• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 06 Mart 2017 22:58

Başbakan Yıldırım: 'Almanya'ya 16 isim verildi çıt yok'

Başbakan Yıldırım: 'Almanya'ya 16 isim verildi çıt yok'
Başbakan Binali Yıldırım "Almanya'nın tavrı çifte standart. Bir bakıyorsunuz gazeteleri hep Türkiye aleyhine haber yapıyor. Almanya'da ile bir çok konuda fikir ayrılığımız var. Çözüm için yarın Bakanlar bir araya gelecek. Alman kamuoyunu etkileyen usnurla

ERKHABER- Başbakan Yıldırım, bir televizyon kanalında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Almanya ile yaşanan gerginliğe ilişkin değerlendirmede bulunan Yıldırım, “Sayın Bahçeli çok anlamlı bir açıklama yaptı. Dayanışma örneği gösterdi. Avrupa ülkelerinin önümüzdeki halk oylamasına yönelik tutumlarına karşı Sayın Cumhurbaşkanımızın ve bizim yaptığımız açıklamaların üzerine güzel bir davranış içerisinde, dayanışma içerisinde birlikte Avrupa’ya güzel bir mesaj verildi. Mesele memleket meselesi olunca diğer şeyler teferruat oluyor. Ne kadar ayrı düşünsek de birlikte hareket edebiliyoruz. 15 Temmuz’un ardından bunu Yenikapı’da da ortaya koyduk. Bu maksatlı çıkışlara karşı böyle bir tutum güzel bir mesaj oldu. Türkiye’nin milli meselelerde nasıl bir araya geldiğin göstermesi açısından önemlidir” diye konuştu.

KARIŞIK

18 Ocak tarihinde Almanya’da 12 bin Türk vatandaşı ile bir araya geldiklerinin altını çizen Yıldırım, “Onlara yapılacak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ilgili Anayasa değişikliğini anlattık. Hiç kimsenin de burnu kanamadı. Ondan sonra bazı gelişmeler oldu. O gelişmeleri hep birlikte takip ediyoruz. Şansölye Merkel ile konuyu ele aldık. Buradaki rahatsızlığımızı dile getirdik. Demokrasi demek, düşünceleri hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan paylaşılması demek. Bunu Almanya yaparsa demokrasi konusunda Türkiye için söyledikleri anlamsız hale gelir. Bu bir çifte standarttır.

Bunun açıkça doğru olmadığını ve bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini söyledim. Kendisi de, dışişleri bakanlarımızın bir araya gelerek çözüme kavuşturulması yönünde talimatı oldu. Zannediyorum yarın bir araya gelecekler ve bu konuda daha makul çözüme yönelik ne tedbirler alınır bunun kararını vereceklerdir. Bu yerel makamların işidir biz bir şey yapamayız diyorlar. Alman Federal Hükümeti bu kadar çaresiz mi? Bunu çok inandırıcı bulmadığımızı ifade ettik. Bizim programlarımız bizim dışişleri bakanlığı tarafından önceden program günleri, kimlerin katılacağı ifade edilecek ve buna göre tedbirlerini alıp uygulayacaklar. Bir aksilik olmazsa son geldiğimiz nokta bu. Almanya ile bazı konularda değir fikir ayrılığımız var. Bunu Merkel’e de söyledim. Bir FETÖ ve bölücü terör örgütlerinin mensupları Almanya’da cirit atıyorlar. Türkiye aleyhine faaliyet gösteriyorlar. Bugün Alman gazetelerinin hiçbirinde Türkiye lehine hiçbir şey göremezsiniz. Bunun yanlış bir şey olduğunu Merkel’e söyledim. Köklü bir ekonomik ilişkimiz var. Bunları dikkate aldığımızda bu yaşadıklarımız hiçbir şekilde Almanya-Türkiye arasında bir durum olmadığını anlattık. Bu mesele umarım daha fazla tırmandırılmaz. Diğer bazı ülkelerde de var. Hollanda’da bu ayın 14’ünde seçimler var. Buna yönelik olduğunu düşünüyoruz. 14’ünden önce Hollanda’da bir etkinlik yapılması mümkün gözükmüyor. 14’ünden sonra Hollanda’nın böyle bir kısıtlama üzerinde durmasını zannetmiyorum” ifadelerini kullandı.

