• ŞEpnolat üst

Deprem, Japonlar ve Àkif...

  • Büyükşehir-1

Deprem olunca Japonlar'dan söz edilir ve sürekli Japonlar örnek verilir. Son yaşadığımız deprem felâketinde yine Japonlar her kesim ve kişinin gündemi oldu. On binlerce insanımızı kaybettik. Yüz binlerce yıkımla karşı karşıya kaldık. Ama son yirmi yılda aynı felâketleri yaşayan Japonya'da 7-8.3 şiddetindeki 16 depremde ölenlerin toplam sayısı 56 kişi oldu. Neden böyle? Çünkü Bilimin gereklerini ve bilimsel teknolojiyi esas alan bir toplum olduklarından. Doğal afetlerle mücadelede bilimsel yöntemleri kullandıklarından.

 

Kader deyip, (Gerçi böyle bir inanç anlayışları yok) hem devleti yönetenler olarak ve hem de kişisel olarak her hal ve şart altında görev ve yasal sorumluluklarından kaçmadıklarından. Japonlar yalnızca bu alanda değil, ahlâki ve insani değerler açısından da örnek alınacak bir toplum. Herhangi bir semavi dine inanmayan Japonları gelin bir de rahmetli Mehmet Âkif'ten dinleyelim. Safahat kitabını oluşturan Süleymaniye Kürsüsünde adlı şiir kitabında; Japon halkını biz müslümanlar olarak çokça dersler alacağımız şu sarsıcı tespit ve mısralarla anlatıyor.

 

Sorunuz, şimdi, Japonlar da nasıl millettir

Onu tasvîre zafer yâb olamam, hayrettir

 

Şu kadar söyliyeyim: Dîn-i mübînin orada,

Rûh-i feyyâzı yayılmış, yalınız şekli Buda

 

Siz gidin, safvet-i İslâm´ı Japonlarda görün

O küçük boylu, büyük milletin efrâdı bugün

 

Müslümanlık´taki erkânı siyânette ferîd;

Müslüman denmek için eksiği ancak tevhîd

 

Doğruluk ahde vefâ, va´de sadâkat, şefkat;

Âcizin hakkını i´lâya samîmî gayret

 

Kimsenin ırzına, nâmûsuna yan bakmıyarak

Yedi kat ellerin evlâdını kardeş tanımak;

 

“Öleceksin!” denilen noktada merdâne sebat

Yeri gelsin, gülerek oynıyarak terk-i hayat

 

Gece gündüz açık evler, kapılar mandalsız

Herkesin sandığı orta yerde bilinmez hırsızlık

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.