• Büyükşehir-1
RÖPORTAJ Haber Girişi : 07 Haziran 2022 12:51

Arzen 33'ncü yılında Türk ve Dünya pazarında...

Arzen 33'ncü yılında Türk ve Dünya pazarında...
Baklava ile başladığı üretimini dondurma, sütlü tatlı ve yaş pasta ile çeşitlendiren Kılıçoğlu Arzen, kuruluşunun 33'ncü yılında Türk ve dünya pazarında.

ERKHABER / ERZURUM - Baklava ile başladığı üretimini dondurma, sütlü tatlı ve yaş pasta ile çeşitlendiren Kılıçoğlu Arzen, kuruluşunun 33'ncü yılında Türk ve dünya pazarlarda adından söz ettiriyor. Gürcistan’ta ve Dubai’de şubeleri olan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kılıç’la, hedeflerini, projelerini konuştuk. İşte bir çırpıda okuyacağınız o röportaj…

KARIŞIK

 

 

 

 

SİNAN ÖZÇAYLAK: Bize biraz Kılıçoğlu markasından Arzen’den bahsedebilir misiniz?

 

MURAT KILIÇ: Firmamız 1989 yılından beri gıda sektöründe baklava üretimi ve dondurma üretimiyle birlikte ticari hayatına başlayan bir firma. Özellikle, 2006 da tesisimiz kurup, bu tarihten  itibaren de üretimini sürekli artırarak yoluna devam etti. Şu an itibariyle Türkiye’nin çok farklı bölgelerinde dağıtım depolarımız var. Bir kısmı kendimize ait bir kısmı da distribütörlerimiz.

Bunlar Türkiye’de bir çok bölgedeki kafelerde, restoran ve otellerde ürünlerimizi pazarlıyorlar. Başta İstanbul olmak üzere Samsun, Trabzon, Sivas ve İzmir bölgesinde dağıtım ağımız var. Ve bu bölgelerde ürünlerimizi satıyoruz. Dondurma dışında ayrıca donuk pasta üretiyoruz. Artık biliyorsunuz kafeler kendileri pasta üretmek yerine hazır pastaları alıyorlar. Dolaysıyla donuk pasta gurubunda da çok ciddi bir üretim kapasitesi yakaladık.

 

 

 

 

 

 

SİNAN ÖZÇAYLAK: Kaç farklı kalemde üretim yapıyorsunuz?

 

MURAT KILIÇ: Ana kalemler olarak dondurma ve onun çeşitleri, sütlü tatlılar, baklava gurubu, şerbetli tatlılar ve pasta diyebiliriz. Artık kafeler, pastaneler ürünleri  kendileri üretmek yerine hazır almayı tercih ediyorlar. Dolaysıyla bir çok kafenin, pastanenin ya da restoranın dondurmasını, baklavasını ve pastasını biz temin ediyoruz.

Sadece bunlarla kalmadık. Aynı zamanda kendi bölgemiz başta olmak üzere bir çok ilde franchise vermek suretiyle şube sayımızı artırıyoruz. En son Ardahan’da yeni bir şube açıldı. Eski bir Rus konağının restore edilmesiyle çok da güzel bir mekanı Ardahan’a kazandırmış olduk. Yine Sivas’ta üniversitenin içinde franchize yöntemiyle Kılıçoğlu markasıyla bir şubemiz açıldı. Bir yandan bunları yapıyoruz bir yandan da toplu dağıtım ağıyla bayilikler distribütörlükler üzerinden de ürünlerimizi tüm Türkiye ile buluşturuyoruz.

Bunun dışında da özellikle ihracatta pandemi öncesi çok ciddi çalışmalar yapmıştık. Fakat pandemi araya girince bu biraz kesintiye uğradı. Şu an itibariyle özellikle Gürcistan’da kendimize ait bir dağıtım deposu, satış deposu ve teşhir alanı oluşturduk. Gürcistan’da şu anda Batum’dayız ancak devamında Tiflis’te de olacağız. Oradaki turizm potansiyelinden de istifade ederek ürünlerimizi pazarlamak istiyoruz. Çok da iyi bir karşılık bulduk. Bize çok yakın olması sebebiyle de ihracatı daha kolay gerçekleştirme imkanına sahibiz.  Dubai’de master franchıse verdik. Orada da yine başta dondurma olmak üzere diğer ürünlerimizin ihracatını sağlayacağız. Bununla ilgili olarak da orada hazırlıklarımızı tamamladık. Nasip olursa Haziran ayında oraya ilk konteynırımızı, ürünlerimizi göndermiş olacağız. Amacımız hem ülke ihracatına katkıda bulunmak hem de buradaki tesisimizin kapasite kullanımını artırarak maksimum üretim kapasitesine ulaştırmak.

 

 

 

 

 

SİNAN ÖZÇAYLAK: Sizin hayalinizdi. Bizde çok önemsiyoruz. Özellikle dondurma markasında marketlerde de satılabilecek paket ürün. Bunları da yapmayı düşünüyordunuz. Bunlarla ilgili bir yatırım düşünceniz var mı?