 

Alman kamuoyunu etkileyen unsurların Türkiye’nin düşmanları olduğuna dikkat çeken Yıldırım, şöyle devam etti:

 

“Bir yandan PKK’nın ileri gelenleri, bir yandan da FETÖ’nün ileri gelenleri. Alman kamuoyu bunlara göre oluşuyor. Türkiye gazetecileri içeri atıyormuş, özgürlükleri kısıtlıyormuş. 4 bin 500 tane Sayın Cumhurbaşkanımız liste verdi. Bu PKK’ya kaynak aktaran 16 firma ismi verildi. FETÖ’cüler ile ilgili durum ortada. Hiçbir şey yapmıyorsunuz. Bizde yargı bağımsız, yargının işine karışamayız diyorlar. Size gelince yargı bağımsız da bize gelince değil mi? Biraz Avrupa’da seçim çevresi. Dolayısıyla Türkiye Avrupa’da seçim için önemli bir ülke. Türkiye’yi seçim kampanyasında ele almayan parti yok. Olumlu olumsuz mutlaka Türkiye, Avrupa’nın iç siyaseti haline geliyor. Avusturya, Türkiye ile çok ilgili. Bırakın Türkiye’yi siz işinize bakın.” 

 

Yaralı askerlerin durumu

 

Terör örgütü PYD’den yapıldığı düşünülen hava ataşında 4 Türk askerinin yaralandığını vurgulayan Başbakan Yıldırım, “Hayati tehlikeleri yok. Hemen karşılık verildi, gereği yapıldı” diye konuştu.

 

Olası Münbiç operasyonu

 

Olası Münbiç operasyonu sorulan Başbakan, “Münbiç’te ABD bayrak asıyor, Rusya yanına asıyor. Bayrak yarışına döndü iş” dedi. Türkiye’nin Suriye topraklarında gözü olmadığını yineleyen Yıldırım, verilen sözün tutulması, PYD’nin Fırat’ın doğusuna geçmesi gerektiğini belirtti. “Münbiç'te Rusya ve ABD ile koordinasyon sağlamadan operasyon yapmanın anlamı yok” diyen Başbakan Binali Yıldırım, bu konuda askeri düzeyde görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

Terör örgütü PKK’nın Sincar’da ikinci bir Kandil oluşturmaya çalıştığını vurgulayan Yıldırım, buna izin verilmeyeceğini daha önce söylediklerini hatırlattı. 

 

Başbakan Yıldırım, Kemal Kılıçdaroğlu'nun tarihi gafını yorumladı

 

 Yıldırım’ın gündeminde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi" konusunda yaptığı gaf vardı. Kılıçdaroğlu’nun hala yeni sistemde başbakan olduğunu sandığını ifade eden Yıldırım, ana muhalefet partisi liderinin değişiklikten haberi olmadığını belirterek, “Neresinden bakarsan bak fecaat” diye konuştu.

 

Suriyeli pilotun ailesine izin

 

Türkiye sınırları içine düşen Suriye rejimine ait uçağın pilotunun tedavisinin sürdüğünü anlatan Başbakan Yıldırım, ailesinin pilotu görmek istediği, buna izin vereceklerini kaydederek, “İnsani muamele bizim geleneğimizde var” dedi. 

 

“Sayın Bahçeli çok anlamlı bir açıklama yaptı"

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekleyen açıklamasına değinen Yıldırım, “Sayın Bahçeli çok anlamlı bir açıklama yaptı. Bir dayanışma örneği gösterdi. Avrupa ülkelerinin önümüzdeki halk oylamasına yönelik tutumlarına karşı sayın cumhurbaşkanımızın, bizim yaptığımız açıklamalar üzerine doğrusu güzel bir davranış içerisinde, bir dayanışma birlikte Avrupa'ya güzel bir mesaj verildi. Daha önce bunu Sayın Baykal da yapmıştı. Ben teşekkür ediyorum çünkü mesele memleket meselesi olunca diğer şeyler teferruat oluyor. Biz zor durumlarda sıkıntılı durumlarda ne kadar ayrı düşünsek de birlikte hareket edebiliyoruz. Bunu 15 Temmuz sonrası Yenikapı ruhuyla ortaya koyduk. Bugün Avrupa'nın ülkemizdeki halk oylamasını yönlendirmeye yönelik bu maksatlı çıkışlarına karşı da böyle bir tutum güzel bir mesaj oldu ve Türkiye'nin milli meselelerde nasıl bir araya geldiğini göstermesi bakımından önemli diye düşünüyorum” diye konuştu.

 

‘Karargah rahatsız’ manşeti

 

'Karargah rahatsız' manşetini de değerlendiren Yıldırım, “Eski Türkiye alışkanlıkları olan 'Genç Subaylar rahatsız, TSK rahatsız' gibi manşetleri atarak Refah-Yol hükümetini deviren bu zihniyetin yaptığı bu oyunlar bize sökmez. Herkes milli iradenin temsilcisi olan hükümetin emrindedir. Bu nedenle manşetlerle iktidara yön verme devri çok eskide kaldı” dedi.