• ŞEpnolat üst

Atatürk'e bir Fâtiha okumak çok mu zor?...

  • Büyükşehir-1

Cuma namazını, cumhuriyetin ilk Diyânet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi'nin adını taşıyan Ankara-İlker Camii'nde kıldık. Bugün aynı zamanda Atatürk'ün ölümünün 79. yıl donümü... Okunan Cuma Hutbesi'inin ardından Atatürk'ün rûhuna da bir Fâtiha okunmasını bekledik. Ne yazık ki boşuna beklemişiz. Atatürk'ün kurduğu Diyânet İşleri Başkanlığına bağlı bu camide ve camilerde Atatürk'e bir Fåtiha okunması ve rahmet dilenmesi her nedense esirgendi. Halbuki sayın Cumhurbaşkanımız'dan sâde vatandaşa kadar, her kesimin ihtimâm ve ilgi gösterdiği, rahmet dilediği böylesi bir günde, Cuma Hutbesin'de Atatürk gibi bir millî şahsiyeyete, ölüm yıl dönümünde, bir Fâtiha'nın okunması, bir rahmetin dahi esirgenmesi çok çirkin ve çok çok ayıp..

 

 

Allâh aşkına, devletimizin kurucusu ve milli kahramanımıza bir Fâtihâ bile esirgenecek ve okunmayacaksa, bu ülkede acaba kime ve kimlere Fâtiha okunacak; rahmet dilenecek? Şâyet ülkemizin diğer camilerinde de bu uygulama yapıldıysa Diyânet'i esefle ve şiddetle kınıyorum. Nedir bu kindâr zihniyet? Bu zihniyetle bu üllkede tesânüt sağlanabilir mi? Milletimizin ortak değeri Atatürk'ün mânevi şahsiyetine yapılan böylesi bir saygısızlığı kabul etmek mümkün değil. Günâh yahu günâh! Adam biraz Allâh'tan korkar... Atatürk'e karşı Çanakkale Zaferi'nde aynı tavır, Büyük Taarruz'da aynı tavır, cumhuriyetin ilânında aynı vurdum duymaz ve görmezden gelinen tavırlar. Diyânetçe her halde tüm bunların ve zamirlerinde ne var ise, hep yok farzedilen Atatürk'ün kişiliğinin ve şahsına karşı sergilenen olumsuzlukların, kurumsal bir izâhı olmalı ve yapılmalı.

 

Varsa nedir bu kadar kin? Nedir bu kadar öfke? İnancımızda "Ölülerinizi hayırla yâd edin" denilmekte ve yine koca derviş Yunus "Gönüllerden giderdik kini / Kini olanın yoktur dini" diyor. Malazgirt Zâferi'nde Alpaslan'a, İstanbul'un Fethi'nde Fâtih'e dilenen rahmet ve esirgenmeyen mağfiret, ki yapılanlar doğrudur. Neden ve niçin M. Kemal Atatürk gibi müstesnå bir vatan evlâdından esirgenir? Hakikaten Diyânet'in bu aymazlığını kabul etmek ve anlamak hiç mümkün değil. Varlığını Atatürk'e borçlu Diyânet; insanî ve islâmî görevini yerine getirmese de, lâkayd davransa da, ölüm yıl dönümünü es geçse de, milletimizin samimi ve içten hayır -duaları Atatürk'e yeter.

 

Rûhu şâd olsun.