• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 01 Ağustos 2017 13:58

DES Genel Başkanı Çelebi; “Toplu görüşmelerde zam oranı yıllık en az yüzde 30 olmalı”

DES Genel Başkanı Çelebi; “Toplu görüşmelerde zam oranı yıllık en az yüzde 30 olmalı”
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı İshak Çelebi, 2018 ve 2019 yıllarını kapsayan ve ağustos ayında başlayacak olan 4.toplu sözleşme pazarlığının geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda hezimet ile sonuçlanmaması gerektiğini söyledi. Çelebi, “T

 Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı İshak Çelebi, 2018 ve 2019 yıllarını kapsayan ve ağustos ayında başlayacak olan 4.toplu sözleşme pazarlığının geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda hezimet ile sonuçlanmaması gerektiğini söyledi. Çelebi, “Toplu Sözleşme masasına oturacak sendika temsilcilerini dikkatli, memurun ve emeklisinin hakkını korumaya hükümeti de insaflı olmaya davet ediyorum” dedi. 
Çelebi, dört kişilik bir memur ailesinin kira, gıda, giyecek, yakacak, eğitim, sağlık, haberleşme, ulaşım ve temizlik gibi zorunlu ihtiyaçlarını yüzde 5-6 lık zamlarla karşılaması mümkün olmayacağını belirterek, “Memur maaşlarına düşük zam verme yoluyla tasarruf yapmak hükümetin sürdürdüğü yanlış bir politikadır. Bu durum Türkiye’ye ve kamu çalışanlarına büyük zararlar vermektedir. Bu tür politikaların sonucudur ki memurlar sosyal hastalıklara karşı adeta itilmiş, ikinci üçüncü ek iş arayışına girmiş ve akabinde kamudan hizmet alan vatandaşın da memnuniyetsizliğini her geçen gün artmıştır. Hükümet gerçekleşen reel enflasyon üzerine milli gelirdeki büyümenin maaşlara yansıtılmasıyla maaşlara yılın 1. Dönemi için yüzde 15, 2. Dönemi için yüzde 15 zam yapılmalı ve ikinci yıl içinde aynı oranlar uygulanmalıdır. Hükümet memurların bu makul talebini dikkate almalıdır.” diye konuştu.
TÜİK’İN İNSAFINA KALDIK, HÜKÜMETİN VE MEMURUN ENFLASYONU FARKLI
Ülke gündemimizin içerde ve dışarıda meydana gelen gelişmelerle meşgul olduğunu söyleyen DES Genel Başkanı İshak Çelebi, “Yanlış ithalat-ihracat politikaları ve ücret ve zam uygulamaları başta olmak üzere, tarım politikalarının çarpıklığı ve siyasi krizler yüzünden vatandaşın mutfağında yangın çıkmıştır. Vatandaşın mutfak savaşı unutuldu, memurun sofrası kurudu” dedi.
“Türkiye’nin enflasyon oranı yüzde 11 deniliyor ama memurun enflasyonu yüzde 40- 50 olduğunu” belirten Çelebi, memurun sofrasındaki enflasyonun TÜİK enflasyonunu üçe dörde katladığını ve memurların ve emeklilerinin geçinmek için ikinci üçüncü işlerde çalışmak zorunda kaldığını da dikkat çekti.
DES Genel Başkanı İshak Çelebi, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Hükümetin yüzde 5-6'lık zamlara mahkûm ettiği öğretmenler, memur ve emeklilerinin ücret, maaşları reel olarak erimeye ve gerçek enflasyon karşısında aşınmaya devam ediyor. Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) gıdanın ağırlığı, yüzde 24 düzeyinde bulunuyor. Öte yandan TÜİK’in enflasyon hesaplamalarında cips, badem gibi fantezi ürünler dışarıda tutulup, memurun en fazla tükettiği temel gıda ürünleri baz alınırsa enflasyon artışının daha fazla olduğu ortaya çıkacaktır. TÜİK veri tabanında yer alan TÜFE madde sepeti ve ortalama fiyatlarına göre bazı ürünlerdeki yıllık fiyat artışı yüzde 100'e yaklaştı. Memur ve emeklilerinin uğradığı bu zararın telafisi için toplu sözleşme süreci önemli bir fırsattır. Bu fırsatı hem yetkili sendikaların hem de hükümetin insaf ve vicdan ile hareket edip çok iyi değerlendirmesi gerekiyor.”

KARIŞIK