• Büyükşehir-1
GÜNCEL Haber Girişi : 10 Temmuz 2016 09:17

Bahoz öldürüldü PYD çıldırdı

Bahoz öldürüldü PYD çıldırdı
"Bahoz Erdal" kod adlı Fehman Hüseyin’in Suriye’de öldürülmesinin ardından PYD adeta ne yapacağını şaşırdı. PYD, Kamışlı’da Bahoz’un öldürülmesinden sorumlu tuttuğu 110 kişiyi gözaltına alarak sorgulamaya başladı.

 

KARIŞIK

 

ERKHABER-Terör örgütü PKK’nın elebaşılarından Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin’in öldürülmesi dün akşam gündeme bomba gibi düştü. Suriye'de rejime karşı savaşan Tel Hamis Tugayları Sözcüsü Halid el Hasekavi, terör örgütü PKK'nın üst düzey sorumlularından Fehman Hüseyin'in aracının havaya uçurularak öldürüldüğünü açıkladı. Araçlarda teröristbaşı ile birlikte 15 korumasının da bulunduğu belirtildi. Fehman Hüseyin önceki akşam 20.30'da Himo beldesinden Kamışlı'ya giderken hedef alındı. Hasekavi, PKK terör örgütünün Suriye topraklarında işgalci olduğunu bildirerek, "Beşşar Esed rejiminin en büyük destekçilerinden biri olan PKK'nın bu üst düzey yöneticisine dönük gerçekleşen operasyonu Suriye şehitlerine, gazilerine ve Suriye zindanlarında işkence gören şerefli Suriye halkına armağan ediyoruz" dedi.

PYD 110 KİŞİYİ GÖZALTINA ALDI

Fehman Hüseyin ve beraberindekilerin etkisiz hale getirilmesinin ardından PYD adeta ne yapacağını şaşırdı. PYD, Kamışlı’da Bahoz Erdal’ın öldürülmesinden sorumlu olduğuna inandığı toplam 110 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında Suriye rejimi askerleri ile El-Muhaberattan üst düzey kişilerin de olduğu öğrenildi. Suriye rejiminden üst düzey 10 kişinin gözaltına alınması şaşkınlıkla karşılanırken, bölgeden bir yetkili, “Bu çok dikkat çekici bir gelişme. Rejime yönelik gözaltılar, PYD’nin bu işten Suriye rejimini sorumlu tuttuğu anlamına geliyor” dedi.

OPERASYONDA MİT İMZASI

MİT 2 yıl önce yeniden yapılandırılmış ve yurt dışında da operasyonel hale getirilmişti. Bahoz Erdal’ın etkisiz hale getirilmesi MİT’in ilk yurt dışı operasyonlarından birisi olarak tarihe geçti. Paralel yapının, jandarma ve yargıyı kullanarak Suriye’ye gönderilen MİT tırlarına yaptığı operasyon bu olayın ardından yeniden gündeme geldi. Özellikle YPG’nin Suriye’de yapılandırılması ve etkili hale getirilmesi için Bahoz Erdal’ın 2 yıldır çok ciddi bir çalışma içinde olduğu öğrenildi. Bahoz Erdal’ın öldürülmesi; PKK’nın Suriye kolu PYD’nin de büyük bir darbe aldığı anlamına geliyor. Kandil’in önemli isimlerinden Bahoz Erdal’ın, Murat Karayılan tarafından Suriye’ye gönderildiği öğrenildi.

Bahoz Erdal’ın öldürülmesi, örgütün diğer elebaşıları, Cemil Bayık, Murat Karayılan ve Duran Kalkan’la ilgili verilen yazılı emiri akla getirdi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Eylül 2015’te, söz konusu isimlerin etkisiz hale getirilmesi için güvenlik güçlerine yazılı talimat vermişti. Fehman Hüseyin, Türkiye’de gerçekleştirilen onlarca kanlı eylem ve karakol baskınlarının talimatını vermişti. Arananlar listesinde kırmızı kategori içinde olan Fehman Hüseyin’in başına 4 milyon lira ödül konulmuştu. Fehman Hüseyin’i etkisiz hale getirdiğini açıklayan Tel Hamis, Türkiye’ye yakın muhalefet grupları içinde yer alıyor.

Bahoz Erdal, kanlı eylemlerin taşeronu TAK’ı kuran isimdi

Suriye'de öldürülen terör örgütü PKK'nın elebaşılarından "Bahoz Erdal" kod adlı Fehman Hüseyin, ülkemizdeki birçok kanlı eylemi düzenleyen TAK’ı kuran isimdi. TAK, Ankara Garı’ndaki bombalı saldırı başta olmak üzere onlarca eylemi düzenleyen PKK’nın koluydu. 1969 yılında Suriye'de doğan Fehman Hüseyin, Şam'da tıp eğitimi aldı. 1990'lı yılların başında terör örgütüne katılan Hüseyin, terör örgütü içinde "Bahoz Erdal" ve "Doktor Bahoz" kod adını kullanıyordu. 2004-2009 yıllarında örgütün sözde askerî kanadı Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) başına geçen Fehman Hüseyin'in adı, Yüksekova Dağlıca taburu ile Yeşiltaş ve Şemdinli Aktütün karakollarına düzenlenen saldırıların talimatını veren kişi olarak kayıtlara geçmişti. Terör örgütünün elebaşılarından Murat Karayılan ile Fehman Hüseyin arasında 2008 yılında yaşanan ve örgüt içinde karışıklığa neden olan kavganın ardından görevden alınacağını anlayan Fehman Hüseyin, Alman dağcıların kaçırılması emrini de vermişti. Terörist elebaşı Abdulah Öcalan'ın talimatıyla PKK'nın Suriye'deki uzantısı olarak 2002'de kurulan terör örgütü PYD yapılanması içinde de söz sahibi olan Fehman Hüseyin, aranan teröristler listesinin yer aldığı kırmızı kategoride bulunuyordu.

Batuhan Yaşar - Türkiye gazetesi