• Büyükşehir-1
SİYASET Haber Girişi : 09 Ocak 2023 12:37

CHP'li Can Eş'ten 6 Bölge eleştirisi!

CHP'li Can Eş'ten 6 Bölge eleştirisi!

ERKHABER / ERZURUM - “ Ardahan, Kars, Ağrı Iğdır, Muş, Bingöl, Bitlis, Van, Diyarbakır, Siirt, Hakkari, Şırnak Batman, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman 6. Teşvik Bölgesi, Erzurum 5. Teşvik bölgesi, Ankara’da oturup, ülkenin gerçeklerini bilmeden yasa çıkarırsanız bu tarz hatalar yaparsınız” diyen Serhat Can Eş, Erzurum’un da 6. Teşvik Bölgesi kapsamına alınması gerektiğini belirtti. 

KARIŞIK

 

Can Eş, yaptığı yazılı açıklamasında şunları söyledi; “Bugüne kadar Erzurum’un da içinde bulunduğu 10 üzerinde Teşvik yasası çıkarıldı. Ancak Erzurum bir türlü yatırımcı için cazip hale gelmedi. Bırakın yeni yatırımcıları, mevcut işletmelerin devamlılığını sağlayacak, teşvikler bile uygulanamadı.  Erzurum son teşvik yasasında 5. Bölge olarak belirlendi, yine ne yeni yatırımcı geldi ne de mevcut işletmelere ciddi bir avantaj sağlandı. 

Bu yasayı çıkaranlara soruyorum; Erzurum, Diyarbakır’dan çok mu gelişmiş, Erzurum Şanlıurfa’dan çok mu gelişmiş, Van’dan, Mardin’den Adıyaman’dan çok mu gelişmiş ki bu iller 6. Teşvik Bölgesi kapsamında da Erzurum değil? 

Daha geçtiğimiz yıl AK Parti İl Başkanı, yanında milletvekilleri varken, ‘Biz bir çok ilin yaptığını yapamadık. Ben 90'lı yıllarda Maraş'a gidiyordum. Maraş'a gidip gelirken Malatya'yı görüyordum. Malatya ile Erzurum arasındaki fark 10 - 15 yıllık bir fark vardı. Malatya biraz ilerdeydi. 

Biraz önce başkanımızın dediği uyum o kadar önemli ki. Malatya'da sağlanan uyum hem Anavatan döneminde Turgut Özal döneminde onun da vermiş olduğu bir heyecan ve siyasetin bütün çalışması şu anda Malatya'yı aldı götürdü. Malatya ile neredeyse kıyaslanır olmaktan çıktık' diye itiraf etmedi mi? 

Evet gerçekten bu iktidar döneminde Erzurum, bir çok ilden fersah fersah geride kaldı. Bu yasayı çıkarırken, Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz’e sorsaydılar, eminim onlara da bu itirafını yapardı. Bu yasayı çıkaranlara önerim, gidip, Diyarbakır’ı, Şanlıurfa’yı, Van’ı, Mardin’i, Adıyaman’ı hatta Şırnak’ı gidip bir görsünler. 

Bir örnek vereyim; 2022 yılında ihracattı artan illere bir bakalım. Mesela Mardin’de ihracat 1 milyar doların üzerinde. Yine ihracatı en çok artan iller ve oranlarına baktığımızda; Şanlıurfa yüzde 54.7, Hakkari yüzde 49.8, Bitlis yüzde 47.6, Bayburt yüzde 33.5. Peki ihracatı düşen illerin arasında hangi il var tahmin edin. Erzurum… 2022 Ocak - Aralık döneminde sadece 26 milyon dolar. Şırnak’ın ihracat rakamlarına bakın Allah aşkına. Bu tabloya rağmen, Erzurum 5. Değil, 5. Bölge kapsamında, bu adalet midir? Bu 6 ay karla, kışla, soğukla mücadele eden, zor şartlarda üretim yapan, istihdama katkı sağlayan mevcut işletmelere zulümdür zulüm.” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.