• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 02 Aralık 2019 14:28

Bu proje İspir'i kalkındırır...

Bu proje İspir'i kalkındırır...
Kaçkarların iki yüzünü buluşturma mücadelesi sonuç verdi.Karadeniz İspir'e bağlanıyor.

ERKHABER / ERZURUM - Çamlıkaya Çamlıhemşin bağlantı yolunun yapılması konusunda Çamlıkaya’da istişare toplantısı yapıldı. İspir Belediye Başkamı Ahmet Coşkun’un Kaçkar’ın iki yüzünü buluşturma projesi olan Çamlıhemşin Çamlıkaya yol güzergahı, diğer bir adıyla Zilkale’den İspir Kalesi’ne, turizm, kültür, ticaret yolu olarak adlandırıldığı, Karadeniz’i Avrasya’yla buluşturmayı hedeflediği bu güzergahla ilgili yaptığı çalışmalar sonuçlarını vermeye başladı.

KARIŞIK

 

 

İspir Belediye Başkanı Ahmet Coşkun’un öncülüğünde bölgede gerçekleştirilen toplantılar büyük bir heyecan uyandırdı.

Karadeniz’i İspir’e bağlayacak, turizme dönük bir diğer güzergah olan Çamlıkaya Çamlıhemşin bağlantı yolunun yapılması konusunda bu bağlamda Çamlıkaya’da bir toplantı gerçekleştirildi.  Çamlıkaya Muhtarlığı’nda gerçekleştirilen toplantıya İspir Kaymakamı Faruk Erdem, İspir Belediye Başkanı Ahmet Coşkun, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yaşar, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Yazı İşleri Daire Başkanı Köksal Yavuz, Erzurum Valiliği Turizm Danışmanı ve Milli Dağcı Çetin Bayram, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve İspir Belediyesi Meclis Üyesi Mustafa Dağ, Çamlıkaya Mahalle Muhtarı Ahmet Karaman ve mahalle sakinleri katıldı.

 

 

Yöre halkıyla birlikte değerlendirmelerin yapıldığı ve halkın desteğinin ifade edildiği toplantıda güzergahla ilgili bilgiler aktarıldı.

Toplantıda konuşan İspir Belediye Başkanı Ahmet Coşkun, 

Bu projenin, kırsal turizmde ve bölgesel kalkınmasında çok ciddi ve global bir proje olduğunu  söyledi. Coşkun, “Burada tarih kucaklaşacak, turizm için önemli bir yol. Büyük şair Necip Fazıl Kısakürek’in, “Surda bir gedik açtık mukaddes mi mukaddes” dizelerinde ifade ettiği gibi biz de  Kaçkarlarda hayırlara vesile olacak bir mukaddes gedik açılıyoruz.” ifadesini kullandı.

 

 

Projeyi yerinde incelemek üzere zirveye hareket ettiklerini ancak hava şartlarının çok müsait olmaması nedeniyle zirveye ulaşamadıklarını söyleyen Coşkun konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Nasipse bu yol, yukarıdan Çamlıhemşin’e bağlanacak, Kaçkar Dağları’nın Karadeniz’e bakan yüzünü Çoruh Vadisi’ne bakan yüzüyle kucaklaştıracağız. Bununla alakalı çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki sene, zaten projesi iki tarafın da büyük oranda hazır, süreci takip edip hızlandıracağız ve buradaki çalışmaları gerçekleştireceğiz. Hepimizin amacı, tek bir meselesi memleket. Bu memlekete nasıl bir fayda sağlarız biz bunun için buradayız. Allah nasip ederse önümüzdeki 2020 yılı içerisinde biz bu işi bir an önce tamamlamak istiyoruz. Çamlıhemşin ve Hemşin kendi güzergahını, bizler de bu tarafı nasıl gerçekleştiririz, onun gayreti içerisinde olacağız. Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, Kaymakamlığımız ve İspir Belediyemiz el ele vereceğiz, öncülük edeceğiz, kaynağı kendimiz oluşturacağız ve bu işi çözeceğiz inşallah.”

