• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 20 Şubat 2011 16:18

DÜNYA’NIN EN İYİ VE EN EKONOMİK KAYAK MERKEZİ: EJDER3200

DÜNYA’NIN EN İYİ VE EN EKONOMİK KAYAK MERKEZİ: EJDER3200
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Özelleştirme İdaresi’nden devraldığı Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezlerini iki ay gibi bir sürede yeni sezona hazırladı. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Palandöken ve Konaklı’da özellikle güvenlik konu

 

KARIŞIK

ERKHABER / ERZURUM- DÜNYA’NIN EN İYİ VE EN EKONOMİK KAYAK MERKEZİ: EJDER3200

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Özelleştirme İdaresi’nden devraldığı Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezlerini iki ay gibi bir sürede yeni sezona hazırladı. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Palandöken ve Konaklı’da özellikle güvenlik konusunda alınan önlemlerle Dünya’da kayağın başkenti olacak. 

Kurulduğu günden bu yana Kayak Federasyonu ya da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından işletilen Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri, son dört yıldır Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bünyesindeydi. Geçtiğimiz yıl iki kez ihaleye çıkarıldı ancak alıcısı çıkmadı. “Bu dağlar milletindir” diyen ve göreve geldiği günden bu yana her iki kayak merkezine talip olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, siyasi ve bürokratik girişimlerin ardından gözde merkezlerin işletmesini devraldı. Kar kalitesi ve pist uzunluğuyla Avrupa’nın gözde kayak merkezi Palandöken’de alt yapı eksiklikleri kısa sürede giderildi. Sezona birkaç hafta kala başta gondol lift olmak üzere tüm tesis ve pistler bakımdan geçirildi. Kayak merkezleri için “Daha çok şey yapacağız” diyen Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Bu dağlar milletin. Millete hak ettiği hizmeti vereceğiz. Elimizde Palandöken gibi inanılmaz bir cevher var. Şimdi sıra bizde… Bu elması öyle bir işleyeceğiz ki Avrupa kayakta bizi örnek alacak” diye konuştu. 

 

ÖNCELİK ALT YAPIYA

 

Özelleştirme İdaresi’nden devraldıktan sonra 2 ay gibi kısa bir sürede alt ve üst yapı da önemli çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi, Ejder3200 markasıyla yeni sezona ‘merhaba’ dedi. 500 araçlık açık otopark, halka açık kafeteryalar ve küre restoran, pistlerde ve meydanlarda WC, tarihi mimaride mescitlerin inşa edildiği Palandöken’de sıcak ve soğuk içecek istasyonları kuruldu. Son 3 yıldır kapalı olan bazı pistlerin bile açıldığı kayak merkezinde 19 kilometre fiber altyapı kurulumu da tamamlandı. İki ay gibi kısa bir sürede öncelik alt yapıdaki eksikliklerin giderilmesine verildi. İlk olarak eriyen kar ve yağmur sularının bozduğu pistler elden geçirildi ve aynı sorunun bir daha yaşanmaması için tahliye kanalları oluşturuldu ve çimleme yapıldı. Pistlere yakın noktalara WC’ler kurulurken, ihtiyaç duyulan mescit, kafe ve çay istasyonları kuruldu. Tüm bunlarla birlikte başta gondol lift olmak üzere tüm tesislerin bakım ve oranımı yapıldı. Pistlerdeki güvenlik noktaları yeniden ele alınarak, karla birlikte bariyerlerin konulacak yerleri belirlendi.

 

TÜRKİYE’NİN EN UCUZ KAYAK MERKEZİ: EJDER3200

 

Ejder3200 Dünya Kayak Merkezi’nde gondol ve lift fiyatları açıklandı. Palandöken ve Konaklı’da hafta içi günlük sınırsız 40 lira, hafta sonu 50 lira olarak belirlendi. 2016-2017 kayak sezonunda Palandöken ve Konaklı bir kez daha Türkiye’nin en ucuz kayak merkezleri oldu. Bu yıl Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Erciyes Kayak Merkezi’nde günlük 70, öğrenci için de 55 lira fiyat belirlendi. Bursa Uludağ da günlük 100 TL, 4 saatlik 60 TL, Kocaeli Kartepe’de hafta içi 60 TL, hafta sonu 100 TL, Kars Sarıkamış’ta hafta içi ve hafta sonu 45 TL olarak açıklandı. Türkiye Kayak Federasyonu onaylı müsabık ve lisanslı sporcular için Konaklı Kayak Merkezi ücretsiz olacak. Türkiye Kayak Federasyonu onaylı müsabık ve lisanslı sporcular için Palandöken Kayak Merkezi yüzde 50 indirimli olacak. Türkiye Kayak Federasyonu onaylı lisanslı antrenör ve kayak öğretmenleri için Konaklı Kayak Merkezi ücretsiz, Palandöken Kayak Merkezi de yüzde 50 indirimli olacak. Türkiye’yi uluslararası müsabakalarda temsil eden sporcuların tamamı için Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri’nden ücretsiz yararlanabilecek.

 

FOTO GALERİ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ.

