• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 01 Mayıs 2019 00:13

Erzurum'da Nafiz Kotan'a mezar yapılacak...

Erzurum'da Nafiz Kotan'a mezar yapılacak...
Erzurum Kalkınma Vakfı (Er-Vak) Başkanı Erdal Güzel 23 Temmuz Erzurum Kongresinin 100.yılında yapacakları etkinlikleri anlattı. Güzel, Erzurum’un öneminden dadaşların yaptığı fedakarlıklardan söz etti.

ERKHABER / ERZURUM - Erzurum Kongresinin tarihimizin bir dönemeç noktası olduğunu vurgulayan Erdal Güzel "Erzurum bir milletin var olma yok olma savaşının başlatıldığı, bağımsızlık meşalesinin ateşlendiği yerdir. Bir dünyaya bağımsızlık uğruna bir milletin haykırdığı yerdir" dedi.

KARIŞIK

 Bu yıl Erzurum Kongresinin 100.yılı olması münasebetiyle milli mücadele yılı olarak kabul edildiğini ve bu nedenle büyük bir etkinlik düzenleneceğini söyleyen Güzel "Bu yıl milli mücadele yılı olarak kabul edildi. Bizde bu sebeple bir yıldan beri hazırlanıyoruz. Bir farkındalık oluşturulması konusunda ciddi çalışmalar yaptık. Sayın valimiz bizi komisyona ortak yaptı. Şimdi 17 Haziran Vilayet Kongresiyle bu işi başlatacağız. 17 Haziran'da Erzurum Vilayet Kongresi diye bir konferansımız olacak. 22 Temmuz'da da bir başka konferansımız olacak. Konuyla ilgili ciddi bir kitap çalışmamız var nasip olursa onu yetiştireceğiz. Türkiye'nin dört bir yanında Erzurumlulara bu konunun önemini anlatacağız. İnşallah 23 Temmuz Erzurum Kongresi 100.yıla uygun bir şekilde anılır, kutlanır. Ve dadaşın gurur tablosu olarak tekrar göğsümüzü kabartır" şeklinde konuştu. 

 

Kurtuluş Savaşında Kuva-yi Milliye'ye 4 uçak alıp 2 uçak parası hediye eden Nafiz Kotan'a sembolik bir mezar yaptırılması konusunda çalışmaları olduğunu ifade eden Er-Vak Başkanı Güzel "Nafiz Kotan'a bir sembolik mezar yaptırılması konusunda girişimimiz oldu. Kendisi bu kadar fedakarlıkta bulunmuş bir büyüğümüz. Ama maalesef bir mezarı yok kaybolmuş gitmiş. Bu münasebetle bir mezar yapılması konusunda valiliğimize bir teklifimiz oldu. Sağ olsunlar onlarda kabul etti. Göreceksiniz Erzurum'da ilerleyen günlerde çok güzel şeyler yapacağız. Mesela yine milli mücadelenin kahramanlarından Üsteğmen Kara Fatma ile ilgili bir önerimiz oldu. Nasip olursa onunla ilgili de bir rölyef çalışması teklif ettik. Kara Fatma'nın kendi köyünün girişinde bir milli mücadele rölyefi yapacağız" ifadelerini kullandı.

Kurulan bu komisyon içerisinde Erzurum Büyükşehir Belediyesinin, TRT nin, Kültür Müdürlüğünün, Erzurum Valiliğinin, Atatürk Üniversitesinin, Erzurum Teknik Üniversitesinin, 9'ncu Kolordu Komutanlığının, Jandarma Bölge Komutanlığının bu işe seferber olduğunu vurgulayan Erdal Güzel bu işin geniş kitlelere ulaştırılması gerektiğini söyledi. Erzurum'da milli heyecanın, milli refleksin yüksek olduğunu belirten Güzel "Erzurum farklı konsepte sahip bir şehir. Milli heyecan, milli refleks burada çok yüksek. İsmail Habib Sevük boşuna dememiş Erzurum Vatandan alacaklıdır diye. Bu konularda bir şey olduğu zaman en başta koşan şehirlerden biridir Erzurum. Vatan toprağı kutsaldır. Kaderine terk edilmez diye koşanların başındadır bu şehir" diye konuştu. 

Erdal Güzel: "Erzurum Kongresinin milli mücadelenin 100 yılında hür ve müstakil bir ülkede yaşamamıza vesile olan büyüklerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz. Makamları cennet olsun" 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Murat Ülker 13 Kasım 2022 20:53

    İstiklal Savaşı için tüm servetini bağışlayan bir kahramanın bir mezarının dahi olmadığını yukarıdaki yazıdan öğrendim ve kalbim sızladı. Anısı Ankara'da Konya Sokaktaki, mimar Arif Hikmet Koyunoğlu'nun muhteşem eseri olan Erzurumlu Nafiz Bey apartmanında yaşatılmalı.