 

 

İspir’in gelecekte turizmde parlayan bir yıldız olacağını ifade eden Coşkun, bu yolla birlikte göçün tersine döneceğini ve nüfusun artacağını belirtti. Coşkun konuşmasını şöyle tamamladı:

”Ulusal ve uluslararası bir çok organizasyon bu bölgede, bu hat üzerinde vücut bulacak ve özellikle turizme dönük, kırsal turizme dönük çok ciddi bir vizyon oluşturulabilecek. Biz, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Kaymakamlık ve İspir Belediyesi olarak enerjimizi bu yola vereceğiz, yani biz buradaki işi paylaşacağız ve dolayısıyla ekonomik sıkıntılar bizi etkilemeyecek. Bu yol açıldığı zaman birçok meselenin çözümünü de beraberinde getirecek. Buralara yatırım gelecek, nüfus yukarıya doğru çoğalma eğilimi gösterecek ve buradaki okulumuzun ve sağlık ocağının açık tutulması garanti altına alınmış olacak.”

 

 

Bu proje sayesinde İspir’in yolların kesiştiği bir merkez haline geleceğini dile getiren İspir Kaymakamı Faruk Erdem ise konuşmasında, önümüzdeki dönemde yapılacak olan Tortum yolu üzerinden Erzurum’un diğer ilçelerinin de bu yolla Karadeniz’e bağlanacağını söyledi.

Erdem konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bundan yıllar öncesinde yalnızlığa mahkum olan İspir, inşallah bu projeyle, uluslararası bir proje olan Ovit projesiyle, bunun devamında Tortum İspir yoluyla beraber yolların kesiştiği bir yer olacak. Şu proje, açıkçası Kaçkarları Kaçkarlar üzerinden İspir’i Hemşin Yaylası’na bağlama noktasında turizm anlamında çok önemli bir proje. Biz aslında Hunut özelinde İspir’e bağlayacağız Hemşin’i ama sadece İspir’i değil, söylemiş olduğum Tortum yolu ile beraber Erzurum’un o hattaki bütün ilçelerini Karadeniz’e bağlamış olacağız. Yine aynı şekilde onlar bu tarafa gelirken bu güzergahı kullanacaklar turizm anlamında. Yani bu bölgenin halkına çok faydası olacak. Şimdiden hayırlı olsun. Biz bugün yol ve arazi ile ilgili yerinde tespit yaptık. İnşallah yaza bu işi başlatalım istiyoruz. Çünkü Çetin Bey Valiliğin temsilcisi, Vali Bey’i temsilen burada, Sayın Valimiz konunun hassasiyetini biliyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen Bey hakeza öyle. Belediye Başkanımız Ahmet Coşkun ve ben konunun yereldeki sahipleri olarak işi yaza neticelendireceğiz diyoruz, niyetimiz o. Hayırlı olsun.”

 

 

Erzurum Valiliği özel kalem personeli ve Milli Dağcı Çetin Bayram ise konuşmasında şu ifadeleri dile getirdi: “Bu yol, değerli büyüklerimin ifade ettiği gibi bölgenin lokalde kalkınmasına çok ciddi bir katkısı olacağı gibi ülke turizminin bu bölgede çeşitlendirilmesi adına bu el değmemiş çok güzel topraklar doğru turizm projeleriyle, Karadeniz’e bağlanacak bu yolla birlikte  gerçekten ülkedeki en eğlenceli turizm güzergahlarından biri olacak.

Birbiri ardına sıralanmış vadilerin birbirine bağlanmasıyla sadece İspir ve Hemşin özelinde değil, daha iç taraflarda Erzurum’u, Kars’ı, Ağrı’yı, Ardahan’ı, ilgilendiren bir proje bu aslında.

Bir ring şeklinde Doğu Karadeniz’de yepyeni ve çok eğlenceli bir turizm güzergahı oluşturulacak inşallah.

 

 

Konunun gerçekten hem takipçisi hem de önemini kavrayan bir ekip olarak kıymetli büyüklerimiz de; Sayın Kaymakamımız da, Sayın Belediye Başkanımız da Sayın Vali’mizin talimatlarıyla burada bulunuyoruz. Bu iş de sahiplenilmiş durumda. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın da bu işe katkısı çok büyük. Ben huzurlarınızda özellikle bu işin yeniden gündeme getirilmesinde Sayın İspir Belediye Başkanımıza ve Sayın Kaymakamımıza çok teşekkür ediyorum. Bizleri çok heyecanlandıran bir proje. Umuyorum önümüzdeki yıl 2020’de bu iş hayata geçmiş olacak ve şu dönemlerde buradan insanlar artık gidip gelmiş, bu rota belirlenmiş, ülke gündeminde, ülke turizminde bir klasik halini almış olacak.”

 

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve İspir Belediyesi Meclis Üyesi Mustafa Dağ ise konuşmasında, bu projeyle ilgili olarak meclis toplantılarında bu yolun açılması için ellerinden gelen tüm desteği vereceklerini söyledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.