 

60’A YAKIN PROJE HAYATA GEÇTİ

 

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Ejder3200 Dünya Kayak Merkezi ve Konaklı Kayak Merkezi’nde 60’a yakın projenin hayata geçtiğini söyledi. Kayak merkezlerinin sezona eksiksiz bir şekilde hazırlandığını belirten Başkan Sekmen, “Tüm ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Çok kısa bir sürede hazırlıkları tamamladılar” dedi. Başkan Sekmen,   Ejder3200 Dünya Kayak Merkezi ve Konaklı Kayak Merkezi’ndeki Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yatırımların önemine dikkati çekti. Kış turizminde ortak akılla hareket edileceğini dile getiren Sekmen, “Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri’nin turizm ve spor adına daha da iyi noktalara taşınması için kayak kulüpleri ve kayak camiasıyla ortak akıl zemininde yapılan çalışmalar devam edecek. İstanbul’a en yakın kayak merkezi olma unvanına sahip Ejder3200’ün bu sezon kayak severlerin ve misafirlerin çokça tercih edeceği bir merkez olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

EN GÜVENLİ KAYAK MERKEZİ

 

Pistlerdeki koruma bariyerlerinin yanında 100’ü aşkın kamera ile 7/24 gözlem altında olan Palandöken’de arama kurtarma ve tahliye eylem planı da hazırlandı. Tecrübeli bir ekipten oluşan arama kurtarma timinin de kurulduğu kayak merkezinde eski adı Grand Erzurum olan otel Snowdora olarak baştan aşağı yenilendi. Bu arada kayak merkezinin girişine yaptırılan görkemli giriş kapısı büyük beğeni topladı. 

 

ÜCRETSİZ SERVİS İMKÂNI

 

Bu arada sezonun tümünde Palandöken ve Konaklı’da kullanılmak üzere kontör sistemi uygulanacak ve tüm fiyatlar üzerinden öğrencilere yüzde 10 indirim sağlanacak. Yapılan düzenlemeler kapsamında öğrencilere üniversitelerden hafta sonları ücretsiz servis imkânı sağlanacak.

 

KAYAK MERKEZLERİNDE NELER YAPILDI

 

-500 araçlık açık otopark

-Otopark ile pistler arasındaki ulaşım için özel ring aracı alındı

-Halka açık kafeteryalar ve küre restoran

-Pistlerde ve meydanlarda WC

-Dağın farklı iki noktasında tarihi mimaride mescitler inşa edildi

-Pistlerde sıcak / soğuk içecek istasyonların kuruldu

-Dağın farklı üç noktasında sucuk büfeleri kuruldu 

-Göletin su tutma problemi çözüldü 3 farklı kaynak bağlandı

-Kapalı pistler açıldı (ejder, vadi, 27 nolu pist)

-Gondol bakım onarımları tamamlandı

-Skipass bilet geçiş kontrol sistemi kuruldu

-19 kilometre fiber altyapı kurulumu tamamlandı

-Suni karlama sistemi başladı

-Bütün dağ kamera sistemi ile güvenlik altına alınıyor.

-Makina ekipmanın bakım onarımları tamamlandı

-Arama kurtarma ve tahliye eylem planı yapıldı

-Arama kurtarma timi kuruldu

-Kayak kiralama merkezi kuruldu

-Danışma ofisleri kuruluyor

-Ejder’deki atıl kalan teleferik sisteminin sökümü tamamlandı

-Farklı noktalarda vatandaşın eğlenceli vakit geçirebileceği meydanlar ve etkinlik alanları oluşturuldu

-Pistlerin alt yapı ve su kanalı problemleri çözüldü

-Gondol istasyonlarının bakım ve onarımı tamamlandı

-Palandöken’e görkemli giriş kapısı yapıldı

-Snowdora oteli baştan aşağı yeniden dizayn edildi

-Kış bahçesi yapıldı

-Cam fauna kafeler yapıldı

 

2017’DE PLANLANAN PROJELER

 

-Pist aydınlatması yapılacak

-Daha konforlu olmasını sağlamak için pist çimlendirilecek

-Dört mevsim eğlence için Funpark kurulacak

-Ejder ve vadi pistlerine yeni teleferik kurulacak

-600 araçlık kapalı yeraltı otoparkı yapılacak

 

PALANDÖKEN’İN SON DURUMU

 

Pist uzunluğu toplam 24 kilometre

15 Pist (9 Siyah-4 Kırmızı-2 Mavi)

6 lift, bir gondol ve üç halı lift var

Günlük lift taşıma kapasitesi: 7300 kişi/saat  (Türkiye’nin en büyük taşıma kapasitesi)

 

KONAKLI’NIN SON DURUMU

 

Pist uzunluğu toplam 25 kilometre

11 Pist (7 Siyah-1 Kırmızı-3 Mavi)

6 lift var

Günlük lift taşıma kapasitesi: 10 bin 170 kişi/saat

 

İŞTE YENİ FİYATLAR

 

Ejder3200 Dünya Kayak Merkezi ile Konaklı Kayak Merkezi’ndeki gondol ve liftlerin bilet fiyatlarında yapılan düzenleme, indirim ve ücretsiz uygulamalar şöyle belirlendi:

Tek çıkış hafta içi 5 TL - hafta sonu 7 TL

Günlük çıkış hafta içi 40 TL - hafta sonu 50 TL

Sezonluk sınırsız kullanım (Palandöken ve Konaklı) 700 TL

10 çıkış 40 TL

25 çıkış 90 TL

50 çıkış 150 TL