• Büyükşehir-1
EKONOMİ Haber Girişi : 18 Haziran 2016 09:35

'Asgari ücretle ilgili bir çalışmamız yok'

'Asgari ücretle ilgili bir çalışmamız yok'
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, asgari ücretin vergi dilimi uygulaması dışında kalıp kalmayacağı konusunda, “Bu konuda herhangi bir çalışmamız söz konusu değil, bunu özellikle ifade etmek istiyorum" dedi.

ERKHABER / EKONOMİ - Kalkınma Bakanı Elvan, katıldığı bir televizyon programında hükümetin ekonomiyle ilgili yeni düzenlemeleri, üretim ve büyümeyi artırmak için yeni destekler de içeren reform paketleri ve Doğu ve Güneydoğu illerine yönelik özel desteklerle ilgili soruları yanıtladı. “Mart itibariyle istihdam verisi önümüzde, nasıl bir ekonomi performansı var yılın ilk yarısında” sorusuna Elvan, “Yılın ilk çeyreğine bakacak olursak, tabii 4.8 oranında bir büyüme gerçekleştirdik, bu beklentinin oldukça üzerinde bir büyüme performansı. Tabii büyümenin özellikle üretim yönüyle alt bileşenine baktığımızda sanayinin ön planda olduğunu görüyoruz, sanayi üretiminin ki 5.7 oranında bir büyüme gerçekleşti. Diğer taraftan özellikle toptan ve perakende ticaretine yönelik hizmetler sektöründe ciddi bir artış olduğunu görüyoruz. Talep yönüne baktığımızda, harcama yönüne baktığımızda da özellikle özel tüketim harcamalarında yılın ilk yarısında ciddi bir artış olduğunu görüyoruz ki yüzde 6.9’luk bir artış söz konusu. İhracata baktığımızda, net ihracatın aslında eksi 1,5’luk bir negatif katkı sağladığını görüyoruz büyümeye. İhracattaki negatif katkıya rağmen, ki eksi 1,5’luk katkı, negatif katkı oldukça yüksek, 4.8 oranında bir büyüme performansı göstermemiz son derece önemli diye düşünüyorum. Biliyorsunuz 2015’in son çeyreğinde 5.7’lik bir büyüme gerçekleştirmiştik. Bu büyüme performansımız devam ediyor. İkinci çeyrekte de, yine yurt içi talep kaynaklı büyümenin devam edeceğini açıkçası düşünüyoruz. Ama ilk çeyrekte gördüğümüz büyümeye net ihracatın katkısının negatif olması, bizim özellikle ihracata yönelik ciddi bazı tedbirler, önlemler almamızı gerektiriyor. Bu doğrultuda özellikle ekonomi bakanlığımız çalışmalarını yürütüyor. İhracatımızın artırılması, pazarımızın çeşitlenmesine yönelik de ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Önümüzdeki günlerde de özellikle ihracat desteklerine yönelik de açıklamaları Hükümetimiz yapacak ve bu konuda çalışmalar devam ediyor” yanıtını verdi.

KARIŞIK

“ASGARİ ÜCRET KONUSUNDA HERHANGİ BİR ÇALIŞMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Asgari ücretin vergi dilimi uygulaması dışında kalıp kalmayacağı sorusuyla ilgili Bakan Elvan, şunları kaydetti:

 

“Bu konuda herhangi bir çalışmamız söz konusu değil, bunu özellikle ifade etmek istiyorum. Ama tabii Ekonomi Koordinasyon Kurulunda da bir çalışma açıkçası bununla ilgili söz konusu olmadı. Daha çok biliyorsunuz büyüme, ihracat, yatırım ve üretime yönelik bir husus söz konusu oldu. Yalnız burada sadece bir hususu düzeltmek istiyorum biraz önce ifade etmiş olduğum; ben turizm gelirleri hedefinin zannedersem 36-37 milyar dolar gibi bir rakam kullanmıştım. Aslında bu 31 milyar dolar, düzeltmek istiyorum. Bizim beklentimizi de bunun bir miktar altında olacak, 30 milyar doların bir miktar altında olacak; bu düzeltmeyi yapmak istiyorum. Turist sayımızdaki hedefimiz ise 37 milyon turist idi. Burada hedefimiz de 30 milyonun, 30-33 milyon bandında olacak şu anki bizim tahminlerimiz. Ama tabii bunları daha da yukarı çekmeye yönelik çabalarımız, gayretimiz devam edecek. Ama turizm gelirlerindeki bir miktar düşüşe rağmen yine orta vadeli programdaki hedeflerimizi tutturacağız.”