• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 10 Ocak 2022 14:42

Büyükşehir’de ikinci Karadayı vakası… 110 işyeri ruhsatsız yapılmış!

Büyükşehir’de ikinci Karadayı vakası… 110 işyeri ruhsatsız yapılmış!
Binlerce aileyi evsiz-barksız bırakma pahasına Karadayı İnşaat’ın işlerini “ruhsatsız” olduğu gerekçesiyle durduran Büyükşehir Belediyesi, “ruhsatsız” yapılan 110 işyerine neden göz yumdu?
Büyükşehir’de ikinci Karadayı vakası… 110 işyeri ruhsatsız yapılmış!

 

KARIŞIK

ÖZEL HABER

 

ERKHABER / ERZURUM - Karadayı İnşaat’ın Palandöken İlçesi’nde eski İmar İskan Konutları’nın yerine yaptırmak istediği New City konutlarını “ruhsatsız” olduğu gerekçesiyle durdurup hem müteahhitin iflasına hem de yaklaşık 2 bin kişinin “mağdur” olmasına yol açan Büyükşehir Belediyesi’nin, Dadaşkent’te yaptırılan Galericiler Sitesi’nin “ruhsatsız” inşa edilmesine göz yumduğu ortaya çıktı. 

 

TOKİ’ye ait arazi üzerine “özel bir girişim” tarafından runsatsız olarak yaptırılan Galericiler Sitesi’nin hem arsa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmeden hem de inşaat ruhsatı alınmadan yaptırılması gündeme bomba gibi düşecek. 

 

Yapımına 3 yıl önce başlanan ve büyük ölçüde inşaatı tamamlanarak, ticari faaliyetine başlanan Dadaşkent’teki Galericiler Sitesi’nin hukuka aykırı bir şekilde yaptırıldığı ortaya çıktı. Toplam 110 işyerinin bulunduğu sitenin yapımı önce kurulan bir kooperatif tarafından üstlenilse de, sonrasında iddialara göre aile şirketine dönüştü. Kooperatif yönetimi, “sadece galerici esnafı kullanacak” şeklinde Büyükşehir Belediyesi’ne garanti verse de, şu an bazı emlak sitelerinde 1 milyon ila 1 milyon 700 bin liradan satılan işyerlerinin yarısını galericilik yapmayan kişi veya kişilerin aldığı da öne sürüldü. 

Söz konusu yapıyla ilgili olarak kafalarda birçok soru işareti oluşurken, Nisan ayında arsası TOKİ’den Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen arsanın satış ihalesi de ERKHABER’in konuyla ilgili belediye yetkililerinden bilgi almak istemesinden bir gün sonra “sürpriz” bir şekilde iptal edilmesi de kafaları iyice karıştırdı. 

 

ERKHABER olarak, Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden defalarca görüş alıp, konuyla ilgili kafaları kurcalayan onlarca soruya cevap bulmak istedik. Bu doğrultuda da Büyükşehir Belediyesi İmar İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Burhan Salın ile makamında görüştük. Salın, iddiaların hepsini doğruladı ve kamu yararını düşünerek böyle bir işlem yaptıklarını söyledi. ERKHABER’in “Karadayı olayında kamu yararı yok muydu? 2 bin kişinin mağduriyetini önlemek kamu yararı olmaz mıydı?” sorusunu da yanıtsız bıraktı. 

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in şehir dışında olduğunu, Erzurum’a döndüğünde bizlerle görüşeceğini söyledi. Ancak ERKHABER’in defalarca denemesine rağmen Sekmen ile de görüşme mümkün olmadı. Dolayısıyla Başkan Sekmen’in bu durumdan haberi var mı, bilemiyoruz? 

Şimdi kamuoyu adına Büyükşehir Belediyesi yetkililerine buradan soruyoruz:

 

 

  1. Büyükşehir Belediyesi çalışanları, bu duruma nasıl göz yumdu?
  2. Aziziye Belediyesi mühürledi, Büyükşehir Belediyesi mührü aç dedi? Bugün emlak sitelerinde 1 milyon ila 1 milyon 700 bin liradan satılan işyerleri, hani sadece galericiler için yapılmıştı?

 

  1. 110 iş yerinin kaç tanesini galericiler aldı?

 

  1. Siteyi yapmak için kurulan kooperatif, ruhsatsız inşaata nasıl başladı? 

 

  1. Kooperatif olarak başladı adeta aile şirketine döndü, Kooperatif Başkanı huzur hakkı olarak kaç iş yeri aldı? 

 

  1. Ruhsatsız inşaat için belediye içerisinde kimlere ne vaat edildi?
  2. Üzerinde 3 yıl önce inşaata başlanan ve tamamlanan, hatta bugün iş yerlerine taşınanların bile olduğu, 110 adet işyeri bulunan, Büyükşehir Belediyesine ait arsanın, ihalesi bu ay boş arsa olarak yapılmaya çalışıldı?  
  3. Olayı öğrenen ERKHABER’in uyarısı üzerine panikleyen Büyükşehir Belediyesi çalışanları ihaleyi, ihale gününden bir gece önce iptal etti? 
  4. Tapuda boş arsa görünen yer 13 milyon liraya ihaleye çıkarıldı? Emlakçılar 25 dönümlük arazinin o bölgede bugün ki değerinin en az 50 milyon lira olduğunu söylüyorlar? 
  5. Yeniden yapılacak ihaleye başka isimler girip ihaleyi alırsa ne olacak?
  6. Üzerinde dükkanları olan hak sahipleri mağdur olmayacak mı? Bir balkonu kapatırken bile zabıta gönderen, Belediye, 110 dükkan ruhsatsız yapılırken, neden gözlerini kapadı? 
  7. Ruhsatsız olduğu gerekçesiyle inşaatı durdurulan müteahhit Ahmet Metin Karadayı’nın suçu neydi? Binlerce mağdur oluşmasın diye ( kamu yararına) o na da “ Sen yap, sonra ruhsatını hallederiz” denilemez miydi? Karadayı Mağdurlarının suçu neydi. 

 

  1. Milyonlarca liralık rant, kimin için oluşturuldu?

 

  1. Kooperatif Başkanının oğlu B.B Erzurumspor yönetimine bunun için mi girdi? 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Muharrem Aydın 12 Ocak 2022 17:33

    Haber anlatımında çelişkiler var. Kaynak belirtmeden haber yapılmaz. Konu üzerinde zaten hukuksuz bir durum varsa tapu imar iskan hiçbir şey alınamaz. Bu durumda ise değil 1 milyon 300 bin TL'ye zor satılır dükkanlar.

  • Ali sağlam 10 Ocak 2022 20:59

    Devletin malını bazıları cebe indirmiş