• Büyükşehir-1
KÜLTÜR - SANAT Haber Girişi : 06 Nisan 2016 12:15

Çizmeli ve Çelebioğlu'nun 'Cumhuriyetin ilk sadası' oyunu yeniden Erzurum'da

Çizmeli ve Çelebioğlu'nun 'Cumhuriyetin ilk sadası' oyunu yeniden Erzurum'da
'Cumhuriyetin ilk sadası' oyunu, 7 Nisan gecesi Erzurum'da bu kez Azerbaycan Drama Tiyatrosu sahneleyecek.


ERKHABER / ERZURUM - 
Erzurumlu tiyatro yazarları Demet Çizmeli ile Barış Pınar Çelebioğlu'nun kaleme aldığı Mustafa Kemal başkanlığındaki Erzurum Kongresiyle, esaret kabul etmeyen bir milletin karanlıktan çıkışını anlatan 'Cumhuriyetin ilk sadası' oyunu, 7 Nisan gecesi Erzurum'da bu kez Azerbaycan Drama Tiyatrosu sahneleyecek.

KARIŞIK

Anadolu Aydınlar Ocağı’nın Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa düzenlediği 20 günlük 'Dev Kültür Projesi' etkinlikleri 5 Nisan günü Türkiye’de başlayacak. Projenin yönetim ve rehberliğini Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek ile Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İrevan Azerbaycan Devlet Dram Tiyatrosu direktörü Dr. İftihar Piriyev üstlenecek. İrevan Devlet Azerbaycan Dram Tiyatrosu Demet Çizmeli ve Barış Pınar Çelebioğlu’nun yazdığı tiyatro oyunu 'Cumhuriyetin ilk sadası'nı Nicat Qarip yönetiminde 7 Nisan Perşembe günü saat: 18.30'da Erzurum Büyükşehir Belediyesi Necip Fazıl Kültür Merkezi salonunda sahneleyecek.

 

 

 

Demet Çizmeli ile Barış Pınar Çelebioğlu'nun birlikte yazdığı, proje tasarımı ve yönetmenliğini Mehmet Yıldız'ın üstlendiği 'Cumhuriyetin ilk sadası' oyunu, 2010 yılında Devlet Tiyatrolarının '60. yılında 60 yeni yerli oyuna Dünya prömiyeri'projesi kapsamında Erzurum Devlet Tiyatrosunda sahnelenmişti. Cumhuriyetin ilk sadası oyunu daha sonra başta Ankara olmak üzere ülke genelinde sanatseverlerle buluşmuştu.

Yazar Demet Çizmeli oyunun konusu hakkında, "Cumhuriyetin İlk Sadası, esaret kabul etmeyen bir milletin karanlığın içinden çıkışını anlatıyor. Yıkımlara, kıyımlara inat bir umudu yeşertiyor. Oyun, Türk milli mücadelesinin başlama noktası olan Erzurum Kongresi için Mustafa Kemal Paşanın 3 Temmuz 1919’da Erzurum’a gelişiyle başlıyor. Mustafa Kemal’in Erzurum’da ki 52 gününden önemli detaylara dikkat çekiliyor. 23 Temmuz 1919’da Erzurum kongresi toplanıyor ve ülkeyi ilgilendiren önemli kararlar alınıyor. Yeryüzü ve insan var oldukça yok olmayan emperyalizme karşı tek bir parola yükseliyor Erzurum’dan. Ya istiklal ya ölüm. Mustafa Kemal Paşa, Mazhar Müfit Beye 'Yazınız Mazhar Bey, zafer elde edildikten sonra hükumet şekli Cumhuriyet olacaktır' diye not aldırırken, güzel günler müjdeleniyor, yedi kapılı şehirden" diye konuştu.