğunu açıkladılar. Bizden yer göstermemizi istediler. Başka bir toplantıda yatırımlar genel müdür vekili beş ile kültür merkezi yapılacağını ve bu illerden birinin de Erzurum olduğunu söyledi. Bu iki müjdeyle Erzurum’a döndüm. Yer taraması yaptık. Atatürk Üniversitesinin burada bize çok yardımı oldu. Vali bey çok sıkı takip etti. Yeni AVM’nin hemen karşısındaki tohum ıslah bahçesi diye Erzurumlular orayı çok iyi bilir eskiden piknik yapılırdı orada. 40 metrekare bir alan orayı aldık. Bu sene kütüphanemizi yetiştirdik. Ağustos ortasında temel atacağız.

 

ERKHABER: Kütüphane de son teknoloji kullanılacak değil mi. Dijital ortamda da dökümanlara ulaşılabilecek mi?

CEMAL ALMAZ:Randevulu çalışacağız. Özellikle çevredeki üniversitelere ve çevredeki akademisyenle hitap edecek. Mesela Ağrı’dan bir akademisyen gelip makalesini burada yazıp gidecek. Buraya gelenler Erzurum’da kalacak. Yeme içme ihtiyacını burada görecek. Şehri gezip tanıyacak. Yani turizme de önemli bir katkısı olacak buranın.

ERKHABER: Kültür Merkezi nereye yapılacak. Onun yeri belli mi?

CEMAL ALMAZ:40 bin metrekarelik alanın 6 bin metrekaresi kütüphane, 5 bin metrekare tiyatro, diğer alanlarda kültür merkezi olarak hizmet verecek. Yeni konsepte il binaları olmuyor. Kültür Merkezinin içinde yeralıyor. İçinde yönetim binası var. Konferans salonları, folklor salonları, el sanatları ve benzeri gibi çalışma salonları var. Müze yeri içinde yoğun bir çalışmamız oldu. Üç Kümbetler’in karşısında Vali Hafız Paşa Okulu’ndan başlayıp, Tahta Cami’ye kadar süren 8 bin 400 metrekare. Şu anki mevcut müze binasının 4.5 katı büyüklüğünde. Arkeoloji müzesi. Müze, okul, kütür projesi ve halk eğitim binası bir arada olacak. Oranın dokusuna uygun bir şekilde yapılacak. Projesi hazır. Eylül ayında ihaleye çıkarız.

ERKHABER: Halk Eğitim Merkezi yıkılırken orada tablolar vardı. Bu müzeyle birlikte tablolar yeniden Erzurum’a gelecek mi?

CEMAL ALMAZ:Resim Heykel Müzesi’nden bahsediyorsunuz. Türkiye’de İzmir, Ankara ve Erzurum olmak üzere üç şehirde var. Bunun tadilatı için YİKOB’a belli bir para gelmişti. Hemen Roleve ve Anıtlar Müdürü ile bir araya geldik. Resim Heykel ve Müze Galerisi’ne esaslı bir proje istediğimi söyledim. Onlarda hemen projeyi hazırladı getirdiler. Bu projenin içerisinde üst katların tamamı servis alanı. Çok amaçlı bir salon, tavanı ahşap olacak. Tüm ses ve ışığı yeniliyoruz. Tüm salonlara fotoselli geçiş yapıyoruz. Yani binanın tamamı müze olacak. Ben bu projeyi alıp, ihaleye hazır hale getirip Güzel Sanatlar Genel Müdürü’ne sundum. Parası da zaten hazır. Burada genel müdürden 76 tane Osmanlı’dan kalan antika tablomu istedim. Tablolarımıza ilave olarak başka bir ilin yıkılan müzesinde bulunan seramik ve çini eserleri de bize vereceklerini söylediler. 9 tane sergi salonumuz olacak onların tamamı da şimdiden doldu. Bir tane de misafir sergi salonu, bir tane mini kütüphane, 70 kişilik konferans salonu, eserlerimizi saklamak için de bir odayı çelik kasalı modern depo yapıyorum. 24 tane ek kamerayla izlenecek. 15 tane güvenlik görevlisi görev yapacak.  Kongre binasından bahsediyorum. Bütün bunların tamamını 5 Temmuz’da ihale ettim bitti. İhaleyi alan firma şu anda başladı. Bu yıl içinde bitirmeyi düşünüyoruz. 2018 23 Temmuz’da güzel bir açılış düşünüyoruz.

 

ERKHABER: Kongre salonunu canlı tutma adına mum heykeller olabilir mi?

CEMAL ALMAZ:Mum heykelleri Atatürk Evi’ne düşündük. Dört tane yaptırıyoruz. Eylül’de teslim alacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir Paşa, Rauf Bey, Refet Bele. Dördü masada çalışıyor şeklinde canlandıracak bir şey yaptık. Kongre merkezi içinde böyle bir şey yapılabilir. Mesela 56 delegenin tamamının çalışması yapılabilir. Önemli bir proje ise Kale projesi. Ben 800 yılın projesi diyorum. Bazıları abartıyorsun diyorlar ama ben iddialı söylüyorum çünkü 800 yıldır kale mescidi yapılmış el vurulmamış. tepsi minare yapılmış el vurulmamış. Aynen orijinaliyle duruyor. Benim projemde tepsi minare yenileniyor. Teknik dinleme yapacağız. Yapısal bir problem yoksa restore ediyoruz. Kale mescidini yapıyoruz. 100 yıldır yıkılmış olan Osmanlı dönemindeki kale hamamını yapıyoruz. Surların üzerine gezinti yolları yapıyoruz. İçinin tüm peyzajını yapıyoruz. Ben 800 yıldır el değmemiş yere el vuracağım diyorum. Yanlış söylemiyorum. 15 yıldır devam eden bir kazı var onu da bitireceğiz. Daha sonra sosyal hayata kazandırma projesini devreye koyacağız. STK ve medyayla bir ortak akıl çalışması yapacağız. Özellikle yaz mevsiminde, ramazanda kullanalım burayı. İftar verelim, sokak tiyatrosu yapalım.