 

MURAT KILIÇ: Açıkçası bununla ilgili bütün altyapımız hazır. Fakat bu endüstriyel dondurma alanında daha az olmak istiyoruz çünkü, endüstriyel dondurma çok farklı bir alan. Tabiri caizse ilaç reçetesi gibi. Yani biz tamamen doğal dondurma üretiyoruz. Doğal meyvelerden üretiyoruz. Biraz daha bu alanda büyümeyi doğru gördük. Zaten onu yapan endüstriyel dondurma üreten firmalar var. Biz ürünlerimizde doğal süt kullanıyoruz. Doğal süt kreması kullanıyoruz. Doğal meyveler ve pancar şekeri kullanıyoruz. Biz sağlıklı ama aynı zamanda hijyenik ve güvenilir ürün üretmek istiyoruz. Eğer o alana geçerseniz o alanda tabi çok başka bir tabloyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Dolaysıyla biz kaliteli ve doğal ürünler üreterek biraz daha bu alanda büyüyerek yolumuza devam etmeyi tercih ettik .  Vatandaşında bu konuda hem ürünün kalitesinde, lezzetinde hem de doğallığı, doğal hammaddeler kullanılarak üretiliyor olmasından dolayı da çok daha kabul görmüş olduğunu tespit etmiş olduk. Dolaysıyla bu yolda devam ediyoruz.

 

 

 

 

SİNAN ÖZÇAYLAK: Sadece fabrika da çalışanlar değil franchise ile birlikte marka kaç kişiye istihdam sağlıyor?

 

MURAT KILIÇ: Buna dağıtım ağını da dahil edersek aşağı yukarı 300’ün üzerinde çalışan oluyor. Bir franchıse şubemizde 25-30 kişi istihdam ediliyor. Bu gurup bünyesinde toplamda da 300’e yakın çalışan personel var.  

 

 

 

 

SİNAN ÖZÇAYLAK: Kaç şubeniz var?

 

MURAT KILIÇ: Şu anda 11 şubemiz var. Ama onun dışında dediğim gibi İstanbul’da mesela 1400’ün üzerinde kafe ve pastanenin ürününü veriyoruz. Samsun’dan Hopa’ya, Sivas’tan Amasya, Tokat’a kadar kendi bölgemizde dahil olmak üzere binlerce kafenin, pastanenin ürünlerini tedarik ediyoruz.

 

 

 

 

SİNAN ÖZÇAYLAK: Gıda sektörü son derece önemli bir sektör. Bugün geldiğimiz noktada baktığımızda özellikle mandıracılar hep dert yanar Erzurum’da süt bulamıyoruz diye buna yönelik de yatırımlarınız söz konusu olacak mı?

 

 

MURAT KILIÇ: Sütle alakalı Erzurum’da belli özelliklere sahip, belli standartlarda süt bulmakta açıkçası zorlanıyoruz. Bunun sebebi özellikle süt üretimi yapan tesisler son dönemlerde maliyetlerle ilgili  hususlardan dolayı üretimlerini ya kapattılar ya da azalttılar. Zaman zaman Sivas’tan getirttik, zaman zaman Erzincan’dan aldık. Şimdi yine başka illerden süt temin etmeye çalışıyoruz. Evet süt var fakat dondurmada kullanılabilecek, sağım koşullarına uygun olarak sağılmış belli standartlara uygun süt bulmakta açıkçası zorlanıyoruz. Geçmişte bir çiftlik yatırımımız oldu. Kısmet olursa onu faaliyete geçireceğiz. Çünkü daha önceden sütü almak daha kolayımıza geliyordu ama artık süt bulamayınca süt üretimini yapmayı planlıyoruz. İnşallah çok kısa sürede faaliyete geçireceğiz.

 

 

 

 

 

SİNAN ÖZÇAYLAK: Sizin Erzurum’daki konseptiniz bistro tarzında, verdiğiniz franchizelerda aynı tarz mı?

 

MURAT KILIÇ: Şu an öyle. Ama biz yeni bir konsepte geliştirdik. Özellikle dondurmayla birlikte dondurmacı dükkanı olarak tasarladığımız çok güzel bir konseptimiz var. Bunu önümüzdeki dönemden itibaren de başta İstanbul olmak üzere devamında Ege Bölgesi bunu gerçekleştireceğiz. Bu firma olarak bizim hedefimiz. Kendimize koyduğumuz hedeflerden biri ihracat yapmaktı onu gerçekleştirdik. Bunu inşallah ülke sayısını artırarak devam ettireceğiz. Bir diğeri de yatırımcısına para kazandıran bir dondurmacı. Yani daha az yatırımla para kazanabileceği bir konsept geliştirdik ve bunu da çeşitli şehirlerde açarak yolumuza devam etmek istiyoruz. Evet çok satış yaptığımız nokta var ancak Arzen olarak markalaşmayı sağlayabilmek, markayı güçlendirebilmek için ve aynı zamanda kendi dükkanlarımızı açarak daha sağlıklı yol alabileceğimize inanıyoruz.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.