• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 07 Eylül 2017 14:55

Eğilmez: “Referandum oyununun arkasında 200 bin kişilik paralı asker var”

Eğilmez: “Referandum oyununun arkasında 200 bin kişilik paralı asker var”
Eğilmez: “Referandum oyununun arkasında 200 bin kişilik paralı asker var”

ERKHABER / ERZURUM - Atatürk Üniversitesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Savaş Eğilmez, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin referandum oyununun arkasında 200 bin kişilik paralı asker bulunduğunu söyledi. 
IKBY (Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi) başkanı Barzani’nin 25 Eylül tarihinde Kerkük’ün de içerisinde bulunduğu bölgede referanduma gitme kararı ve bu konudaki ısrarlı tutumu ABD’nin de içerisinde bulunduğu batılı ülkelerin sözde tepkisini çektiğini anlatan Eğilmez, “Batılı ülkeler ard arda yaptığı açıklamalarda, referanduma gitmenin doğru olmadığını ve zamanlamanın yanlış olduğunu vurguluyorlar. Öyle ki ABD bu uygulamaya karşı olduğunu ve bu konuda ne kadar kararlı olduğunu Peşmerge’ye daha önce geçtiğimiz Nisan ayında söz verdiği 300 milyon dolarlık askeri yardımı, serbest bırakmayarak da gösteriyor. Fakat IKBY ve ABD ilişkileri incelendiğinde ABD’nin izni olmadan Barzani’nin bu referandumu yapmasının daha da ötesi planlamasının imkânı olmadığını açık bir şekilde görebiliriz” dedi.
ABD’nin, 2015 yılından itibaren 1,5 milyardan daha fazla bir bütçe ile 22 bin Peşmergeyi eğitmiş, onları hafif ve ağır silahlarla, zırhlı araçlarla, çok sayıda mühimmat ve yedek parçalarla donattığını bütün bu desteğin yanı sıra eğitilen Peşmergelerin maaşlarının da ABD, İngiltere ve Almanya tarafından ödendiğini ifade eden Eğilmez, “Söz konusu ülkeler, Irak’ın kuzeyine yapılan yardımların, DEAŞ ile mücadele kapsamında yapıldığını iddia ediyorlar. ABD, İngiltere ve Almanya’dan oluşan uzman askeri bir ekip hâlihazırda 200 bin kişilik bir Peşmerge grubunu eğitmeye ve donatmaya çalışıyor. Bu üç ülke Irak’ın kuzeyindeki Kürtleri bir yıl içerisinde, askeri gruptan, profesyonel bir orduya dönüştürmeyi amaçlıyorlar.
Tabi ki bütün bunların karşılığında başta ABD olmak üzere İngiltere ve Almanya, Mesud Barzani’yi başta Erbil olmak üzere Irak’ın kuzeyinin her metrekaresinde askeri ve siyasi açıdan kendi çıkarları için kullanıyorlar.
Sonuç olarak dünyanın en zengin enerji kaynaklarının ortasında, kendi çıkarlarını koruyacak ve zamanı geldiğinde başta ABD olmak üzere batılı ülkeler için savaşacak askeri bir gücü, profesyonel bir orduya dönüştürmek üzereler.
Kendi oluşturdukları bu gücün ne Bağdat’a ne de başka bir merkeze bağlı olmasına izin vermeyeceklerdir. Bu nedenle referanduma karşı yaptıkları olumsuz açıklamalar birer tiyatro sahnesinden ibarettir. ABD, İngiltere ve Almanya gerçekten isteseler, referandumu bugün iptal ettirirler. Sonuçta referandum Irak’ın kuzeyinde tamamen batının kontrolündeki kukla bir devletin oluşması için önemli adımlardan birisi. Irak’ın toprak bütünlüğünü sözde savunan batı dünyası, Irak’ın kuzeyinde kendisine ait bir devlet ve 200 bin kişilik büyük bir ordu inşa ediyor” şeklinde konuştu.
Eğimez, sınırlarımızda yaşanan gelişmeler karşısında zarar görmemek adına Türk Milletinin daha da kenetlemeli, Türk Devletinin de daha güçlü olması gerektiğini belirterek, etrafımızda yanan büyük ateşin, bizi yakmaması için birliğimizi güçlendirmemizin hayati bir durum olduğunu kaydetti.

KARIŞIK