ERKHABER: Ramazan etkinlikleri bile kalenin içinde yapılamaz mı?

CEMAL ALMAZ:Bu sene ramazan etkinliklerini belediye ile birlikte Yakutiye’nin içinde yaptık. Ne ramazanın adabına aykırı bir konser verildi, ne herhangi bir sanatçıya paralar akıtıldı. Sohbet türü bir program yaptık. Yaptığımız müzik sadece tasavvuf musikisi idi. Bunun dışında bir şey yapmadık. Ramazanın ruhuna uygun etkinlikler yaptık. Önem verdiğim bir konuda. Kültür ve Turizm bakanlığı yurt dışından gelen yabancı uçaklara turizmi teşvik amacıyla 6 tane havalına inen yabancı uçaklara uçak başına 6 bin dolar teşvik veriyordu. Bunların içinde Erzurum yoktu. Ben bunu milletvekillerimize anlattım. Otel genel müdürleri ve tur operatörleriyle bir toplantı yaptık. Turizm bakanı Nabi Avcı’yı arattık. Bakanımız söz verdi ve 1 Nisan itibariyle 8. Havaalanı olarak alındı. Ben bunu dosyaladım. Bütün uluslar arası ajanslara verdim. Bunlarda Ukrayna, Polonya, Rusya, İsrail ve Bulgaristan gibi ülkelere verdik. Buda turizm için önemli bir gelişmeydi. Ayrıca İspir Yedigöller, Narman Peribacaları projesi var. Erzurum’da turizm alanı olarak beş yer var. Aziziye Kaplıcaları, Pasinler kaplıcaları, Olur’da bir kaplıca, Palandöken Dağ ve Tortum Şelalesi. Kendime hedef koydum turizm alanı olarak bir ve iki yer ilave edeceğim. Bu sene İspir Yedigöller ve Narman Peribacaları’nı ilave ediyoruz. Belediyelerimizden tüm evrakları topladım gönderdim. Bunun için Bakanlar kurulu kararı lazım. İkisi çıkarsa turizm alanı sayımız yediye çıkacak.

ERKHABER:Öşvank Kilisesi’nin son durumuyla ilgili bilgi alabilir miyiz?

CEMAL ALMAZ:Bizim çok önem verdiğimiz yerlerden biri. Projesini hazırladık, gönderdik. Buranın onarımı için para bekliyoruz. Bu seneki yatırımımız 5.5 milyon TL. Bu hızla gidersek birkaç seneye tüm projelerimizi bitirmiş oluruz. DAP’la birlikte yaptığımız yazarlar projesi var. Ayda dört yazarımızı vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Altı ayda 30 bin kitap dağıttık. Bütün ilçeleri bir defa dolaştık. Yazarlarımızı ilçelere götürdük. İlk defa Türkiye’de bir il müdürlüğü kültür sanat edebiyat içerikli bölgesel gazete çıkartacak. 90 bin TL ödenek aldık. Protokolümüzü imzaladık. 46 yazarla anlaştık. Tamamı Erzurum’u yazacak. İlk sayımız Ağustos’ta çıkacak. 1 yıllık bir proje. Tutarsa devam edeceğiz. Kargapazarı Şehitliğini onarıyoruz. Çok güzel bir peyzaj yapacağız. 2950 metrekare alanı kapsıyor. Tortum Çağlayan Köyü’nde bir şehitlik bulduk. Oda ihale aşamasında. Onu da yapacağız. Ali Paşa Konağı restorasyon çalışmaları başladı. Burası bittiğinde Kültür Evi olacak. Orayı tüm STK’ların tüm misafirlerimizin, akademi ve ilmi tüm sohbetlerin merkezi yapacağız. Kahraman kadınlar kitabı çıkardık. Fuar ve tanıtımlara daha ciddi hazırlanıyoruz. EMITT Fuarında en iyi stant ve çalışma ödülünü aldık. Olur’da Kivi mağarası diye biryer keşfettik. 250 mette yerin altına iniyorsun. En altına kadar indim. Belki Olur’da yaşayanların yüzde 99’u gidip görmemiştir. Haberi bile yoktur. ATAK spor kulübü orada bir etkinlik yapacak. Oraya yönelik de bir çalışmamız olacak. Elmalı mağarasıyla ilgili de çalışmalarımız olacak. Yeni gezi rehberleri hazırlıyorum. 10 yıl önceki rehberleri kullanıyoruz. Haritayı güncelledik. Doğa sporları, tabyalar ve yöresel ev yemekler kitapçığı hazırlıyoruz. Kısacası Erzurum’u en iyi şekilde tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz.